Što kupujete i čije usluge plaćate?

Što kupujete i čije usluge plaćate? 20210628 103355 0000

Odnosi u sektoru proizvodnje parfema/kozmetičkih proizvoda najčešće su vrlo složeni, no za koji god da se oblik investicije odlučite, u fazi proizvodnje (bez izrade dokumentacije koju ćete dati izraditi kako biste mogli registrirati parfem) kupit ćete i platiti sljedeće:

 • neki oblik prava na prodaju mirisa vašeg parfema
 • trošak proizvodnje mirisa vašeg parfema (fragrance compounding)
 • proizvodnju parfemske tekućine, odnosno parfema koji ćete pod svojim imenom staviti na tržište
 • ambalažu parfema
 • rastakanje parfemske tekućine u bočice i pakiranje u vanjsku ambalažu

1. KREACIJA PARFEMSKE FORMULE ILI ODABIR MIRISA PARFEMA

Parfemska formula je “recept” za miris parfema.

Formulu stvara kreator mirisa/parfumer tako što spaja različit broj mirisnih materijala/sirovina u jedinstvenu mirisnu kreaciju.

Mirisni materijali mogu biti prirodnog ili sintetskog porijekla, različite kvalitete te vrlo širokog raspona cijena. U parfemskoj formuli svaki od materijala nalazi se u karakterističnoj koncentraciji i specifičnom udjelu, a proizvodna cijena formule ovisi o porijeklu, vrsti i kvaliteti materijala od kojih je napravljena.

Izradu parfemske formule možete naručiti, ili možete kupiti već gotovu formulu, odnosno formulu koja je djelomično modificirana/izmijenjena u skladu s klijentovim opisom/zahtjevima.

Narudžba kreacije formule (bespoke fragrance/private blend) produljuje vrijeme realizacije investicije i značajno povisuje njezinu cijenu, neovisno o samoj proizvodnoj cijeni formule, odnosno cijeni materijala u parfemskoj smjesi. To je zato jer investitor/brend plaća posvećeno vrijeme i rad, ali i reputaciju kreatora formule, odnosno parfumera.

"Kreator mirisa" - ili - "parfumer"? 20210801 221804 0000
Koja je razlika između pojmova “kreator parfema” i “parfumer”, što o uhvaća jedan pojam, a što drugi, što je stručni starndard i zbog čega je razlika važna, a zbog čega nije.
PROČITAJ VIŠE

Čak i kada ste naručili izradu formule te sa svojim idejama i sugestijama sudjelovali u zahtjevnom procesu njezina razvoja, koji, osim ideje o strukturi i notama, uključuje i tehničke modifikacije, ne znači da ste njezin vlasnik.

Zato, bez obzira je li formula stvorena ekskluzivno za vas, ili ste se odlučili investirati u već gotovu ili dijelom modificiranu formulu, sve uvjete njezina korištenja potrebno je ugovoriti i platiti.

2. PRAVA NA PARFEMSKU FORMULU

Vlasnik parfemske formule je onaj tko nad njom posjeduje puna prava te s njom može raspolagati kako god želi:

 • može ju poslovno zaštititi, odnosno proglasiti poslovnom tajnom i čuvati njezin sadržaj, može ju i otkriti djelomično ili u potpunosti, svima ili samo nekome koga odabere ili s kojim to ugovori.
 • može ju prodati, odnosno uz naknadu prenijeti puna prava na nekog drugog, a ako želi može ju i pokloniti, skupa sa svim pravima.
 • može zadržati vlasnička prava, a dati licencu za proizvodnju uz naknadu (ili bez nje, ako želi).

Obično se smatra da je kreator parfema/parfumer ujedno i vlasnik prava, no u većini parfema koji se prodaju na tržištu to nije slučaj:

Kreatori mirisnih formula/parfumeri mogu biti freelanceri, ili mogu imati svoje trgovačko društvo i vlastiti brend. U tom slučaju su načešće i prvi vlasnici svojih formula. Osim toga, kreatori mirisa/parfumeri mogu biti i zaposlenici drugih trgovačkih društava. Najčešće su to laboratoriji koji proizvode mirise i arome, uključujući i parfemske smjese. U tom (i najčešćem) slučaju, vlasnici formula su u pravilu trgovačka društva koja posjeduju laboratorij pri kojem kreator/parfumer radi.

I parfumeri/kreatori parfemskih formula, koji na tržištu djeluju samostalno, i tvrtke/laboratoriji, koji zapošljavaju parfumere i kreatore formula, u ponudi imaju dva osnovna modela: kupnju punih prava na formulu i kupnju prava na proizvodnju parfemske smjese, odnosno mirisa parfema.

KUPNJA PARFEMSKE FORMULE

U odnosu na kupnju prava na proizvodnju, kupnja parfemske formule u pravilu značajno povisuje proizvodnu cijenu parfema, ali i ostavlja punu slobodu pri odabiru laboratorija koji će po njoj proizvesti parfemsku smjesu/miris parfema, vremena tijekom kojeg će se parfemi po toj formuli moći proizvoditi i/ili količine u kojima će se proizvoditi.

KUPNJA PRAVA NA PROIZVODNJU MIRISA (kupnja parfemske smjese)

Prava na proizvodnju se razlikuju:

Mogu biti ekskluzivna, pri čemu se vlasnik formule obvezuje da će za ugovoreno vrijeme trajanja ekskluzivnih prava miris parfema/parfemsku smjesu proizvoditi samo za brend koji je kupio ekskluzivna prava, odnosno za nikog drugog.

Ekskluzivna prava na proizvodnju mogu se odnositi na neograničeno vrijeme i neograničeni broj proizvodnih serija, ili biti ograničena te se odnositi na određeno vrijeme (npr. 10 godina), ili ograničenu količinu.

Kada nisu ugovorena ekskluzivna prava, nema zapreke da vlasnik formule istovremeno ili naknadno prava na proizvodnju proda bilo kome drugome.

Prava na proizvodnju mirisa kod kojih nije ugovoren ekskluzivitet najčešće podrazumijevaju kupnju određene količine parfemske smjese, bez dodatnih obaveza bilo za klijenta, bilo za laboratorij, odnosno vlasnika formule.

3. PROIZVODNJA (COMPOUNDING) MIRISA (PARFEMSKE SMJESE)

Uvriježeno se misli da kreatori formula/parfumeri ujedno i proizvode mirise koje su kreirali.
No, to u pravilu nije tako.

Freelance kreatori formula/parfumeri, kao i odnosno vlasnici manjih trgovačkih društava ili obrta (parfemskih kuća ili brendova) koji imaju svog vladtitog kreatora/parfumera, stvaraju formule u radionicama/laboratorijima koji po razini opremljenosti i kontrole ne trebaju zadovoljavati sve uvjete koje mora zadovoljavati proizvodnja mirisa/parfemske smjese u komercijalne svrhe.

Pri stvaranju recepta/formule, ali i uzorka parfemske smjese, kreatori rade u manjim radionicama, odnosno priručnim laboratorijima i služe se nužnom opremom te ograničenim brojem parfemskih materijala u količinama uzoraka.

Jednom kada je kreacija formule dovršena, a postoji klijent koji će na temelju njezinog mirisa investirati u proizvodnju, vlasnik formule proizvodnju parfemske smjese povjerava specijaliziranom laboratoriju koji pruža uslugu proizvodnje mirisa,odnosno parfemskih smjesa.

U slučaju kada vlasnik formule posjeduje odgovarajuće opremljen laboratorij s dovoljnim proizvodnim kapacitetima, poslovna tajna o sadržaju formule štiti se unutar iste kuće, odnosno istog trgovačkog društva.

Ako vlasnik formule ne posjeduje laboratorij koji ispunjava sve uvjete koje moraju zadovoljiti laboratoriji za proizvodnju parfemskih smjesa, angažira podizvođača – ugovorni laboratorij, a taj je laboratorij vezan poslovnom tajnom o čuvanju sadržaja formule.

Što kupujete i čije usluge plaćate?
Moderan primjer parfumerovog organa, odnosno zbirke parfemskih materijala kojom se služi parfumer pri kreiranju formule:
Jean-Claude Elena, kućni parfumer kuće Hermes (2015 – 2019.), osnivač/suvlasnik niche kuće The Different Company i kreator brojnih parfema za najpoznatije svjetske brendove (Bvlgari, EDP Frederic Malle, L’Artisan Parfumeur, Van Cleef Ąrpels Perris Monte Carlo, YSL, Amouage…) u svojoj knjizi Perfume: The Alchemy of Scent (2014.) godine objavio je popis dvjestotinjak prirodnih i sintetskih parfemskih materijala kojima se (tada) u služio pri kreiranju parfemskih formula, smještenom u njegovoj privatnoj kući.
Što kupujete i čije usluge plaćate? Screenshot 20210706 205542 01
Primjer tradicionalnog parfumerovog organa; Muzej parfumerstva u Grasseu, organ parfumera Jeana Charllesa Jean Carles (1892-1966), koji, među ostalima, potpisuje Miss Dior, Carvenov Ma Griffe, Danin Tabu, Schiaparellijev Shocking.
(Izvor: Bois de Jasmin – Jean Carles on Olfactory Training and Perfumer’s Orggan , foto: Ana Kozlova.)

Miris / parfemska smjesa je glavni sastojak parfema kao kozmetičkog proizvoda, ali sam po sebi nije kozmetički proizvod.

Proizvodnja mirisa spada u složene oblike laboratorijske proizvodnje, jer se pri proizvodnji parfemske smjese koriste sastojci koji su klasificirani kao opasne tvari.

Budući da je takva proizvodnja regulirana propisima koji se odnose na djelatnost proizvodnje, stavljanja na tržište i korištenja opasnih kemikalija, mirise koji će se naći u parfemima proizvode oni laboratoriji koji su opremljeni za proizvodnju kemijskih spojeva i smjesa koje sadrže opasne tvari.

Ti laboratoriji ne moraju imati registriranu djelatnost proizvodnje parfemskih i toaletnih voda, jer ne proizvode i ne stavljaju na tržište ovu vrstu kozmetičkih proizvoda, već smjese za njihovu proizvodnju.

U sektoru proizvodnje mirisa djeluje širok spektar laboratorija koji i kreiraju parfemske formule i prema njima proizvode mirise, a njihove parfemske smjese razlikuju se kvalitetom:

Gotovo 70 posto svjetskog tržišta parfemima zauzimaju mirisi proizvedeni u velikim koncernima, čiji se high-tech laboratoriji također bave proizvodnjom aroma i mirisa za više industrijskih grana od kojih su najpoznatije prehrambena i kozmetička. Laboratoriji u sastavu koncerna poput Firmenicha, Givaudana, IFF-a, Taskaga, Manea se također bave i preradom materijala prirodnog porijekla i proizvodnjom materijala sintetskog porijekla te biotehnološkim inovacijama.

Veliki laboratoriji koji čine srce industrije aroma i mirisa svojim klijentima/brendovima nude i visoko kompetentne timove koji uključuju formalno školovane, nagrađivane i cijenjene parfumere te evaluatore, kao i usko specijalizirane kemičare-kreatore.

Uz njih, u sektoru proizvodnje mirisnih smjesa/formula posluje i značajan broj manjih i srednje velikih uglednih laboratorija, koji svoju tržišnu poziciju osiguravaju nabavom kvalitetnih materijala od uglednih proizvođača i provjerenih dobavljača te suradnjama s kreatorima/parfumerima koji stvaraju originalne formule.

Uz spomenute, na tržištu djeluju i laboratoriji čija se poslovna strategija zasniva na obrnutom inžinjerstvu, odnosno na analizi tržišno uspješnih parfema, kopiranju glavnih elemenata te prilagođavanju formula jeftinijim (i često nekvalitetnijim) materijalima od kojih onda proizvode mirise.

Takvi proizvođači/laboratoriji na tržištu konkuriraju znatno nižim cijenama, prodaju nepotpisane formule uz najosnovniju dokumentaciju s minimalnim propisanim podacima o parfemskoj smjesi. Također, najčešće umjesto ekskluzivnih prava nude jednokratne kupnje određene količine mirisa, s mogućnošću obnove narudžbe. Dio laboratorija nudi čak i “white label” opciju, koja omogućava da klijent/kupac parfemsku smjesu ili gotov proizvod/parfem potpiše kao svoju vlastitu kreaciju i proizvod.

PROFESIONALNI STANDARD

U sektoru proizvodnje parfema podaci o parfemu uključuju:

 • IME BRENDA koji stavlja parfem na tržište
 • IME PARFEMA
 • IME LABORATORIJA koji je proizveo miris (parfemsku formulu)
 • IME OSOBE/OSOBA KOJE SU KREIRALE PARFEMSKU FORMULU (ako je formula potpisana)
Što kupujete i čije usluge plaćate? 198545341 4233439996702126 2407060514997175771 n e1625583591998
S ovogodišnje dodjele najvažnije nagrade parfemske industrije u svijetu: The Fragrance Fondatioun Awards 2021. – kategorija Perfume Extraordinaire (“Parfemski Oscar”).
Punu listu nominiranih i dobitnika u svim kategorijama možete pogledati ovdje, a dobitnike svih prethodnih godina ovdje, uključujući i imena parfumera/kreatora formula ovdje.

Laboratoriji koji proizvode parfemske smjese mogu svojim klijentima ponuditi i ostale usluge koje zahtijevaju angažman laboratorija: proizvodnju parfemske tekućine, a nekad i njezino rastakanje u bočice, a u tom slučaju registrirani su i kao proizvođači parfema.

Značajan dio proizvođača mirisa/parfemskih smjesa ne uvjetuje usluge paketom pa klijent, ako želi, nakon što kupi miris/parfemsku smjesu, može parfemsku tekućinu proizvesti i rastočiti u svoju ambalažu pri nekom drugom laboratoriju.

Što kupujete i čije usluge plaćate? Screenshot 20210704 191010 01
Zoologist, kanadski niche brend, višestruki dobitmih stručnih proznanja i nagrada, prošlogodišnji dobitnik The Fragrance Foundatiuon Awards i The Art and Olfaction Awards za parfem Squid.
Fb post vlasnika i Zoologistovog kreativnog direktora iz ožujka 2021. godine s najavom novog parfema Snow Owl: ovo je bačva u kojoj je od proizvođača parfemske smjese (IFF) pristigla ukupna količina mirisa Snow Owl (kreatorica parfema: Dawn Spencer Hurwitz). Zoologist je tu količinu u svom laboratoriju razrijedio u 25% koncentraciju te rastočio u bočice.

4. PROIZVODNJA PARFEMSKE TEKUĆINE

Za razliku od parfemske smjese/mirisa parfema koji nije kozmetički proizvod i ne izlazi u maloprodaju, parfemska tekućina je ono što se nalazi u bočicama parfema na tržištu.

Proizvodnja tekućine koja se nalazi u bočicama na tržištu također se odvija u laboratorijima.

Trgovačka društva/obrti čiji laboratoriji ispunjavaju uvjete za proizvodnju parfemskih tekućina te na tržištu nude ovu uslugu registrirane su (i) kao proizvođači parfema i toaletnih voda.

Parfemska tekućina se standardno proizvodi razrjeđivanjem parfemske smjese/mirisa parfemskim alkoholom i vodom, uz dodavanje fiksatora i (eventualno) boja.

Pri ugovaranju proizvodnje parfemske tekućine zapravo ugovarate parfemsku koncentraciju (udio mirisa parfema u ukupnom volumenu parfemske tekućine).

Najčešće parfemske koncentracije na tržištu su:

 • parfem/parfemski ektrakt (perfume extract/parfum extrait) – 20-40 %
 • parfemska voda (eau de parfum /EDP) – 10-20%
 • toaletna voda (eau de toilette / EDT) – 4-15%
 • kolonjska voda (eau de cologne / cologne (EDC) – 2-6%
Što kupujete i čije usluge plaćate? concentration
Ilustrativan prikaz koncentracija parfemske tekućine, odnosno udjela mirisa/parfemske smjese u parfemskim tekućinama. Preuzeto s parfumeria.co.uk

Bitno je naglasiti da koncentracije mirisa u parfemskim tekućinama nisu normirane pa zato i postoje preklapanja u rasponima koncentracija u pojedinim vrstama parfemskih tekućina. Isto vrijedi i za nazive koncentracija, koji se od također mogu razlikovati. Za to može postojati više razloga, od preporuka samog formulatora/kreatora formule, do tradicije brenda ili samog marketinga.

Vama je, kao investitoru, bitno da se u bočici s parfemskom tekućinom nalazi ona koncentracija mirisa koju ste ugovorili (to će pokazati vaša kvantitativna analiza parfemske tekućine) te da naziv parfemske koncentracije kojim će biti označen vaš parfem odgovara okvirnim rasponima koji vrijede na tržištu za istu vrstu kozmetičkog proizvoda.

Parfemski ekstrakt, parfemska voda, toaletna voda, kolonjska voda su vrste kozmetičkih proizvoda.

U slučaju da iz iste smjese (istog mirisa) odlučite proizvesti i parfemsku vodu (edp) i toaletnu vodu (edt), zapravo ćete na tržištu ponuditi dva kozmetička proizvoda koja se razlikuju po vrsti, a onda i različito deklariraju te imaju zasebnu dokumentaciju.

Oni laboratoriji koji na tržištu nude uslugu parfemske tekućine u svojoj ponudi imaju jasno istaknuto proizvode li parfemske tekućine iz klijentove smjese, ili nude i uslugu nabave parfemske smjese, pri čemi pružaju podatke o svojim dobavljačima, odnosno o laboratorijima koji su proizveli sam miris parfema.

5. AMBALAŽA PARFEMA

Ambalažu parfema čini unutrašnja i vanjska ambalaža.

Unutrašnju ambalažu čini spremnik parfemske tekućine (najčešće bočice) s pripadajućim dijelovima (sprejerima, i čepovima).

Materijali od kojih je napravljena unutrašnja ambalaža trebali bi biti takvi da isključe mogućnost neželjenih reakcija s parfemskom tekućinom. Kompatibilnost spremnika s parfemskom tekućinom potvrđuje se testom, koji je sastavni dio dokumentacije o parfemu.

Vanjsku ambalažu čine kutije, vrećice i ostali oblici zaštite spremnika/bočice. Jedini zahtjev koji mora ispunjavati vanjska ambalaža parfema odnosi se na jasne i čitljive oznake koje se trebaju nalaziti na svakom kozmetičkom proizvodu/parfemu na tržištu. Zato bi vanjska ambalaža trebala biti takva da kupac parfema može s nje bez teškoća pročitati informacije koje mora dobiti prije kupnje.

Osim zahtjeva koje pred brendove stavlja zakonodavac, hrvatska iskustva pokazuju da je, i kada se radi o manje složenim investicijama koje uključuju kupnju gotovog parfema, već rastočenog u bočice, nužno razmišljati o zaštiti ugleda i imena brenda, ali i zaštiti poslovanja trgovačkog društva.

Zato, ako već kupljene bočice parfema stavljate u svoje kutije kako biste ih prodavali pod svojim imenom, mudro je da sami u potpunosti nadzirete proizvodnju vanjske ambalaže, sami odaberete proizvođača kutija te sami izravno s njim ugovorite i sve natpise/oznake na kutijama i ukupan broj proizvedenih primjeraka.

Osnovna kontrola proizvodnje vanjske ambalaže može spriječiti da se bočice parfema koje niste kupili, pa stoga ne možete niti znati što zapravo sadrže, u kutijama vašeg brenda nađu u ponudi web shopova bez ikakvih podataka o njihovom vlasniku/trgovcu, a koji su – kada se radi o “ponudi” parfema hrvatskih brendova – značajno učestalo registrirani na istoku Europe, ili u Rusiji.

6. RASTAKANJE PARFEMSKE TEKUĆINE U SPREMNIKE/BOČICE

Rastakanje parfemske tekućine u spremnike (bočice) također zahtijeva opremu i kontrolirane uvjete, stoga se i ono također odvija u laboratorijima.

Tvrtke koje u svom vlasništvu imaju laboratorije opremljene za nesložene oblike proizvodnje, kakva je rastakanje parfemske tekućine u spremnike (bočice) također mogu biti (i često jesu) registrirane kao proizvođači parfema i toaletnih voda te mogu nastupati na tržištu kao proizvođači parfema.

7. PAKIRANJE PARFEMA U VANJSKU AMBALAŽU

Usluge pakiranja kozmetičkih proizvoda i predmeta opće uporabe nude brojne tvrtke na tržištu, a pakiranje bočica u vanjsku ambalažu možete ugovoriti s proizvođačem vanjske ambalaže, ako ima i pogon za pakiranje.

8. POSREDNICI I PREPRODAVAČI

Uz trgovačka društva koja su uključena u proizvodnju parfema, na tržištu djeluju i posrednici i preprodavači.

Dio posrednika detaljno poznaje tržište i posluje transparentno, a možete ih angažirati kako bi umjesto vas koordinirali provedbu investicije: od sastavljanja upita i opisa parfema (brief), preko prikupiljanja ponuda i odabira izvođača, do komunikacije s nizom ugovornih proizvođača/izvođača: laboratorija i proizvođača ambalaže.

Uz transparentne posrednike, postoje i trgovačka društva koja se, zahvaljujući minimanom ulogu u infrastrukturu i zaposlenike, predstavljaju kao proizvođači, a posluju kao preprodavači.

Zarada preprodavača temelji se na značajnoj razlici između nabavne i prodajne cijene parfema, što vrlo često znači i značajnu razliku između stvarne kvalitete parfema i one koja je predstavljena kupcu.

Poslovna strategija neetičnih preprodavača zasniva se na praksi u kojoj su neiskusni i/ili nedovoljno pripremljeni klijenti u bliskoj suradnji s “parfumerom” izloženi razrađenoj simulaciji doživljaja osmišljavanja i kreiranja vlastitog mirisa s profesionalcem i “stručnjakom”.

Neetični preprodavači u pravilu posluju s no-name laboratorijima koji iz tisuća formula dobivenih obrnutim inžinjerstvom proizvode generičke mirise niže kvalitete, a nude i “white label”, odnosno mogućnost da onaj tko naručuje miris ili gotov parfem, bez ikakvih obaveza, kupljenu parfemsku smjesu potpiše kao svoju vlastitu kreaciju.

Nakon što klijent na temelju “kreiranih”/naručenih uzoraka odabere miris, “kreator”/preprodavač u ime svoje tvrtke naručuje proizvodnju pune narudžbe, koju potom legalno potpisuju kao svoju i pod svojim imenom prodaje klijentu, uz naplatu svih proizvodnih troškova, ali i troška “kreacije potpisanog parfema”.

Uz legalne posrednike i preprodavače, na europskom tržištu postoji i niz manjih proizvođača koji posluju netransparentno i upitno legalno, a Hrvatska nije iznimka. Međutim, njihov broj u odnosu na broj onih koji posluju legalno izravno je vezan kako uz kvalitetu nadzora nad proizvođačima i laboratorijima, za koji je svaka od država članica zadužena na svom području, tako i uz zrelost tržišta te učinkovit pravni sustav.

Tržišta s duljom tradicijom malog poduzetništva u sektoru prozvodnje parfema u pravilu su visoko samoregulirana, a to su ujedno i tržišta koja se, i kada se radi o nadzorima po službenoj dužnosti, i kada se radi o učinkovitosti pravne zaštite ugovornih odnosa još uvijek, nažalost, znatno razvijenija, a onda i poslovno sigurnija od hrvatskog tržišta.

Zbog svega toga, svaka procjena sigurnosti i isplativosti vaše investicije trebala bi se zasnivati na sljedećem:

Prvo, kao investitor proizvodnje parfemske smjese, prilikom izbora ugovornog proizvođača imate pravo na podatak koje trgovačko društvo/laboratorij proizvodi parfemsku smjesu (miris) vašeg parfema.

Drugo, ako svoj parfem namjeravate predstaviti i prodavati tako što ćete istaknuti njegove dodane vrijednosti, poput imena kreatora, kvalitete mirisnih sastojaka, materijala prirodnog porijekla ili onih koji su potekli iz održivog razvoja, proizvođača mirisa vašeg parfema trebali biste birati na temelju onog što znate o laboratoriju koji proizvodi parfemsku smjesu.

Kako provjeriti izvođač vaše investicije / ugovorne proizvođače, odnosno kreatore i laboratorije, više će riječi biti u koraku 4.