Od 2006., kada su izašli prvi Etat Libre d’Orange parfemi, pa do 2019. ELDO je predstavio samo jedan parfem s ružom u središtu – upečatljiv Rossy de Palma Eau de Protection.

No, u upravo završenoj 2019. Etienne de Sward je – bang! – promovirao tri ruže: 500 years, Spice Must Flow i Experimentum Crucis.
Prva dva parfema puštena su u prodaju ekskluzivno za Selfridge u siječnju, a šire dostupna su od studenoga 2019., dok je Experimentum Crucis izašao u travnju.

Tri cvijeta su taman dovoljno da čine buket ruža, a u ovom tročlanom buketu iz 2019. nalaze se bitne ruže, kako Gilbert Bécaud pjeva, tri cvijeta koja plešu kroz vrijeme: ruže vladaju kompozicijama, a iza njih stoji ideja o ruži prošlosti (500 years) i ruži budućnosti (Spice must flow) s kojima je povezana i ruža sadašnjeg modernog trenutka (Experimentum Crucis). 

“S ovim cvijetom sve započinje i završava.”, kaže Etat Libre d’Orange. 

Etat-Libre-dOrange-ruže-2019

Osim datuma izlaska, 500 years i Spice must flow dijele i osnovni začinsko-orijentalni mirisni profil: Budući da je fokus Etat Libre d’Orangeove priče na trgovini začinima u prošlosti i budućnosti, duboko grimizna turska ruža u oba je parfema prožeta kardamomom, šafranom i paprom.

Trgovina začinima intenzivirala se prije nešto više od 500 godina, u samu zoru današnje pluralne  i polemičke kulture. Upravo su trgovci začinima posredno omogućili nastanak renesanse i procese prosvjetljenja koji su transformirali srednjovjekovnu zapadnu kulturu, gurnuvši ju iz srednjeg vijeka.

Trgovci koji su s Istoka prenosili začine uvezli su sofisticirana arapska i orijentalna znanja, ali i vratili odbačena i poluzaboravljena filozofska, umjetnička i znanstvena znanja Starih Grka. Novi uvidi i perspektive započeli su trajne procese promjene dogmatskog i dvodimenzionalnog načina razmišljanja kakvo je obilježavalo “mračno” srednjovjekovlje. 
Također, bogatstvo akumulirano prodajom mirodija koje su se plaćale zlatom i nekretnimama dovelo je do nastanka treće klase – trgovaca i obrtnika, građana – i stvorilo preduvjete za procvat nove, drugačije i liberalnije umjetnosti.

Rođenje zapadnog parfumerstva također je zasluga renesanse.

U ovom kontekstu, naziv drugog iz para parfema Etat Libre d’Orangeovih modernih začinskih orijentalaca – Spice must flow (Začin mora teći)  nije samo izravna referenca na slavnu rečenicu iz kultne SF sagu Dune Roberta Herberta, objavljene 1965. i prvi puta ekranizirane 1984.  “Začin mora teći” predstavlja i imperativ slobodnomislećeg društva i kulture te izravno upućuje na libertarijanski koncept Etat Libre d’Orange koji slavi pluralizam formi i višedimenzionalne perspektive te promovira slobodu mišljenja i trgovine. 

Etienne de Sward je još jednom pronašao način da društvene, povijesne i političke teme sublimira u parfem, a njegova kreativna snaga i ovaj puta je to učinila predočivši besprijekoran niz povezanih kulturnih i povijesnih, ali i mirisnih simbola:

U oba parfema ruža predstavlja Perspektivu.
Ako začini teku i trgovina napreduje,
njezino prisustvo osjećat ćemo kao procvat i kao miris,
u svakom vremenu, od prošlosti do budućnosti.

Kreiranje 500 years i Spice must flow Etienne de Swardt povjerio je parfumerima iz Manea:

Iza 500 years stoji Cecille Matton, koja je također kreirala Etat Libre d’Orangeov blago gurmanski Remarkable people (2015.) s izraženim kardamomom u začinskom sloju, a za Spice must flow je odgovorna Mathilde Bijaoui, koja je prethodno kreirala prekrasno osunčan, topao i bogat đumbirasti Like This (2010.).

Vjerujem da uopće nije slučajnost da su i Matton i Bijaoui odlučile ključne začine iz svojih parfema za Etat Libre d’Orange pretvoriti u lajt-motive koji povezuju njihove prethodne radove s ovim novima.  Začini – kardamom i đumbir – teku kroz rukopise parfumerki i začinjavaju vezu između prošlosti i sadašnjosti na Etat Libre d’Orangevoj vremenskoj crti.

Treća dimenzija prožima koncept u potpunosti.

