|

Tomislav Vrbanec: Biografija – fact check


16/10/2021 / Ažurirano 09/05/2022
Tekst Biografije Tomislava Vrbanca, objavljen na stranicama Tomislav Vrbanec – parfumer i Abecede ljepote te na Wikipediji ne sadrži niti jednu međunarodnu poslovnu referencu vezanu uz parfeme, a u ključnim dijelovima sadrži neutemeljene i neistine tvrdnje.
Tomislav Vrbanec Biografija Wikipedija fact check

IZVORI:

Wikipedija
web stranica Tomislav Vrbanec – parfumer
web stranica Abeceda ljepote

OCJENE:

Biografiju Tomislava Vrbanca je na Wikipediju 23. rujna 2021. godine kao stranicu postavio Wikipedijin administator Dalibor.klobucaric, a predložena je za brisanje dva dana kasnije, uz napomenu kako se radi o očitoj reklami.
Isti tekst (PDF dokument /privitak naslovljen “Biografija”) objavljen je na stranici Abeceda ljepote te na stranici Tomislav Vrbanec – hrvatski parfumer (stranica Biografija),

Biografija

Tomislav Vrbanec poznati je hrvatski parfumer koji svojim mirisnim kreacijama pomiče granice u parfemskoj industriji.

Do sada je surađivao sa brojnim poznatim javnim ličnostima sa područja regije, ali i Europe.

Njegove parfemske recepture mogu se osim u parfemima pronaći i u svim vrstama toaletno-kozmetičkih proizvoda diljem svijeta.

Točno je da je Tomislav Vrbanec u Hrvatskoj surađivao s javim osobama: njegova tvrtka Essentia (2009. – 2013.) izradila je parfem “Plastic” za Nevena Ciganovića, a tvrtka Aroma Fragrance Lab ltd (2015. – 2021.) je proizvođač parfema za Dejana Lovrena i Antoniju Šolu.

Mirisna nije uspjela pronaći izvore koji bi potvrdili neodređenu tvrdnju o suradnji s javnim osobama bilo s područja ex-Yu, bilo iz Europe.

Svjetska (komercijalna) baza parfema Fragrantica navodi da je Tomislav Vrbanec kreirao ukupno 74 parfema, od čega 63 za svoj brend Hrvatska parfemska kuća (2017. – 2018.), jedan za pjevačicu Antoniju Šolu (2019.), dva za “Imotski”, odnosno za društvo Nuša d.o.o. Višenje Žužul (2019.), jedan (celebrity parfem Dejana Lovrena) za brend Rock Filius društva Mingo d.o.o. (2019.), dva za brend Stockholm Nobel Fragrance društva B-International AB, jedan za The Plitvice Times (2017.) te četiri za XD Xenia Design (2016.).

Baze na portalima Basenotes i MakeUpAlley uopće ne navode niti jedan parfem Tomislava Vrbanca.

Pored ovih parfema, Mirisna je na hrvatskome tržištu i u medijima susrela još i dva parfema obrta Mediteran, Mljet, kolekciju parfema bračnog para Ude i kolekciju parfema za riječku trgovinu Lanalu, o kojima sam pisala ovdje.

S izuzetkom dva parfema Stockholm Nobel Fragrances, kada se radi o potpisanim mirisnim formulama u svim vrstama kozmetičkih proizvoda diljem svijeta, tvrdnja je neutemeljena jer nije navedeno ime niti jednog brenda u čijem se proizvodu nalazi potpisan miris Tomislava Vrbanca, pa nije moguće potvrditi niti ima li ih i koji su, kao niti prodaju li se na tržištima diljem svijeta, ili, poput većine parfema koje navode javne komercijalne baze parfema, samo na hrvatskome tržištu.


Vrhunske vještine, talente i kreativnost koje posjeduje kao parfumer pokazuje i izvan parfemske industrije. Ne boji se eksperimentiranja zbog čega njegove parfemske kreacije predstavljaju nužno osvježenje. Kao i mnogi umjetnici, interese i iskustva koja posjeduje koristi s ciljem unaprjeđenje svog rada. Rođen u Čakovcu, Hrvatska, okružen legendarnim međimurskim vinogradima i zapanjujućim prirodnim ljepotama, kreiranje parfema mu je postalo životni poziv.

„Mir, tišina i netaknuta priroda pravi su izvor inspiracije“, Tomislav Vrbanec, Parfumer

Obrazovanje

Nakon završene srednje Graditeljske škole u Čakovcu, upisuje Građevinski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu na kojem se zadržava nešto više od 2 godine.

Tomislav Vrbanec ima srednju stručnu spremu u graditeljskoj struci.

Sa navršenih 20 godina počinje raditi u financijskom sektoru, što mu je donijelo iskustvo s područja managementa i organizacije poslovanja te upravljanja financijama.

Financijski sektor je vrlo širok pojam. Budući da nije navedena niti tvrka/društvo, niti pozicija na kojoj je Tomislav Vrbanec kao 20-godišnji građevinski tehničar stjecao iskustva važna za poslovni dio biografije, čitatelju nije moguće ocijeniti jesu li iskustva koja je mogao steći radeći u financijskom sektoru relevantna za poslovni dio biografije.

Uz sadašnje trgovačko društvo – Institute of Perfumery d.o.o. (osnovano 2020.), poslovna prošlost Tomislava Vrnbanca, koja se ne spominje u Biografiji, uključuje vlasništvo i upravljanje s četiri brisana trgovačka društva:

Sudski registar RH navodi Tomislava Vrbanca kao vlasnika i odgovornu osobu za:

  • MMV GRUPA društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge (2007. – 2012.),
  • KM GRUPA društvo s ograničenom odgovornošću za usluge “u stečaju” (2008. – 2014.),
  • ESSENTIA društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu,ugostiteljstvo,proizvodnju i usluge u stečaju (2010. – 2016.).

Companies House – službeni registar britanskih trgovačkih društava – bilježi i četvrto brisano trgovačko društvo:

  • Aroma Fragrance Lab Ltd (2015. – 2020.).

Budući da je u Biografiji navedeno iskustvo managementa, organizacije poslovanja te upravljanja financijama koje je Tomislav Vrbanev stekao kao zaposlenik nepoznatog društva, a nisu niti spomenuta iskustva proizašla iz društava u kojima je gospodin Vrbanec donosio odgovorne odluke na temelju vlastitog znanja i iskustava, Mirisna smatra tvrdnja može imati zavaravajući učinak.

Sada već davne 2007. godine rodila se ljubav prema mirisima. Igrom slučaja jednom prilikom našao se u društvu profesionalaca iz industrije i tu je započela njegova karijera u parfemskoj industriji. Tomislav Vrbanec nikada nije skrivao svoju ljubav prema mirisima te je od ranih dana imao veliku želju saznati što je moguće više informacija o samim postupcima kreiranja formulacija. 

Iako je imao osnovno znanje s područja kemije,

svoje edukacije i praktično usavršavanje stekao je u suradnji sa stručnim profesionalcima jednih od najvećih parfemskih kuća u europi.

Kao građevinski tehničar, Tomislav Vrbanec slušao je kemiju dvije godine u osnovnoj školi i dvije godine u sklopu općeg dijela strukovnog srednjoškolskog programa.

Uvjet za pristupanje bilo kojem formalnom školovanju pri parfemskim školama i/ili za ulazak u napredne edukacije koje donose međunarodno priznato zvanje (Grasse, ISIPCA) zahtijeva višu razinu znanja, o čemu je Mirisna pisala ovdje i ovdje.

Tvrdnju je nemoguće provjeriti pri bilo kojem primarnom izvoru, a to su parfemske kuće, jer Biografija ne navodi ime kuće koja je ulagala (“surađivala”) u stručno osposobljavanje građevinskog tehničara s osnovnim znanjem kemije.
Mirisna nije nigdje uspjela pronaći objavljen podatak o suradnji Tomislava Vrbanca s bilo kojom od europskih parfemskih kuća.

Također, nisu navedena imena, pozicije (niti profesionalni profili) “stručnih profesionalaca” u bezimenoj europskoj parfemskoj kući, što je vrlo važno, jer su mentorstva i pripravništva neizostavna javna referenca u svakoj profesionalnoj biografiji.
Nastavno, bez navoda imena kuće, tvrdnja da se radi o “jednoj od najvećih europskih kuća ” je neosnovana.

Mirisna smatra da je tvrdnja u cijelosti suprotna načinu na koji posluju parfemske kuće i brendovi:
Većina parfemskih kuća, neovisno o njihovoj veličini, od laboratorija (proizvođača) s kojima surađuje naručuje kreaciju i proizvodnju svojih parfema pa zato pri kućama/brendovima nema mentorstava /vježbeništva vezanih uz proces kreacije mirisa i proizvodnje parfema.
One kuće koje imaju svoje kućne parfumere, zapošljavaju već profesionalno formirane kreatore. Imena tih kuća su javno poznata, kao i imena njihovih parfumera.

Suradnja s francuskim proizvođačima sirovina,

te pod mentorstvom europskih stručnjaka koji su se već desetljećima bavili proizvodnjom parfema,

recepturama s njegovim potpisom

donijela je međunarodnu popularnost.

Bez imena proizvođača, sam podatak da se radi o francuskim proizvođačima ne može biti nikakva garancija kvalitete, jer među proizvođačima sirovina čije sjedište je u Francuskoj postoje i oni čije je ime garancija kvalitete, i oni drugi.
Bez navoda o kojim se točno proizvođačima parfemskih materijala radi, tvrdnja je neutemeljena i može imati zavaravajući učinak.

Ponovljena neutemeljena tvrdnja:

Tvrdnja je neutemeljena jer ju je nemoguće provjeriti pri službenom izvoru, a to si ili mentori (“stručnjaci koji su se već desetljećima bavili proizvodnjom parfema”), ili tvrtke u čijem su laboratoriji vlasništvu.

Ako mentorstvo postoji, profesionalna referenca je obavezna, a svi podaci o mentorstvima su javni.

Ponovljena neutemeljena tvrdnja:

Nisu navedena imena proizvoda u kojima se nalaze mirisi/formule (“recepture”) koje je kreirao Tomislav Vbrnanec, stoga niti ovaj dio izjave nije moguće potvrditi pri službenom izvoru, a to je brend čiji je proizvod zahvaljujući kreaciji Tomislava Vrbanca postao međunarodno popularan.

Nije objavljen niti jedan podatak o uspješnoj međunarodnoj prodaji ili popularnosti niti jednog proizvoda koji potpisuje Tomislav Vrbanec, uključujući i one koje su proizvele njegove tvrtke.

Mirisna nije uspjela pronaći niti jednu međunarodnu recenziju parfemskih pisaca/kritičara koji redovito prepoznaju i pišu o međunarodno popularnim parfemima. Ne postoje međunarodne strukovne nagrade za niti jedan proizvod kojeg potpisuje g. Vrbanec, kao niti nominacije za nagrade, ili bilo kakav oblik priznanja.

Svoju diplomu iz parfumeristike stekao je na britanskom Centru za izvrsnost,

dok je profesionalnu edukaciju nastavio na prestižnom francuskom Sveučilištu ISPICA.

Mirisna je i od pravnog zastupnika gospodina Tomislava Vrbanca dobila informaciju kako njegov klijent ima diplomu britanskog Centra izvrsnosti.

Radi se o potvrdi o završenom on-line tečaju pri “Centre of Exellence”, britanskoj tvrtci za učenje na daljinu, koja djeluje izvan britanskog i europskog sustava formalnog obrazovanja, a nudi usluge kupnje on-line tečajeva.

U web shopu Centre of Exellence nude se sljedeće grupe tečajeva: psihološka pomoć i samoočuvanje zdravlja, rad s djecom, botanika, jezici, aromaterapija, refleksologija, masaže, osobe s posebnim potrebama – svjesnost i pomoć, reiki, life coaching (životni trening), kognitivna bihevioralna terapija, svjesnost, psihološko i nadnaravno, ljepota i kozmetika, holističke terapije, psihološka pomoć (savjetovanje), psihologija, zdrava prehrana, neurolingvističko programiranje, hipnoterapija, briga o životinjama, hobiji i kreativnost, kreativno i ostalo pisanje, fitness, biznis, marketing i PR, povijest, audio-knjige, prirodne znanosti o Zemlji i tečajevi za djecu.

Za kupljeni i položeni tečaj iz bilo kojeg od ovih područja Centre of Exellence izdaje potvrdu, koja se naziva diploma, ali nema formalnu snagu dokumenta (diplome, svjedodžbe, uvjerenja) koji potvrđuje završen program pri školi/ustanovi/tvrtki koju priznaje europski obrazovni sustav.

Budući da na stranicama ovog britanskog trgovačkog društva nisam uspjela pronaći tečaj vezan uz parfeme/parfumerstvo, koji se izrijekom navodi u Biografiji, uputila sam upit Centre of Exellence je li takav tečaj ranije postojao u njihovoj ponudi i dobila sam odgovor da je tečaj bio u ponudi, ali da ga više nema.
Također, na pitanje je li njihov tečaj uključivao ikakvo praktično iskustvo/učenje pomoću uzoraka parfemskih materijala od kojih nastaju parfemi, Centre of Exellence je odgovorio da više ne čuvaju podatke o tečajevima koje su imali u ponudi i ukinuli te me uputila njihov web shop s ostalim tečajevima na gore navedenom linku.

Mirisna stoga tvrdnju smatra točnom, uz napomenu da ona, ako je izrečena tako da je ime Centre of Exellence navedeno samo u (točnom) prijevodu na hrvatski kao “Centar izvrsnosti”, a ne navodi se službeni (engleski) naziv trgovačkog društva koje po cijeni od 19,99 – 149 GBP prodaje on-line tečajeve, a niti status takve kupljene “diplome”, može djelovati zavaravajuće na dio čitatelja.

Mirisna je od Institut supérieur international du parfum, de la cosmétique et de l’aromatique alimentaire (ISIPCA) zatražila službeni fact-check ove tvrdnje i dobila odgovor da je Tomislav Vrbanec prisustvovao jednom on-line tečaju u trajanju od sveukupno 6 sati.

U ISIPCA-inom objavljenom i međunarodno vrednovanom sustavu edukativnih programa ne postoji profesionalna edukacija koja toliko kratko traje.

Više ovdje: Miris besramnosti: “Biografija” Tomislava Vrbanca i masterclass tečajevi Abecede ljepote”.


Svoje znanje iz područja fitoaromaterapije stječe 2009. godine u zagrebačkom Centru Anias de Moiras,

a tek kasnije upisuje i školu za fitoaromaterapeuta u jednoj od najprestižnijih zagrebačkih škola.

Ovu tvrdnju je Mirisna ocijenila točnom bez provjere pri centru Anias de Moiras, jer ta udruga ne nudi formalano priznat obrazovni program.

Nije navedeno ime škole, bez čega je provjera istinitosti tvrdnje nemoguća.
Također, nema podatka o razdoblju/duljini školovanja, kao niti je li ono dovršeno.
Bez imena škole, nemoguće je potvrditi je li bezimena škola doista u sastavu “jedne od naprestižnijih zagrebačkih škola” i koje, kao niti priznaje li se završen program pri istoj kao zvanje.

 Svo dosada stečeno znanje može zahvaliti upravo vlastitom iskustvu u području proizvodnje toaletno-kozmetičkih proizvoda općenito.

Karijera


Od 2007. godine aktivno sudjeluje na europskoj parfemskoj sceni.

“Parfemska scena” je pojam koji može zvučati atraktivno i mediji ga nekritički prenose, ali nema realne veze s poslovnim odnosima, proizvodnjom, marketingom i prodajom parfema, odnosno poslovnom aktivnošću na tržištu.

Niti jedna od tvrki/brendova Tomislava Vrbanca nije nikada izlagala niti na jednoj međunarodnoj parfemskoj manifestaciji (Exsense Milano, Pitti Fragranze Firenca, TFWA Cannes, Beauty World Dubai ili sl.), njegove tvrtke/brendovi, kao ni on osobno, nisu nikada bili članovi niti jedne međunarodne profesionalne udruge, bez čega je izjava o aktivnom sudjelovanju na “parfemskoj sceni” neutemeljena.

Dodatno, pri donošenju ocjene da se radi o neutemeljenoj tvrdnji, Mirisna se poziva na izjavu direktora GIP-a, iznimnog poznavatelja svih grupa sudionika na europskom tržištu (“scene”), koji je naglasio da Škola parfumerstva u Grasseu, osim što Tomislava Vrbanca nikad nije vidjela, za njega nikad nije niti čula.

.

U počecima svoje profesionalne karijere bavio se gotovim kompozicijama

koje je vrlo uspješno implementirao u proizvode razne namjene.

Nije jasno odnosi li se pojam “proizvodi” na kozmetičke proizvode ili, primjerice, na prehrambene (obje grupe proizvoda mogu sadržavati arome/mirise proizvedene iz istih materijala na isti način, pri istim laboratorijima), ili na kozmetičke proizvode i, primjerice, sredstva za čišćenje (obje grupe proizvoda također mogu sadržavati arome/mirise proizvedene iz istih materijala na isti način, pri istim laboratorijima).

Budući da iz načina na koji je napisan tekst nije jasno na što se točno odnosi pojam “počeci karijere” te nije navedeno o kojim se proizvodima kojih brendova/proizvođača radi, tvrdnja da je “implementacija” bila uspješna je neutemeljena.

Međutim želja za stvaranjem, osim klasične industrijske proizvodnje, odvela ga je u drugom, ali opet srodnom smjeru, a to je kreiranje parfemskih receptura za poznate osobe i brendove, ali i brendove koji su tek u nastajanju.

Nakon uspješnog poslovanja u inozemstvu,

2020. godine pokreće vlastiti pogon za proizvodnju parfema i kozmetike,

te prvi parfemski laboratorij u Hrvatskoj.

U razdoblju od 2015. do 2020. godine Tomislav Vrbanec poslovao je u inozemstvu, putem svoje tvrtke Aroma Fragrance Lab Ltd, registrirane u Londonu, a svi javni poslovni podaci tog društva (odgovorne osobe, djetanost, ustrojstvo i broj zaposlenika društva, povezana društva i podružnice te godišnja financijska izvješća) dostupni su kroz britanski registar trgovačkih društvava – Companies House.

Tvrtka Tomislava Vrbanca nije imala registriranu proizvodnju parfema pa ih prema tome nije mogla niti proizvoditi, a njezina djelatnost bila je registrirana kao “podrška drugim djelatnostima koje nisu drugdje klasificirane”.

Tvrtka Aroma Fragrance Lab Ltd je tijekom cijelog razdoblja poslovanja imala jednog zaposlenog – direktora Tomislava Vrbanca.

Financijska izvješća društva na godišnjoj razini pokazuju mali promet, sa sljedećim godišnjim iznosima prihoda/rashoda: 664/239 GBP (2015.), 3080/3061 GBP (2016), 2707/2631 GBP (2017.), 3325/2688 (2018.), 7397/6813 (2019.).
Slijedom toga, izvješća navode i malu dobit, kako slijedi: 425 GBP (2015.), 19 GBP (2016), 76 GBP (2017.), 637 GBP (2018.), 585 GBP (2019.).

Budući da u 2021. godini tvrtka nije podnijela financijsko izvješće za 2020. godinu, a niti potvrdu o djelatnosti, Companies House pokrenuo je brisanje je po službenoj dužnosti, a nepodmirene obaveze tvrtke, koje su u 2019. godini iznosile ukupno 4773 funte, preuzela je po brisanju Kruna, odnosno britanski porezni obveznici.

Mirisna smatra da se niti jedno trgovačko društvo koje je završilo svoje poslovanje s nepodmirenim obavezama i brisano je po službenoj dužnosti, a tijekom svog poslovanja koje je pokriveno izvještajima (2015. – 2019.) je bruto uprihodilo manje nego što je, prema podacima Vlade RH, u istom razdoblju bruto uprihodio hrvatski radnik kojem je isplaćivana zakonom zagarantirana minimalna plaća, ne može istinito tvrditi da je poslovalo uspješno.

