Zlato je simbol vrijednosti koju cijenimo najviše: uz materijalne vrijednosti koje se mjere ili uspoređuju s vrijednošću zlata, svoje najvoljenije, neprocjenjivo i nezamjenjivo zovemo svojim zlatom.

Gold sam dobila priliku testirati zahvaljujući darivanju koje je Puredistance organizirao prošlog prosinca, nakon što je parfem prestavljen. Prijavila sam se ne očekujući uistinu ništa, uglavnom zato jer nikad ne uspijevam biti ona koja dobiva poklon. Stoga vjerujem da ne možete zamisliti stupanj mog iznenađenja kada se u messengeru pojavila Puredistanceova obavijest kako sam osvojila jedan od 10 ponuđenih semplova!

Poruku sam čitala nekoliko puta, za svaki slučaj. Prije nego što sam odgovorila, također sam pažljivo nekoliko puta provjerila nisam li slučajno pogrešno napisala svoje ime i prezime ili adresu, kao da ih prije toga nisam napisala već mali milijun puta…
Tek onda sam kliknula “send”.
Naravno, sekundu prekasno uspjela sam primijetiti da sam zaboravila napisati i zatraženi broj telefona… Aha, upravo tako izgleda kada po prvi puta u životu uspiješ pobijediti na giveawayu: u sredini svojih četrdesetih ponijela sam se otprilike kao blesavo djevojče pred prvi dejt.

Sada mi se čini da je priča o Goldu morala postati još zlatnija: moj je sample stigao na Valentinovo – rekla bih: “Ovo je bio znak!”, da inače stvarno vjerujem u znakove.
Ali onda opet – oh… u pravilu spora i bez iznimke nepredvidiva Pošta dostavila mi je Gold kao poklon za Valentinovo!

I dalje zapravo ne vjerujem baš u sve znakove, no prije nego što sam uopće otvorila omotnicu bila sam poprilično sigurna kako je sample unutra početak ljubavne priče koja naprosto samo čeka da se dogodi.
I dogodila se.

Puredistance-gold-sample-03

Gold je treći dio Puredistanceove parfemske trilogije predstavljene trima zaštitnim bojama kuće. Prethodili su mu Black (2013.) i White (2015.), a kreator sva tri parfema je Antoine Lie, who je za kuću Puredistance također kreirao Warszawu (2017.) i Aenotus (2019.). S Gold je gospodin Lie predstavio prozračan i slojevit orijentalni parfem, suptilne, ali duboke topline i doista izvanserijski parfem, konceptualno zasnovan Mondrianovoj modernoj apstrakciji.

Antoine Lie kreirao je mirisni ekvivalent Mondruanovoj umjetnosti bez uistinu ijednog ošrog ruba. U samim počecima testiranja Gold morala sam se uskladiti s sotto voce izrazom, a me parfem me samo uvukao u bogate i svjetlucave slojeve, teskture i suptilne toplo/hladne kontraste.
Jednom kada je poruka, isporučena dostojanstveno ispod glasa, doprla do mene, Gold je zasjao punom, bogatom i radijalnom ljepotom, moderno apstraktan, ali i klasično, filigranski delikatan.

Gold Mondrian Jan Vos
Zlatni Mondiran, koncept Jana Ewouda Vosa, kreativnog direktora i vlasnika Puredistance.
golden filigree
Fotografija detalja povijesnog portugalskog filigranskog nakita (Filigree Museum in Porto).

Oduvijek sam smatrala da zlato samo po sebi ne nudi i ne osigurava rafiniranost, nego da – upravo suprotno – sve to zahtijeva od onog tko ga nosi i tek onda – ako se izrazi, forme i senzibiliteti poklope – uistinu obogaćuje. Na neki način, Gold slično poklanja svoje bogatstvo. Parfem u formi čistog parfemskog ekstrakta otvarao se suzdržano i tek kada su nam se senzibiliteti uistinu poklopili i složili našla sam se omotana u duboku, bogatu i doista zlatno svjetlucavu toplinu.

Izazovno nepronicljiva apstraktnost prisutna je u svakom od slojeva Goldove kompozicije, od voćkastog otvaranja preko diskretno cvjetnog srca do dubina toplo smolaste i balzamične baze. U prvih nekoliko nošenja jedva sam i s nesigurnoću uspijevala “ubosti” tek pokoju notu – Gold je toliko glatko i nepronično stopljen u mirisnu cjelinu.

Ukrašena svježe aromatičnim ružmarinom i kontrastirajuće toplim klinčićima, mandarina u otvaranju kao da miriše suptilno, plemenito živahno.

Cvjetno srce donosi sjaj i dojam prozirne, krhke svjetlucavosti, a delikatnost jasmina poduprta je kompaktnijim, no i dalje krajnje nenametljivim labdanumom, koji kao da odzvanja najavom tamije, dublje i smolaste baze. Parfem se zagrijava tiho i postupno, kao da oponaša kopaknu elementarnost plemenitog metala dok u dodiru s kožom postupno poprima toplinu.

Puredistance-gold-sample-01

Ima nešto dostojanstveno u načinu na koji orijentalna baza Gold utopljava, obavija i mazi, a da i dalje ostaje apstraktna, komplesna, tek donekle pronicljiva. Nakon nekoliko nošenja prestalo mi je biti važno: Gold se jednostavno stopi s kožom na iznimno rafiniran način: prije nego po performansama, ovaj parfem je skin-scent karakterom, stvoren za osjećanje.

Obavijena tihim i toplo cvjetlucavim bogatstvom hvatala sam samu sebe u premještanju fokusa sa slatko-balzamičnog, gotovo kremastog benzoina i vanilije na sjenovito-smolastu smirnu i styrax, čekajući da me dodirne i karnalno mek šapat pačulija i castoreuma. U jednom od prvih nošenja me upravo ta dvojnost topline koja objedinjuje i intimno-ljudsko i elementarno prirodno natjerala da se, razmišljajući o zlatu na svojoj koži, zapitam je li zlatna ogrlica koja već godinama ovija moj vrat upila moj miris i bi li mirisala poput mene, da ju skinem… i kako to da mi – prije nego što sam na svoj vrat stavila Gold – nikad prije nije palo na pamet to provjeriti.

Iako mi je Gold i dalje dijelom apstraktan, zaljubila sam se u svaki od filigranski izvedenih detalja. Ne smatram da trebam dekodirati svaki čvorić. Iako sam i dalje poprilično skeptična u vezi znakova općenito, svjetlucava, obavijajuća i bogata toplina s mrvicom tjelesnosti koju sam živo osjetila tik uz svoju kožu je uvijek pouzdan znak produdarnosti i pripadanja.

Gold je doista izniman parfem, posebno i nezamjenjivo bih i pod drugim imenom – da miriše ovako – nazvala zlatom, a kažu da je zlato i šutnja.

Puredistance-collection
Gold je kreiran iz najfinijih materijala: esencije zelene mandarine, esencije bergamota, esencije crvenog papra, ružmarinove esencije i esencije klinčića (vrh). Sredina parfema izgrađena je od absoluta jasmina cistusovog absoluta, esencije geranija i absoluta cimetove kore, a dno čine esencija styraxa, benzoin resinoid, resinoid smirne, esencija pačulija, zelene sjemenke vanilije, absolut tonke, castoreum absolut i esencija vetivera.
Kao i svi Puredistancovi parfemi, Gold je parfemski ekstrakt (36%)
Disclosure – Gifted: PR sample provided by a brand.
  • Chemical Love by Maison Olibere
    Chemical Love by Olibere - big
  • London by Gallivant - big
    London by Gallivant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *