Što prodaje parfem?

20220222 095610 0000

ŠTO JE PARFEM?


Parfem je opći naziv za različite vrste kozmetičkih proizvoda koji sadrže određenu koncentraciju mirisa otopljenog i razrijeđenog u spojevima koji služe kao otapala.

Otapalo može biti u tekućem ili krutom stanju (voda, alkohol ili njhova smjesa, uljna ili voštano-uljna smjesa), ne utječe na miris i nema nikakvu drugu funkciju osim da otopi materijale iz kojih je napravljen miris.

Dizajn mirisa, odnosno kako parfem miriše kroz vrijeme tijekom kojeg se razvija, sve dok ne ishlapi s mjesta na koje je nanesen, jedina je vrijednost koju parfem posjeduje sam po sebi.

DODANE VRIJEDNOSTI


Kako bi nastupio na tržištu, parfem ne treba imati dodane vrijednosti, već je dovoljno da ispunjava svoju funkciju (miriše), uz uvjet da je siguran za one koji ga koriste.

Međutim, kako bi se parfem uspješno prodavao, odnosno uspješno konkurirao drugim parfemima koji se prodaju po istoj ili sličnoj cijeni, dodatne vrijednosti su neophodne.

Stoga će se vaša investicija, s obzirom na proračun kojim raspolažete, primarno zasnivati na investiranju u dodane vrijednosti, odnosno na onome kako planirate svoj parfem predstaviti na tržištu, reklamirati i prodavati.

1. Ime brenda

Samo po sebi, ime brenda predstavlja tržišnu vrijednost. Ako kupac vjeruje brendu i vrijednostima koje njegovi proizvodi nude, željet će probati i nov proizvod, a onda ga možda i kupiti.

Ime brenda je najistaknutija dodana vrijednost svakog parfema, no parfem može biti tržišno prepoznat i financijski uspješan i kada izađe na tržište bez snažnog ili poznatog imena brenda iza sebe. Primjer toga su potpuno novi brendovi čiji prvi parfemi su, zahvaljujući ostalim pažljivo osmišljenim i dizajniranim vrijednostima, bili i prepoznati i tržišno uspješni.

Ime brenda katkad je odlučujuć faktor za kupnju, iako sam parfem nastupa bez ikakvih drugih dodanih vrijednosti – primjer su parfemi na policama trgovačkih lanaca, koji se prodaju pod markama samih trgovina/lanaca po bagatelnim cijenama.
Ovo pokazuje da je za uspješnu investiciju (u pravilu, samo u sektoru masovne proizvodnje) dovoljna vrlo povoljna cijena, uz uvjet da je brend prethodno stekao povjerenje kupaca i jasno oblikovao njihova očekivanja na način da ih ne može iznevjeriti niti ako, osim svog imena ili znaka, ne ponudi drugu dodanu vrijednost parfema.

Dodana vrijednost imena parfemskog brenda između ostalog proizlazi iz povjerenja kupaca u omjer cijene i kvalitete parfema. U najekskluzivnijem segmentu, omjer cijene i kvalitete nije presudan, već su to, uz ime brenda, kvaliteta, ime kreatora mirisa i/ili vrlo specifične dodane vrijednosti materijala upotrijebljenih u parfemu.

Zbog vrijednosti koje neka imena brendova predstavljaju, neovisno o segmentu tržišta kojem pripadaju i platežnoj moći ciljane skupine kupaca, dio kupaca parfema odlučit će se i na kupnju naslijepo, bez testiranja i poznavanja mirisa.

2. Ime proizvođača mirisa (laboratorija)

Vaš parfem će u cijelosti biti proizveden u laboratoriju – bilo da se radi o jednom, ili o više njih, o čemu govori Što kupujete i čije usluge plaćate?.

Kao što na tržištu kozmetičkih proizvoda ime brenda predstavlja dodanu vrijednost, tako je u sektoru proizvodnje mirisa ime laboratorija koji je proizveo miris koji se nalazi otopljen u tekućini u bočici, iznimno važna dodana vrijednost.

U slučaju laboratorija koji proizvode mirise, jednako kao i u slučaju brendova, postoje oni čije su mirisne smjese (mirisi) cijenjeni na temelju uspjeha njihovih klijenata (parfemskih kuća / brendova) i oni drugi.

Gotovo 70 posto svjetskog tržišta parfemima zauzimaju mirisi proizvedeni u velikim koncernima, čiji se high-tech laboratoriji također bave proizvodnjom aroma i mirisa za više industrijskih grana od kojih su najpoznatije prehrambena i kozmetička.

Laboratoriji u sastavu koncerna poput Firmenicha, Givaudana, IFF-a, Taskaga, Manea se također bave i preradom materijala prirodnog porijekla i proizvodnjom materijala sintetskog porijekla te biotehnološkim inovacijama.

Ti veliki laboratoriji čine srce industrije aroma i mirisa (parfemske industrije), a imaju najširi raspon klijenata: od globalno poznatih koncerna, u čijem se vlasništvu nalaze najekskluzivniji modni i kozmetički brendovi, preko manjih i/ili nezavisnih ekskluzivnih brendova, do brendova koji na tržištu nastupaju u sektoru masovne potrošnje. Najveći laboratoriji svojim klijentima nude usluge visoko kompetentnih timova, koji uključuju formalno školovane, nagrađivane i cijenjene parfumere, kao i usko specijalizirane kemičare-kreatore i evaluatore.

Uz njih, u sektoru proizvodnje mirisnih smjesa/formula posluje i značajan broj manjih i srednje velikih uglednih laboratorija, koji svoju tržišnu poziciju osiguravaju nabavom strogo kontroliranih i pažljivo evaluiranih materijala uglednih proizvođača i dobavljača te suradnjama s nezavisnim kreatorima/parfumerima koji stvaraju originalne formule.

Uz spomenute, na tržištu djeluju i laboratoriji čija se poslovna strategija zasniva na obrnutom inžinjerstvu, odnosno na analizi tržišno uspješnih parfema, koje su stvorili laboratoriji iz prethodno spomenute dvije grupe. Poslovna strategija tih laboratorija zasniva se na kopiranju glavnih elemenata rekonstruiranih formula te prilagođavanju formula manje kvalitetnim i jeftinijim materijalima od kojih onda proizvode mirise.

Ova grupa proizvođača/laboratorija na tržištu konkurira znatno nižim proizvodnim cijenama.

Postupak kreiranja mirisa obrnutim inžinjerstvom je potpuno legalan, ali nije nimalo ugledan:

Imena laboratorija u kojima se putem serije srodnih laboratorijskih analiza rekonstruiraju podaci o materijalima i omjerima u tržišno uspješnom parfemu, da bi se tako dobio uvid u parfemsku formulu koju su, uz značajna ulaganja u ljudske i materijalne resurse, stvorili drugi laboratoriji, pri čemu se kopirani miris uvijek i proizvodno pojeftinjuje, ne predstavljaju nikakvu dodanu vrijednost.

3. Materijali upotrijebljeni u parfemu

Pod pojmom “materijali” objedinjen je čitav skup različitih dodanih vrijednosti:

Parfem možete predstaviti na tržištu dodanom vrijednošću koju donosi vrsta i/ili kvaliteta pojedinih materijala od kojih je napravljen miris parfema.

Primjerice, dokazano prirodno porijeklo pojedinih materijala može predstavljati dodanu vrijednost.

Kvalitetu prirodnih materijala jamči ime prerađivača/laboratorija pri kojem je preradom prirodno stvorene sirovine dobiven parfemski materijal. U nekim slučajevima (primjerice: madagaskarska vanilija, haićanski vetiver, australska sandalovina) dodanu vrijednost predstavlja porijeklo definirano točnom geografskom lokacijom uzgoja prirodnog materijala.

Kvalitetu sintetiziranih materijala uvijek jamči ime laboratorija pri kojem materijal sintetiziran (proizveden), a nekad i samo intelektualno zaštićeno ime pojedinog materijala.

Dodane vrijednosti koje brend odlučuje predstaviti kako bi uspješnije predstavio i prodao svoj parfem podložne su izravnoj provjeri kupaca, jer kada brend odluči predstaviti neku dodanu vrijednost vezanu uz materijale, čini podatke o dobavljačima i nazivima materijala javnim podacima.

4. Ime kreatora mirisa (parfumera)

U pravilu, ime parfumera/kreatora formule predstavlja dodanu vrijednost, ako se radi o imenu koje je cijenjeno na temelju javno vrednovanih stručnih postignuća ili na temelju komercijalnog uspjeha mirisa koje potpisuje.

Parfemska formula (miris parfema) može biti i nepotpisana, a da to nema utjecaj na uspješnost vaše investicije.

Uspješne investicije u pravilu su rezultat pažljivo osmišljenog i vođenog plana.

Da biste na tržištu kozmetičkih proizvoda sigurno kenuli u upravo takav poduzetnički pothvat, potrebno je osvijestiti način razmišljanja koji će, kada se radi o parfemu, ideju i plan pretvoriti u isplativ proizvod.