Los Angeles je najnovije izdanje Gallivanta, londonske niche kuće koja promovira duh lutanja i urbanog istraživanja. Ime kuće koju je 2017. godine osnovao Nick Steward, prethodno product manager za L’Artisan Parfumeur, izvedeno je iz engleskog glagola “to gallivant”, što znači: “ići uokolo s jednog mjesta na drugo, u potrazi za zadovoljstvom i zabavom”.

Upravo to sam učinila i ja: Tijekom prošlog tjedna susrela sam se sa svim Gallivantovim parfemima, i “galivantala” između Amsterdama, Berlina, Brooklyna, Istanbula, Londona, Tel Aviva i Tokija, ali i kroz svaki od njih.

Upoznavala sam se s čarolijom lutanja i urbanog istraživanja: posjetila sam i vraćala se različitim mjestima, iskusila učinke različitih parfemskih struktura, bila privučena različitim mirisnim karakterima i osjetila snažniju privlačnost  prema nekima od njih.

Galivantanje kroz Gallivant me od “jednog teksta” dovelo do “možda dva… zapravo, sigurno dva”, stoga sam odlučila prvo krenuti od sada i Los Angelesa i ostaviti one koje sam po putu zavoljela kao “nešto drugo” za drugi nastvak, s istim radnim naslovom.

Los Angeles je kreirala Karine Chevallier, također kreatorica Amsterdma, LondonaIstanbula i Tel Aviva. Parfem je predstavljen kao “neon floral”“S ovim mirisom želio sam prizvati sparan, svjetlucav Hollywood. Domove po suhim obroncima, eukaliptus i kadulju, lahor s Tihog oceana. Želio sam prizvati zvukove prolaska automobila. Topao šljunak pod kalifornijskim suncem, gumu kotača na limuzinama koje kruže Sunset Boulevardom. Crvena svjetla u njihovom odlasku. Voćne smoothije i post-gym selfije. Tiki barove i koktele s ananasom. Neonska svjetla. Ružičaste zalaske sunca, suhi led i svjetla diskoteka.”, kaže se na službenoj stranici.  

Gallivant-Los Angeles
Parfemske note prema Gallivantovoj službenoj stranici:
Vrh: eukaliptus, kadulja, mandarina, ananas.
Sredina: absolut narcise i tuberoze.
Dno: kleka, guaiac drvo, nagarmotha, mošusi, heliotrop.

Od svih Gallivantovih parfema, Los Angeles mi je najizraženije ostavio dojam panorame.

Los Angeles funkcionira kao priča koja započinje nizom intenzivnih krupnih planova i postupno se odmiče u široki plan, kao da ide od fokusa do panorame.

Prvi dijelovi razvoja parfema predstavljaju soćno-slatku mješavinu popularnih cvjetno-voćnih mirisnih radosti, skupljenih i posluženih kako bi privukle, opčinile i zadovoljile neposredne mirisno-okusne želje.

U širem smislu, cvjetno-voćno-gurmanski početak parfema izgleda kao “stereotip poslužen na zahtjev” i kao neophodno opravdanje i neposredno ispunjenje nakupljenih očekivanja koje smještava ravno u Hollywood: “Da, ovo je LA – svjetla i osmijesi su sjajniji, voće je sočnije, zrak je svježiji, a šećer i koža brončaniji…”

No, s druge strane, niti jedan od voćno-cvjetno-gurmanskih elemenata posluženih da zavedu i očaraju nije pretvoren u stereotip: 

Iako sam mogla vrlo jasno namirisati sočan, kao netom iscijeđen sok od ananasa s nešto mandrine,  voćno otvaranje također je obogaćeno solidnom količinom svježeg eteričnog bilja: eukaliptus voćni sok obogaćuje osjećajem rashlađene opuštenosti, a kadulja ga podržava s blagim slatkasto-gorkastim aftertasteom. Konačni efekt je svježi kontrast sočnoj slatkoći.

Nešto niže niz razvoj, tuberoza i narcisa privlače pažnju i tijekom boravka u prvom planu  i ostaju vjerne svom ekspresivnom, blago indoličnom karakteru.

Bijelo cvijeće dodatno je omotano šećerom.

Gurmanski sloj jasno je osjetan, ali uz odmak: obična ušećerenost zamijenjena je finim smeđim šećerom, koji nije niti karamelizitran niti zagoren, već kao da je dobio boju tamneći i sporo se topeći se na suncu.

Ovo cvjetno-gurmnsko srce parfema ne posjeduje nimalo težine, a slatka i samo blago sparna toplina više mi se učinila kao prikaz iluzije nepodnošljive lakoće postojanja na mjestu gdje su čak i opća zadovoljstva poslužena na najglamurozniji način. 

LOS ANGELES by GALLIVANT bottle website large

Obrat se u parfem uvlači postupno i blago poput lahora, i zapravo se doista radi o lahoru: bliže bazi, Los Angeles odjednom kao da se podigne u zrak, iznad bazena i topline pustinje, iznad stolića sa slatkim sokovima i drugim opuštajućim, pažljivo serviranim zadovoljstvima.

Bliže bazi, cvjetni i voćni dijelovi parfema sve intenzivnije su okruženi morskim povjetarcem. Dodir morske slanosti okružuje aromatično-drvenastu podlogu, koja drži bazu jasno strukturiranom dok s lakoćom biva podignuta u zrak.

Los Angeles se udaljava od ekspresivne i intenzivne slatkoće i topline i uzdiže prema mirnom nebu bez oblačaka i svježoj, opuštenoj smirenosti.

Zbog ugodno svježeg i blago slankastog povjetarca koji cirkulira unutar drvene baze, stekla sam osjećaj kao da mi je ovaj parfem dao krila kako bih se mogla izdignuti iznad svog glama grada i baciti pogled na Grad Anđela odozgo.

Krećući od uzbuđenja slatkim, sočnim i intenzivnim prema zračnom i smirenom, od cvjetno-voćnog na granici gurmanskog do morsko-drvenog na granici aromatičnog, Los Angeles prikazao je prijelaz iz showa u čaroliju.

To je uprvo ono što se i događa u Hollywoodu. 

Sunset On Hollywood Sign website large

Slike s lokacija u gradu Los Angelesu i slika bočice preuzete su s Gallivantove službene stranice.

Disclosure – Purchased.
  • She was an Anomaly by Etat Libre d’Orange
    She was an anomaly by ELDO - big
  • Musc Moschus by Rania J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *