Kako razmišljati da bi investicija u parfem bila sigurna?

Kako razmišljati da bi investicija u parfem bila sigurna? 20210628 103418 0000

Ako ste mali poduzetnik koji razmišlja o investiranju u razvoj ili samo kupnju parfema koji će prodavati pod svojim imenom, možda vam se može činiti da je put do svog parfema složeniji od investiranja u razvoj nekog drugog proizvoda, zato jer se radi o – parfemu.

Na prvu može izgledati kako ste predodređeni na nepovoljniji položaj te da je neravnoteža u specifičnim znanjima parfumera i proizvođača parfema i statusu/tajnosti formule parfema uzrok većine rizika s kojima se možete susresti.

No, normalno je da niste posve sigurni koja je razlika između parfemske smjese (proizvedene formule) i parfemske tekućine ili parfemskog materijala i note (đurđice, vetivera ili sandalovine, ili, u hrvatskom slučaju, kao “vinove loze” ili “koprive”).

Također, posve je razumljivo da nemate niti volje, niti vremena naučiti složene nazive materijala, njihovo porijeklo ili načine dobivanja te miris i niste zainteresirani usvajati kemijske nazive mirisnih sastojaka u pojedinim materijalima, a onda i parfemu.

No, budući da nemate takva znanja. a parfemske formule su tajne, možete se i osjećati obeshrabreno pri pomisli kako ne možete biti sigurni što ste naručili i platili, a što zapravo dobili i na dobrom ste putu da pomislite kako je jedino što možete – vjerovati da će proizvođač parfema vaše interese izjednačiti sa svojima.

PARFEMSKI POJMOVI

Natuknice o značenjima načešćih parfemskih pojmova s kratkim objašnjenjem zašto koristim baš te pojmove, a ne neke druge i s upozorenjem na moguća višestruka značenja, zabune i zablude.

PREGLEDAJ POJMOVE

No, nije nužno da išta od toga znate.

Ako naručujete kreiranje svog parfema, ili od proizvođača kupujete već gotovu formulu/proizvod – doslovno vam ne treba niti jedno specifično i usko specijalizirano parfemsko znanje.

Zašto?

Zato jer vi niste niti parfumer, a niti ne proizvodite parfem.
Sve gore spomenuto treba(ju) znati oni koji će proizvesti parfem za vas – jer ste ih zbog tog znanja i angažirali.

Vi investirate – ulažete svoj novac u konkretan proizvod.

Kao investitor, ne trebate znati kako se što radi, nego trebate točno znati što konkretno, kada i kako napraviti kako biste zaštitili svoju investiciju, svoje poslovanje i svoj ugled.

Dakle, razmišljajte onako kako ste inače razmišljali kada ulažete novac i preuzimate rizik i nedajte odvesti na teren na kojem nećete uspjeti razaznati jeste li dobili pravo ili krivo tumačenje, jer za to nema potrebe.

Važno je da osvijestite odnos investitor / izvođač i ponašate se onako kako se ponašaju svi odgovorni investitori – upravljate svojom investicijom:

Upoznajte koja pravila vrijede na tržištu, donesite odgovornu odluku o izboru izvođača, a to je proizvođač parfema, i izaberite svoje vlastite suradnike mudro.

Provjeravajte, planirajte, poštujte redoslijed radnji i donosite svoje odluke na temelju propisa i dokumenata.

Ako tako postavite stvari – sve postaje jednostavnije: zapravo nema veće razlike investirate li u parfem /kozmetički proizvod ili, primjerice, u izgradnju/kupnju nekretnine.

Evo zašto:

Proizvođač djeluje na terenu parfemske proizvodnje i poduzetnik je ili obrtnik, poput vas.

Zajednički teren, na kojem surađujete s proizvođačem parfema nije je niti ono čime se proizvođač parfema bavi, a niti vaša specifična djelatnost.

Zajednički teren je – tržište, na kojem i vi i proizvođač kojeg ste odabrali nastupaju sa svojih pozicija, u skladu sa svojim poslovnim interesima.

To tržište je uređeno propisima koji se odnose na stavljanje parfema na tržište, a ti propisi nisu napisani drugačije za parfumera/proizvođača parfema, nego što su za vas.

Sve što ne znate zato jer se radi o parfemima, a ne o onome čime se vi bavite, a što je važno za vašu investiciju i sigurnost vašeg poslovanja, imate gdje samostalno pročitati i provjeriti.

Ako postupate kao odgovoran investitor – niste u nepovoljnijem položaju i imate sve alate kako biste se pobrinuli da se jednog dana, kada ponosno predstavite svoj parfem i krenete ga reklamirati i prodavati, ne budete prepoznati kao netransparentan brend, koji je kupcima ponudio parfem kojem ne mogu vjerovati, ili, još gore, parfem koji se nije smio naći na tržištu.