500 years  

Punokrvna turska ruža pojavljuje se iz svježe izmaglice u kojoj iskre bergamot i šafran. Njezine grimizne latice omotane su obilnom dozom kardamoma, a zasićeno spicy otvaranje koleba se između tople sjene i svježe iskričavosti te dodatno produbljuje čim na površinu ispliva oud, tradicionalan pratitelj odvažno orijentalnih ruža.

Rafinirano i opojno srce parfema je također trodimenzionalno, a perspektivu omogućavaju  kardamom, ruža i oud. Iz ouda, koji osigurava čvrstu drvenu podlogu preko koje je položna golema tamnocrvena ruža je pažljivo odstranjena većina zahtjevnijih i težih faceta te on funkcionira kao mračnija i čvršća podloga još uvijek svježem i svjetlucavom bergamotu te blago zaslađenom kardamonu. Oud ostaje prisutan gotovo do najdublje baze kao orijentalna podrška začinjenoj ruži.

Kako se parfem stapa s kožom, začinsko-orijentalno srce parfema postupno postaje slađe i mekše te gotovo dolazi na samu granicu gurmanskog:

Bazom dominira slatka ambra (s možda čak i nešto čokoladastog pačulija), a gurmanski dojam zaokružuje kakao, a moguće i mrvica pridodane vanilije.
Slatka kakao-ambra zamućuje prisustvo začina i ouda, pa na samom kraju razvoja parfem postaje opušten, obgrljujuć i intiman, kao da je ruža omotana u meku, toplu, tamnu dekicu.  

Pri nošenju 500 years imala sam osjećaj kao da nakon početne hrabre i razmetne raskoši ulazim u poluzamračen komoran prostor namijenjen opuštanju uz treperavo svijetlo svijeća. Poslije, kada sam razmišljala o iskustvu nošenja 500 years, prisjećala sam se iskričavog urona u bogato ornamentiranu orijentalnost samo kako bih izronila u opuštenom i toplom, intimnom i poznatom okruženju. 

500-years-ELDO
Mirisne note navedene u službenom opisu parfema:  
turska ruža, oud, bergamot, kardamom, šafran, kakao, amber woods.

Spice must flow  

U sagi Roberta Herberta Začin(Melange) je produkt dobiven iz golemih pustinjskih crva koji brode pustinjama planeta Arrakisa (Dune), a omogućava putovanje kroz vrijeme i prostor.

U ovom parfemu začinski akord prožima ružu, teče kroz njezine tamne latice i gotovo čini to isto – noseći Spice must flow osjećala sam se kao da tečem u daleko i nepoznato, osjećala sam se moćno.  

Spice must flow se otvara sa začinskim akordom koji je u isto vrijeme i svjež i topao. Kovitlac svijetlog šafrana, hladno aromatičnog kardamona, svježe pikantnog đumbira i toplog cimeta stvara voluminoznu iluziju svjetlucavog okvira u kojem se pojavljuje također tamna, grimizno crvena ruža, kakva je prisutna i u 500 years. Iako nije naveden među notama, u početnim dijelovima razvoja parfema nakratko sam osjetila i oud kako dodaje izražajnost ruži, ali ovo bi mogla biti i moja mirisna iluzija.

Grimizna tama iskri.

Niže niz razvoj, kako ruža dobiva na snazi i dubini, pojavljuje se zadimljenost. Gotovo mi se činilo da je pojava dima neka nuspojava ili rezonanca kovitlanja i iskrenja začina. Kako se začinjena ruža polako pretvara u tamjanastu ružu, postaje sve hladnija, gotovo distancirana i usredotočena na samu sebe. 

Gledajući unatrag, ruža koja je svoj razvoj započela kao voluminozna i baršunasta, potpuno materijalna pretvara se u mistično privlačnu, srebrnkasto-grimiznu ružu, svježu, gotovo hladnu, odsutnu i ovijenu tamjanom.

Oni koji poznaju svijet Dune te likove i događaje iz Herbertove sage, u ovoj ruži bi mogli prepoznati Bene Gesserit ružu.

Tijekom nošenja Spice Must Flow imala sam osjećaj kao da sam omotana u baršunaste i tamne grimizne latice, genetički modificirane kroz generacije i generacije kao bi postale sposobne odvojiti se od tjelesne materijalnosti te putovati prostorom i vremenom. 

Spice-must-flow-ELDO
Mirisne note navedene u službenom opisu parfema:
turska ruža, đumbir, papar, cimet, kardamom, šafran.
Disclosure – Purchased.
  • Malum by Bruno Acampora and Talento by Mendittorosa
  • Bee by Zoologist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *