Vodič za brendove “SIGURNO do svog parfema” je vani!


22/01/2022 / Ažurirano 23/01/2022
Sigurno do svog parfema - vodič za brendove

Tijekom prošle godine sam se konzultirala, istraživala i uspoređivala podjednako dobre i loše prakse i radila kostur, a sada je vrijeme za objavu: na Mirisnoj je predstavljen cjelokupan nacrt vodiča za brendove Sigurno do svog parfema, a objavljena je polovina od sveukupno dvadesetak poglavlja.

Krenulo je s općenitim preporukama ispod dijelova Hrvatske parfemske priče, namijenjenim onima koji žele na tržište staviti parfem pod imenom ili znakom svog trgovačkog društva. Iz njih je nastalo nekoliko tekstova koje nisam objavila, jer mi se nakon nekoliko čitanja s pravom činilo ili da su nedovoljno konkretni pa zapravo ne pomažu onima kojima su namijenjeni, ili su detaljni, precizni i obrazloženi, ali ujedno i predugi.
Jedne sam postupno popunjavala, a druge razbila u više tekstova, i tako je, više-manje, tijekom 2021. godine, nastalo pet većih cjelina s ukupno 20-ak poglavlja.

U međuvremenu nisam prestala mirisati parfeme, ali je pisanje vodiča uzelo danak u broju objavljenih recenzija. Čitatelji, mahom oni koji su pisali Mirisnoj i ostajali uskraćeni za odgovor “Je li sigurno da ja….?” će procijeniti je li se isplatilo.
Nadam se da će preostala poglavlja, koja su u rukopisu pa ispod naslova piše “u pripremi”, biti objavljena do kraja ove godine.

Napisala sam i predgovor “Zašto vodič za brendove?” pa ovdje neću ponavljati ono što piše, nego samo pridodati da sam vodič pisala razmišljajući kako bih i zašto postupala ja, da sam vlasnik trgovačkog društva ili obrta koji u Hrvatskoj ili drugdje daje proizvesti ili kupuje svoj parfem i želim to raditi vjerodostojno, pošteno prema budućim kupcima i sigurno po svoje vlastito poslovanje.

Uz kozmetičku regulativu, usput sam pojašnjavala ono što mi se, na temelju mojih iskustava s čitateljima i hrvatskim brendovima, činilo manje poznato ili nejasno, a nekada na hrvatskome tržištu i netransparentno predstavljeno, a vezano je uz odnose u sektoru proizvodnje parfema, koji je onima koji se odlučuju na kupnju ili proizvodnju svog parfema prečesto nepoznat.

Kako biste mogli pročitati u potpunosti sve tekstove, potrebna je registracija, no sažeci su svima dostupni.

Osobito se veselim skoroj objavi poglavlja “Kako razlikovati ugovorne proizvođače od običnih preprodavača?“.

Uz uvod, za čitanje je potpuno otvoreno poglavlje koje govori o podacima za potrošače: Što su oznake, što tvrdnje, a što javni podaci i kako vam služe u planiranju i vođenju investicije?, jer je ono važno i kupcima parfema, i brendovima koji su prije svojih kupaca i sami kupci/klijenti, ali i “proizvođačima” koji pisanim tragovima svjedoče kako – da budem osobito nježna – nisu uspjeli pročitati s razumijevanjem niti ono najosnovnije.

Ugodno čitanje!

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.