“Parfemski laboratorij” zvuči lijepo i medijski atraktivno, no to je pojam koji ne poznaju niti propisi, a niti struka.

Propisi i struka poznaju samo pojam “laboratorij”, a proizvodne laboratorije razlikuju s obzirom na to odvija li se u njima kemijski složena proizvodnja, ili jednostavna.

U složene oblike laboratorijske proizvodnje ubraja se, uz ostalo, proizvodnja prirodnih i sintetiziranih mirisnih materijala te kemijskih smjesa (u koje spadaju mirisi/mirisne formule). U jednostavne oblike laboratorijske proizvodnje spada proizvodnja parfemske tekućine (razrjeđivanjem formule u tržišne koncentracije, uz dodavanje stabilizatora i eventualno boja), ali i sama proizvodnja rastakanjem već proizvedene/kupljene parfemske tekućine u bočice u kojima će parfem izaći na tržište.

Hrvatski/EU propisi određuju minimalne uvjete za rad laboratorija, koji uključuju i zvanja/stručnu spremu zaposlenika odgovornih za rad laboratorija.
Zbog toga laboratoriji čiji prostori oprema i visoko stručno osposobljeni zaposlenici zadovoljavaju uvjete za složenu proizvodnju mogu proizvoditi i mirise (formule), a to je ujedno i razlog zašto parfemske škole kao uvjet za upis postavljaju već završen studij kemije, ili srodan studij.
Oni laboratoriji koji imaju uvjete samo za jednostavnu proizvodnju ne proizvode svoje mirise, već nakon kreiranja uzorka mirisa/formule proizvodnju ugovaraju s laboratorijem koji ispunjava sve zakonom propisane uvjete.

U slučaju da laboratorij Institute of Perfumery d.o.o. zadovoljava samo uvjete jednostavne laboratorijske proizvodnje, odnosno proizvodi i rastače parfemsku tekućinu (jer se mirisi/formule proizvode drugdje), tvrdnja da je laboratorij Institute of Perfumery prvi “parfemski” laboratorij u Hrvatskoj neće biti točna.

Primarni izvor provjere ove tvrdnje je u svakom trenutku Državni inspektorat RH.
Budući da nisam zatražila provjeru, Mirisna ovu tvrdnju privremeno ocjenjuje kao neodređenu, uz napomenu da klijenti kojima može biti važno što laboratorij Institute of Perfumery d.o.o. smije proizvoditi s obzirom na uvjete koje zadovoljava, a što ne, mogu sami zatražiti provjeru na temelju tvrdnji objavljenih na web stranici Hrvatske Parfemske Kuće i FINA-inih zapisa u RGFI, koji su javni, za osobnu uporabu.

Kao osoba koja stoji iza snažnih brendova poput

Hrvatske Parfemske Kuće,

Slovenske Parfemske Kuće,

te Studija Parfema Srbije

vrlo često nazivaju ga začetnikom parfemske industrije u Hrvatskoj i regiji.

Brend Hrvatska parfemska kuća bio je u vlasništvu dvaju trgovačkih društava: brisanog Aroma Fragrance Lab Ltd (do veljače 2020.) i sadašnjeg Institute of Perfumery d.o.o. Niti dok je bila u vlasništvu britanske tvrtke Tomislava Vrbanca, niti sada, Hrvatska Parfemska Kuća nije bila tržišno registrirana marka, što snažni brendovi, u pravilu uvijek jesu.

Prethodno su u tekstu navedeni ukupni godišnji prometi te dobit Aroma Fragrance Lab Ltd, iz čega proizlazi da je brend Hrvatska Parfemska Kuća donosio svom vlasniku prihode koji su, čak i za hrvatske prilike, vrlo daleko od prihoda koje donose “jaki brendovi”, osobito još ako se uzme u obzir da brend Hrvatska Parfemska Kuća nije bio jedini izvor prihoda tom trgovačkom društvu, već je ono proizvodilo parfeme i za druge klijente.

Prihodi Aroma Fragrance Lab Ltd (2016. – 2019.) objašnjavaju i zašto brend Hrvatska Parfemska Kuća nije izlagao svoje parfeme na europskim izložbama i sajmovima, što jaki brendovi čine, i zašto je strategija oglašavanja bila ograničena, a promocija proizvoda odvijala se kroz neke medije, ali ne i njihov oglasni prostor.

Prema Fragrantici, posljednji parfem koji je pod imenom brenda HPK stavljen na tržište proizvela je britanska tvrtka, a na tržište je stavljen 2018., prije pune tri godine.

U ovom trenutku, na tržištu se više ne mogu pronaći proizvodi brenda Hrvatska Parfemska Kuća koje je proizvela Aroma Fragrance Lab.

Da bi se govorilo o snazi brenda, njegovi proizvodi moraju biti prisutni i vidljivi na tržištu te donositi značajnu dobit vlasniku, stoga Mirisna na temelju iznesenog, ali i podataka o poslovanju Institute of Perfumery d.o.o za 2020. iz RGFI baze, koji su dostupni i može ih dohvatiti svatko, smatra da nisu ispunjeni uvjeti da ova tvrdnja bude istinita.

Da bi osoba “stajala iza” brenda, mora biti vlasnik trgovačkog društva/obrta/OPG-a u čijem je brend vlasništvu:

Niti jedno od trgovačkih društava Tomislava Vrbanca nije registriralo brend Slovenska Parfemska Kuća.

Poslovni register Slovenije (AJPES – ePRDS) ne sadrži zapis o niti jednom trgovačkom društavu Tomislava Vrbanca, kao niti o podružnici pri kojoj bi djelovao brend Slovenska Parfemska Kuća.
Također, isti izvor navodi da Tomislav Vrbanec nije vlasnik nekog drugog trgovačkog društva kojem bi kao mogao biti registriran brend Slovenska Parfemska Kuća.

Brend Slovenska Parfemska Kuća, za razliku od brenda Hrvatska Parfemska kuća, nema svoju web stranicu, što brendovi / trgovačka društva u pravilu imaju, neovisno o tome koliko jaki, jer je to jedan od važnih preduvjeta vidljivosti na tržištu.

Mirisna je pokušala potvrditi postojanje brenda Slovenska Parfemska Kuća u sekundarnim izvorima – objavama u medijima – bilo kroz objave o proizvodima brenda, bilo kroz medijske istupe osoba koje zastupaju ili promoviraju brend. Jedini izvor podatka koji sam uspjela naći objavljen je na službenoj Facebook stranici Hrvatske Parfemske Kuće, a odnosi se na objavu od 16. ožujka 2019. godine, odnosno na najavu o “pokretanju mirisne priče u Sloveniji” koja prati prikaz prezentacije proizvoda brenda Hrvatska Parfemska Kuća, te kao kontakt navodi tada službeni email Hrvatske Parfemske Kuće.

Kao i u slučaju Slovenske Parfemske Kuće, niti jedno od trgovačkih društava Tomislava Vrbanca nije registriralo brend Studio Parfema Srbije.

Agencija za privreedne registre RS ne navodi podružnicu niti jednog od društava Tomislava Vrbanca, pri kojoj bi djelovao brend Studio Parfema Srbije.
Također, isti izvor ne navodi da je Tomislav Vrbanec vlasnik nekog drugog trgovačkog društva na području Republike Srbije, pri kojem bi mogao biti registriran brend Studio Parfema Srbije.
Nema podataka o registraciji trgovačkog društva pod tim imenom.

Brend Studio parfema Srbije, neovisno o tome tko je stajao iza njega, nema više aktivnu web stranicu, no sekundarni izvori barem potvrđuju da postoji ili je postojao:

Instagram profil upućuje na domenu registriranu u Republici Srbiji (https://studioparfemasrbije.rs/), na kojoj se ne prikazuje ništa. Uz to, pretragom po pojmu “Studio Parfema Srbije” Google izlistava zapis u World Places Map Directory , koji od podataka o tom brendu također navodi isti URL nepostojećeg web mjesta i broj mobitela (060) te GOP koordinate za adresu: Trg Nikole Pašića 7, Beograd 11000, Srbija.

Nisam uspjela pronaći niti jednu objavu koja se odnosi na proizvoide ovog brenda.

Vrlo često sudjeluje u televizijskim emisijama šireći pritom pozitivnu klimu o parfemskoj industriji i poduzetništvu. Osim putem malih ekrana, javnost ga je mogla primijetiti i kao recenzenta proizvoda u poznatim drogerijama i Internet portalima.

Svoje znanje voli dijeliti sa ljudima i putem MastercClass-ova, raznih radionica izrade parfema, kao i online radionicama i predavanjima. „Parfem je sinonim za luksuz, stil i profinjenost. Svojim zalaganjem i radom postići ću da parfem jednog dana postane dostupan svima“, Tomislav Vrbanec, Parfumer

Točno je da Tomislav Vrbanec često gostuje u medijima, na radiju i televiziji.

Mirisna će se osvrnuti na HRT, javnu televiziju, financiranu novcem pretplatnika-poreznih obveznika, koja je donijela je niz radijskih i televizijskih emisija u kojima se vlasnik Institute of perfumery d.o.o. bez ikakve prethodne provjere predstavlja kao “parfumer” i “stručnjak”.

Sažetak prikaza emisije Bombonijera (23.6.2021.) možete pročitati ovdje, u emisiji Magazin objavljena tvrdnja da tim Hrvatske Parfemske Kuće broji 17 ljudi, a vlasnik Institute of Perfumery d.o.o. više je puta ušao u dnevne boravke hrvatskih građana kroz emisiju “Kod nas doma”.

Možda najdrastičniji primjer prikrivene promocije privatne tvrtke/proizvođača je emisija od 18.3. 2021, koju je vodila Barbara Kolar, također iz Čakovca:

Tomislav Vrbanec 2

Parfumer Tomislav Vrbanec otkrio nam je sve o parfemima 🙂

Objavljuje Kod nas doma u Četvrtak, 18. ožujka 2021.

Osim ako HRT ili Institute of Perfumery d.o.o. nisu platili izradu procjene sigurnosti parfema nazvanog po emisiji “Kod nas doma” koji je Tomislav Vrbanec smiješao pred kamerama, u laboratorijskim uvjetima televizijskog studija, kako bi te bočice parfema HRT poklonio svojim pretplatnicima, Mirisna smatra da HRT ima problem, ne samo s kredibilitetom.

Isticanje važnosti nastupa u TV emisijama u Biografiji nije samo samo faktografski točno, nego i nadasve poslovno razumljivo s obzirom na minutažu koju je javna televizija poklonila vidljivosti i promociji trgovačkog društva Institute of perfumery d.o.o., u što najosnovniji uvid pruža osnovna Google pretraga pojmova “Tomislav Vrbanec + HRT”.

Tvrdnja da Tomislav Vrbanec održava online i live radionice izrade parfema i predavanja o parfemima je točna.

Međutim, tvrdnja koja uključuje “voli dijeliti” može biti zavaravajuća, jer predavanja i radionice koje održava nisu besplatne. Prema tome, kada se radi o tečajevima i predavanjima, Tomislav Vrbanrec ne dijeli znanje koje posjeduje, nego ga stavlja na tržište i prodaje po tržišnim uvjetima.

Prodaja masterclassova (3 sata, 1750 kuna) odvija se putem Abecede ljepote j.d.o.o. Draženke Pleško, trgovačkog društva koje je masterclassove predstavljalo javno prokazanim neistinama.

Tomislav Vrbanec radionice prodaje i putem svog trgovačkog društva Institute of Perfumery, odnosno web stranice Hrvatska Parfemska Kuća, koja navodi kako je cijena za 4 sata radionice dostupna na upit.

ATRIBUCIJA I LICENCE
Naslovna fotografija:

File: Parfumer Tomislav Vrbanec.jpg <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Parfumer_Tomislav_Vrbanec.jpg>, autor fotografije: Koko Smithh, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons.

Prerada: Mirisna je izmijenila format fotografije (četvrtasti u okrugao).

Ostale fotografije:

Mirisna, Mirisna via Wikipedia CC BY-SA 3.0 < https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>

HRVATSKO TRŽIŠTE

PROIZVOĐAČI PARFEMA IZ ČAKOVCA

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.