ZAŠTO VODIČ ZA BRENDOVE? 20210418 203009 0000 1

– UVODNA RIJEČ –

Mirisna pokreće novu seriju tekstova – Sigurno do parfema svog brenda.

Unazad gotovo dvije godine, nizom članaka iz serijala Hrvatska parfemska priča obuhvatila sam dio izazova, neugodnih iznenađenja i neželjenih posljedica s kojima su se susretali kupci parfema domaćih bredova i proizvođača.

Osim što ta serija predstavlja izvor informacija o poslovnoj prošlosti proizvođača parfema koji i sada djeluju u Hrvatskoj, ti tekstovi upućuju na probleme s kojima se susreću mali hrvatski poduzetnici koji su svoju ponudu žele uvrstiti i parfem.

Dio spoznaja do kojih sam došla istražujući konkretne primjere hrvatskog parfemskog poduzetništva nisam željela, a katkada niti mogla objaviti.

Djelomično je to bilo zato jer sam procijenila da je dio malih i doista hrvatskih poduzetnika/brendova žrtva vlastite nerazumno visoke razine povjerenja, nedostatka iskustva i nespremnosti na upoznavanje propisa na tržištu kozmetičkih proizvoda kojem nastupaju.

Iako, nažalost, tržište parfema proizvedenih u Hrvatskoj u razdoblju između okvirno 2018. i 2020. godine osobno smatram dijelom povampirenim, a dijelom crnim, svejedno sam procijenila da brendovi – žrtve svog vlastitog parfemskog poduzetništva, a iza kojih su ostali kupci žrtve, ipak zaslužuju manju javnu izloženost nego što bi to bio slučaj da u Hrvatskoj generalno svjedočimo višem stupnju parfemske kulture i poslovne osgovornosti te kvalitetnijem nadzoru.

Drugi dio spoznaja i informacija do kojih sam došla razgovarajući s poduzetnicima i njihovim pravnim zastupnicima nisam objavila, iako sam željela, jer ih nisam mogla dokazati, a onda niti objaviti bez da ugrozim osnovna načela uređivanja u skladu s kojima su objavljeni svi tekstovi na ovom malom i nezavisnom blogu.

No, učenje na greškama drugih, kojima ne moramo znati ime, je odlika mudtih i sposobnijih pa se nadam da će i uz pomoć ovakvih tekstova parfemska kultura te poslovna etičnost možda malenu mrvicu ipak porasti.

Sigurno do parfema svog brenda posvećena je brendovima – početnicima i autsajderima u kozmetičkom biznisu, odosno vlasnicima trgovačkih društava i obrtnicima koji za svoj brend kupuju ili daju izraditi parfem, jer oni gotovo svu odgovornost nose na svojim leđima, doslovno jedini riskiraju ulažući i najizloženiji su kaznama.

Tekstovi su proizašli iz razgovora s malim hrvatskim poduzetnicima / vlasnicima brendova, ali i njihovim odvjetnicima, a zasnivaju se na konkretnim uvidima što je sve bilo potrebno, a nije bilo napravljeno kako bi brend bio siguran, zaštićen i neizložen neugodnim pitanjima, ili nije napravljeno kako treba i na vrijeme da se izbjegne šteta po reputaciju i brenda, i parfema.

U kontekstu ove serije, čiji je karakter isključivo edukativan, tekstovi iz Hrvatske parfemske priče poslužili su kao case studies, jer – jednom kad se u ranije objavljenim tekstovima akcent prebaci s imena i lica na pojave i postupke te trendove u parfemskom poduzetništvu na hrvatski način – ti tekstovi svojim značajnim dijelovim mogu poslužiti kao edukativan primjer i upozorenje što se sve može očekivati, s čime se sve možete susresti, na što treba paziti i kako ne raditi.

U odnosu na razdoblje do 2020. godine, okolnosti na europskome, a onda i hrvatskome tržištu su se promijenile. No, sudeći po onome što čitam s web stranica proizvođača, klijenti proizvođača parfema – brendovi, a onda i kupci parfema, u odnosu na protekle godine nisu ništa manje izloženi riziku.

Također, nekako ne uspijevam uočiti neku promjenu koja bi naznačila da se, u odnosu na prethodno razdoblje, dogodio neki pomak prema većoj tržišnoj transparentnosti, višoj razini odgovornosti prema klijentima, kupcima, ili kolegama ili kolegicama, malim i strukovno/interesno povezanim poduzetnicima.

Iako je svaki slučaj iz Hrvatske parfemske priče bio različit, oni su u nečemu i bili slični:

Radi se o načinu razmišljanja vlasnika brendova.

Bez obzira na to jesu li sklopili ugovor s proizvođačem ili se njihov novčani i reputacijski ulog oslanjao na usmeni dogovor, prečesto sam nailazila na pojavu kako je u redu “malo uljepšati” stvari za medije i kupce, kako bi se parfem bolje prodavao, da bi se kasnije priča prečesto svela na “ne znam što je unutra, ja sam samo kupio parfem i platio ga”, odnosno onu Balaševićevu: “Ako su lagali mene, i ja lažem vas.”

U osnovi, moji uvidi pokazuju da su ljudi s lijepim poslovnim idejama, a nekad i iznimnom dozom kreativnosti, posvećeni mukotrpnom održavanju ili razvoju svog biznisa, nekako uspjeli zanemariti i etička i poslovnia pravila po kojima su, nadam se, inače poslovali, a uglavnom samo zato jer se radi – o kreaciji i proizvodnji parfema, a ne, recimo, o izgradnji objekta po principu “ključ u ruke” ili preprodaji bilo čega.

Zato sam odlučila, za promjenu, pisati o kako – DA, umjesto o kako – NE.

ZAŠTO VODIČ ZA BRENDOVE? 20210418 203009 0000 1

Serija Sigurno do parfema svog brenda skreće pažnju na ono što je neophodno znati i osigurati kako biste jednom kada proizvod koji je proizveo netko drugi pod svojim imenom stavite na tržište i krenete reklamirati bili uvjerljivi kupcima.

Također, odgovarajući na pitanja tko? što? kada? kako? i zašto?, tekstovi govore o konkretnim poslovnim odlukama koje svaki vlasnik brenda donosi prije stavljanja svog parfema na tržište, a sve se zasnivaju na dvije temeljne procjene koje su bitne za uspjeh shvakog poduzetničkog pothvata, pa i parfemskog:

Radi se o procjeni isplativosti i procjeni sigurnosti.

Stoga Sigurno do parfema svog brenda polazi od najosnovnijeg, a to je kako bi trebao razmišljati vlasnik malog hrvatskog obrta ili tvrtke kada odluči investirati u parfem koji će prodavati pod svojim imenom.

To je ujedno i tema prvog koraka.

PODIJELI