Deklaracije parfema


14/08/2019 / Ažurirano 11/02/2022
Deklaracije parfema - propisi

Što nas štiti dok mirišemo divno


Tekst je naknadno uređen 19.9.2019.  dodavanjem obavijesti / upozorenja, vezanog uz ZABRANU stavljanja parfema na tržište RH, a nakon provedenog nadzora Sanitarne inspekcije RH.


Svim parfemoljupcima, uključujući i mene, uglavnom se diže kosa na glavi kada vezano uz parfeme čujemo neku od riječi: zabranaIFRAEU propisi. Posljedice niza ograničenja koja su pogodila parfemsku industriju nostalgično mirišemo uspoređujući novije formulacije dobrog dijela reformuliranih parfemskih klasika s onim starijima, a sve to počesto dovodi do toga da  o zabranama ili bitno smanjenim dozvoljenim koncentracijama određenih sastojaka u parfemima ne razmišljamo u pozitivnom kontekstu. 

Ja prva priznajem – ja tako razmišljam.

Većinu vremena. 

Ne samo zato što parfeme – barem dio njih – smatram umjetnošću, već i zato što me u nekim stvarima čista nelogičnost načina na koje se argumentiraju potpune zabrane dovodi stanja u kojem pretjerana upotreba logike sasvim logično vodi u – revolt.

Za primjer ću uzeti mahovinu i kikiriki: 

Mahovina kao sastojak u parfemu  je dokazani alergen.

No, isto je i kikiriki u nizu prehrambenih prouzvoda te u, čini mi se, značajnijem udjelu populacije (pokušat ću iskopati točan podatak, a do tada “značajniji dio populacije” uzmite s rezervom).

I morski plodovi.

Postoje dokumentirani slučajevi anafilaktičkog šoka sa smrtnim ishodom nakon konzumacije plodova mora, dok od anafilakse zbog unosa mahovine iz Mitsouko u organizam nitko nije umro.

I jagode su dokazani općepoznati alergen pa ih djeca koja nisu alergična jedu.

Nikome od birokrata nije palo na pamet da apsolutno zabrani kikiriki, jagode ili plodove mora i zato naša večer, ako želimo i nismo alergični, ipak miriše na rakove i školjke.

Srećom.

Kada se radi o kikirikiju – dovoljno je da na deklaraciji proizvoda stoji upozorenje da ga sadrži, makar i u minimalnim količinama. To je zbog onih koji su alergični i na najmanju količinu ovog alergena. Što se jagoda i plodova mora tiče, oni se prodaju bez zabrana i općih upozorenja o opasnosti, a jedu ih oni koji nisu alergični…

… no, ta logika kod parfema nelogično ne vrijedi, deklaracija nije dovoljna i – da poludiš od nelogike.

Mislim da je razlika u tretmanu alergena koji su štetni za određenu skupinu populacije, ali ne sve izravna posljedica snage industrije koja ih prerađuje i prodaje: parfemska industrija – u odnosu na prehrambenu – naprosto nije bila dovoljno glasna i jaka, i sad smo tu gdje jesmo.

Logici unatoč.

No, ta nelogičnost odnosi se samo na alergene. Što se tiče nadražujućih, otrovnih, kancerogenih ili drugačije mutagenih spojeva – a od njih nas štiti isti set propisa – propisi su logični, a njihovo poštivanje štiti sve nas.

Najočitiji način da znamo da smo zaštićeni u okvirima postojećih mogućnosti je – deklaracija.

Deklaracija parfema - propisi
Način i sadržaj označavanja proizvoda iz opće upotrebe, među kojima su i parfemi/kozmetika – odnosno deklaracija – propisan je čl. 6 Zakona o zaštiti potrošača (u vrijeme pisanja teksta: NN 41/14, 110/15, 14/19).
Izvor slike: Zakon.hr

Sve počinje i završava na komadiću teksta koji jamči proizvod prošao testiranje i da u njemu nema onog što nam dokazano šteti svima. 

Deklaraciju ne zamjenjuje nikakvo individualno mišljenje ili preporuka stručnjaka ili još češće nestručnjaka o kome možemo znati nešto ili gotovo ništa (u takve nestručnjake ubrajam sebe), nikakva nagrada, priznanje, rekord ili patent.

Ili reklama da je nešto zdravo samim time što je prirodno, a prošlo je preradu kako bi postalo proizvod. 

Prirodne sirovine su dapače rizičnije jer su kompleksnije, a njihove reakcije nepredvidljivije i brojnije, a u parfemima koji su složene strukture je ne samo neozbiljno, nego i nestručno te krajnje neodgovorno ovo zanemariti.

Deklaracija na parfemu je potvrda da se u nizu propisanih procedura sustav koji plaćamo i koji je dizajniran da nas štiti pobrinuo da parfem bude neštetan, ali i sredstvo kojim se štitimo sami, informirajući se o sastavu onoga što nanosimo na kožu.

U konačnici, deklaracija je jedini dokaz da ne kupujemo “mačka u vreći”, odnosno parfem bez dokaza da je sve doista onako kako kaže uvijek sjajna priča.

Jer priče su uvijek sjajne.

Bez deklaracije iza koje stoji prijava, registracija, kvantitativne i kvalitativne ovjerene stručne analize – svaka priča je samo priča u kojoj je rizik i trošak prebačen na parfemoljupce, a zarada i novac na one koji posluju nezakonito.

Vezano uz parfeme koji se u Hrvatskoj i prodaju i reklamiraju, na vlastitom primjeru uočila sam da olako podrazumijevam da sam zaštićena jer računam na odgovornost i zakonitost, odnosnoo povjerenje i poštivanje i kupaca i propisa koji mene i meni slične štite.

Kako generalno vrlo malo nas (dok to ne postane nužno) proučava kako iznutra funkcionira sustav nadzora proizvodnje, registracije i prodaje parfema te što minimalno imamo pravo očekivati vezano uz parfeme koje plaćamo – neovisno tko je proizvođač – sa stranice Ministarstva zdravstva izvukla sam osnovne odredbe vezane uz  obaveze osoba koje se smatraju odgovornima za stavljanje parfema na tržište, a to su proizvođači (OPG-ovi, obrti, tvrtke – od malih do koncerna), odnosno distributeri.

Unatoč tome što je prezentiran cijeli set propisa, nije bilo niti teško, niti dugotrajno: svi tekstovi su objavljeni na hrvatskome jeziku, a dio EU propisa čak je i popraćen dodatnim, pristupačnim sažecima i objašnjenjima koja doista može razumjeti svatko.

Osim što svaki proizvod koji se prodaje i reklamira mora imati deklaraciju, evo i preciznije što mora sadržavati deklaracija kozmetike i parfema (slika prikazuje potpuni sadržaj službenog letka objavljenog ovdje / link za preuzimanje dokumenta):

PSX 139
PSX 140

Dakle, u najmanju ruku imamo pravo znati tko je pravno odgovoran za parfem i koji je sastav parfema.

Za razliku od proizvođača ostalih kozmetičkih proizvoda, proizvođači parfema nisu dužni iskazati deklaraciju na bočici, već je dovoljno da to učine na kutiji, odnosno ambalaži parfema – u kojem god da je ona obliku osmišljena. 

Zato služe kutije i službene stranice – ne samo za ukras i za marketing, a propisi su se – srećom – pobrinuli da kao kupci ostvarimo osnovno pravo  – pravo na informiranost.

Podaci na deklaraciji ne nastaju tek tako. Iza njih stoji puno drugih propisa, uključujući i propise koji se tiču našeg zdravlja, nizovi različitih odobrenja, ispitivanja uvjeta nastanka i sastava parfema.

Najvažnije iz onog dijela propisa iza deklaracije koji se odnosi na zaštitu od loših praksi i posljedica štetnih po zdravlje  (Uredbe 1223/2009 o kozmetičkim proizvodima) Ministarstvo zdravstva je iz saželo na manje od 4 kartce teksta pisanog velikim fontom,

Link za preuzimanje dokumenta sa stranica Ministarstva je ovdjea ja ga u obliku slikovnog prikaza prenosim u cijelosti:

PSX 141
U osnovi – odgovorna osoba je dužna izraditi Izvješće o sigurnosti kozmetičkog proizvoda. Ono uključuje i kemijski sastav proizvoda, podatke o analizama u za to ovlaštenim laboratorijima.
Svu dokumentaciju koja je vezana uz to izvješće obaveza je čuvati 10 godina od stavljanja posljednje serije proizvoda, uključujući i parfeme, na tržište. 
PSX 142
Nakon toga, parfem se unosi u međunarodnu bazu podataka – Cosmetic product notification portal (CPNP). U bazu ulazi potpun opis parfema, uključujući i slike ambalaže. Proizvođači/odgovorne osobe sami pristupaju bazi i dužni su podatke držati usklađenima s proizvodima/serijama koje plasiraju na tržište. Proizvođači iz Hrvatske, koji prodaju svoje proizvode samo u Hrvatskoj, imaju iste obaveze kao i svi drugi, jer je RH integrirala svojoj sustav registracije u europski i prihvatila europsku pravnu stečevinu.
Ukoliko vas zanima priručnik o toj bazi/portalu CPNP i kako izgleda njeno sučelje s elementima opisa i registracije parfema – na stranicama Ministarstva postoji i ppt prezentacija / priručnik. 
PSX 144
Ovdje je i navedeno gdje sve to piše. Hrvatski proizvođač/odgovorna osoba ne treba prevoditelja  – svi dokumenti su na hrvatskome i sve  podatke za registraciju u međunarodnu bazu mogu unijeti na materinjem jeziku. 

Ove 4 slike pružaju najosnovniji  i okviran pregled onog što je sve proizvođač parfema napravio ili bio dužan napraviti prije nego što parfem krene reklamirati i prodavati. 

Također, ovaj set informacija pomaže da shvatimo kako su proizvođači koji zaobilaze propise ujedno i nelojalna konkurencija svim proizvođačima parfema koji posluju po propisima. 

Odsustvo deklaracije je također informacija, ali o tome da proizvođač nije predočio certifikate sirovina koje koristi, odnosno analize sirovina koje proizvodi sam. Nije opisao postupke u kojima nastaje parfem. Nije dokazao da tijekom proizvodnje u nizu kemijskih interakcija kao nusprodukt nije nastao spoj koji je štetan ili opasan.

Odsustvo deklaracije je i vrlo korisna informacija o tome kako iza priča koje su reklama ili marketing, a koje do nas dolaze i na iznenađujuće suptilne i naizgled “prirodne” načine, stoj promišljena nebriga za zdravlje kupaca, samo zbog uštede na troškovima s kojima se ne smije kalkulirati, a kalkulira se jer – novac. 

Stoga, zbog želje da upoznamo što više različitog i novog mirisnog svijeta, nije zgorega još jednom ponoviti:

Ovjerena informacija je naše pravo.

Deklaracija je obaveza.

I najmanjih i najvećih.

I ovdje i drugdje.

Ostalo je uvijek potencijalan rizik i to isključivo za našu kožu i nas, ma koliko god mirisali divno.


Edit (19.9.2019.)

Nakon malo više od mjesec dana od objave ovog teksta, primila sam mailom odgovor Sanitarne inspekcije RH o ZABRANI prodavanja parfema proizvođača Levy Perfums / Dejana Levačića, dok ne uskladi svoje proizvode s propisima RH/EU.

Obavijest Sanitarne inspekcije o zabrani prodaje do usklađenja s propisima  odnosi se na sljedeće parfeme:Urticu, Urticu Black, Canabo, M (Mak), Vanesa, Honeytale (Med), Gold, Gold 2, Bučino i Crveni Božur (Katruža).

U međuvremenu, tijekom kolovoza je Dejan Levačić, vlasnik londonske Levy Inc. Ltd. zatražio u Velikoj Britaniji likvidaciju firme za koju se ispostavilo da stoji iza  napravljenih parfema.


Mail Sanitarne inspekcije donosim ispod:

Screenshot 20190919 173145 01

SERIJAL


HRVATSKA PARFEMSKA PRIČA

Istraženi i dokumentirani članci o iskustvima informiranog kupca s parfemima hrvatskih proizvođača i brendova.

No posts