Imamo vrlo tužne vijesti: Zoologistov Bat, koji je kreirala Ellen Covey, sada je diskontinuiran. Bat nam je važan i planirano kreirati novi, ali s drugim parfumerom. – sredinom prošle godine objavio je na Zoologistovom blogu Victor Wong. – Nadamo se da ćemo s novim postići veličinu jednaku onoj originalnog Bata. Hvala vam na razumijevanju i podršci.

Sjećam se da mi je, dok sam intenzivno razmišljala o zgusnutom značenju iza ovih rečenica, a onda i o još neobjavljenom imenu parfumera čija formula treba leći u bočice s imenom hvaljenog i nagrađivanog parfema, pala na pamet igra riječi, pojmova i značenja iza njih:

Znači, u 2020 ide 2.0

U informacijskom svijetu izraz 2.0 je dio naše svakodnevnice: 2.0 ne predstavlja izmjenu ili poboljšanje prve verzije, već posve novu, iz temelja izmijenjenu verziju. Svi znamo: 2.0 je unaprijeđenje u kojem je isti posao napravljen ispočetka, posve drugačije i (barem) jednako dobro.

No, što kad je 1.0 – sjajan? Je li i onda jednostavna matematika – jednostavna?

Ne, n-i-j-e.

Prin Lomros, parfumer iza redizajniranog Bata, krenuo je od posve druge podvrste jedinog letećeg sisavca na Zemlji. Odabrao je voćnog šišmiša, podvrstu koja živi u toplim i tropskim dijelovima Zemlje i hrani se voćem.

Voćni šišmiš pripada grupi “megabata”, najvećih šišmiša, a zbog izgleda jednako je poznat pod imenom leteća lisica. Verzija 2.0 već se inspiracijom posve udaljila od spiljskog šišmiša, koji je snažno odredio identitet i karakter prve formule.

Pteropus  – voćni šišmiš ili leteća lisica

Iako su u kompoziciji Prina Lomrosa i dalje prisutni temeljni naglasci iz Bata gospođe Covay, nova parfemska zvjerčica potisnula je u drugi plan zemljanost i vlažnu ustajalost spilje. Uz i dalje prisutnu tamnu mošusnu i kožnu animalnost noćnih letaća, Lomrosov šišmiš je voćniji i cvjetno zamamniji, zadimljen i animalno zavodljiv. Ne znam je li asocijacija bila planirana, no kada sam prvi puta pomirisala redizajnirani Bat – leteću lisicu – pomislila sam:

Ovo je foxy!

Njuškala sam otvaranje iznova i iznova, pokušavajući u slojevima slatko-slankastog, blago fermentiranog voća razaznati moment ili sloj u kojem se voće transformira u životinjicu koja se njime hrani. Ovdje dolazim do onog zbog čega mislim da je ovaj Bat u Zoologistovom opusu novijih i neizumrlih životinja izniman i sjajan:

Nisam uspjela u tome.

Ova spoznaja me ushitila i ispunila potpuno neočekivanim zadovoljstvom! Pomalo naviknuta na Zoologistove jasne asocijacije, izravne ekvivalente i svojevrstan olfaktivni realizam, zastala sam – ovaj Bat je posve nešto drugo!

I s povezom oko očiju, ne vjerujem da bih pogriješila u identificiranju prethodnog Bata. Sumnjam i da bih bila među rijetkima koji bi omašili povezati med, polen i saće s parfemski sjajnom Pčelicom, a vjerujem i da bi me i ambergrisno slano, zadimljeno crnilo te na kraju suho-slatkasti aftertaste Lignje i naslijepo odveli prema ovoj također karakterističnoj Zoologistovoj kreaciji. Možda bih, premda nisam posve sigurna, čak i najnoviju kreaciju, također Lomrosovog Ljenjivca (Sloth) povezala s nekim herbivorom.

Međutim, svaki puta kada sam zatvorenih očiju mirisala novog Šišmiša, nastojeći se osloboditi tereta narativa i limba u kojem se, dijeleći isto ime s prethodnim Batom, nalazi ova Lomrosova formula, bila sigurna sam da mirišem nešto drugačije.

U recentnom Zoologistovom opusu Bat 2.0 je doista nešto posebno: Lomrosov Bat miriše kao pauza od Zoologistove mirisne doslovnosti.

Intenzivan tropsko-voćni akord iz otvaranja prožet je i reskom šumskom svježinom i nečim slankastim. Voće kao da je dodirnuto i transformirano animalnim, blago slankastim i prljavkastim dodirom. Nakon zrelog voća, iznenađujuće jasan i opojan cvjetni sloj poziva na korak dalje u egzotiku tame, no ova tama je pozivajuća i privlačna. Reski i hladnjikav dim kao da razgrče, podiže i vrtloži poznatu mineralnu ustajalost u pozadini. Bliže bazi ustajala zemljanost obgrljena je i podstavljena debelim tamnim i animalnim mošusom.

Tama leteće lisice je egzotično-zavodljiva, animalna tama u kojoj se želim izgubiti.

Lomrosova formula je, u odnosu na izvornu formulu, manje mirisno polarizirajuća. No, u zamjenu za izvanredan, ali mirisno “fiksiraniji” i zbog toga “čitljiviji” original, ova verzija nudi neizravnu asocijativnost i osvježavajuću, intelektualno zavodljivu mogućnost višestruke interpretacije.

Novi Bat nudi opciju dvostrukog identiteta, zamke, zabune, zadovoljstva i ispunjenje zrelo voćnog i mračno cvjetnog animalnog očekivanja.

Uistinu je foxy.

Lomrosov Bat savršeno se uklapa u bestijarij kuće, ali i potpuno samostalno funkcionira izvan Zoologistovog narativa kao moderan moćno voćno-cvjetno taman i toplo-zavodljiv animalik – za 2.0 formulu i teret naslijeđa, ovo je izniman i neočekivan ishod.

Zoologist Bat 2020
The notes via Zoologist:
Top Notes: Fig, Passion Fruit, Pink Guava, Soil Accord
Heart Notes: Hay, Incense, Minerals, Night Blooming Jasmine
Base Notes: Animalic Notes, Leather, Mossy Stones, Teak Wood, Vetiver.

Fotografije voćnog šišmiša preuzete su sa sljedećih mjesta: Mother Nature Network, Fox 8, Mongabay, CAFNEC, MAX-PLANCK-GESELLSCHAFT, Save Our Flying-foxes, Cairns QLD

Share
Disclosure: Purchased.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might be interested