Serge Lutens: A la nuit


01/08/2019 / Ažurirano 08/09/2021
A la nuit Serge Lutens
Kad god netko spomene jasmin, dio mog uma odlebdi ravno do Lutensovog A la nuit.
O A la Nuit  ne razmišljam samo kao o “Lutensovom jasminu”, već i kao o  integralnoj studiji različitih jasminovih lica.
Dvojac Lutens – Sheldrake stvorio je  slatku nokturnalnu interpretaciju zavodljivo-opojnog i zeleno-svježeg jasmina, i to na razglasu, ali i pod povećalom.
Serge-Lutens-A-la-nuit-parfem
A la nuit se predstavlja nesputano dekadentno i razmetno, doista kao “punch in the face”.  U otvaranje su neumoljivo intenzivno sabita sva ekstrovertna jasminova obilježja.
Opojnost i indoličnost te penetrirajuća i projektivna gusta slatkoća doslovno eksplodiraju s kože koncentriranom snagom, spremno poput sprintera na 100 metara kad se oglasi pucanj starta.
Malo da se prepadneš i možda pri prvom susretu poželiš ipak mrvu manje.
Intenzitet, glasnoća i snaga mirisnog nastupa otprilike je kao puni gutljaj gustog mirisnog sirupa, prije razrjeđivanja.
A la nuit se tijekom razvoja tako i ponaša: kao da su Lutens i Sheldrake u gust i sladak jasminov sirup postupno dodavali kapljicu po kapljicu vode, čineći ga svjetlijim, lakšim, prozračnijim, mirisno lakše shvatljivim i nosivijim, doziravši koncentracije pažljivo i postupno, kako bih dobila priliku upoznati i saživjeti se sa svakim od jasminovih lica isprva utopljenom u sirupu, ili esenciji ovog  snažnog i delikatnog bijelog cvijeta.
Lutens A La Nuit 02
Nakon što je pažnja privučena, a pokazna vježba upečatljive i otvoreno zavodljive moći noćnog cvjeta demonstrirana, čarolija uprizorenja tišeg, introvertnijeg i svježijeg alter-ega se se zbiva postupno, tempirana precizno kao najsigurnije, najproračunatije osmišljeno zavođenje:
Krečući se prema drydownu, A la nuit kreira mirisnu sliku nježnog i krhkog jasmina, jednako zavodljivog, ali zelenog i nježnog te onako svježeg kako su to tek procvale jasminove latice, ako prinesem lice grmu po svježem toplom i zračnom danu.
Cvjetna slatkoća je cijelo vrijeme prisutna, čak mi se čini da je nema ništa manje nego u otvaranju, samo kao da je promijenila teksturu i postala prozračna i pufasta.
Svježe-zelenkasto, lagano, oblo i toplo zavodljivo lice jasmina također nije ništa manje intenzivno i puno od onog s početka, samo je karakterom drugačije. Nježno je.
Od guste bombe parfem se pretvara u radijalnu mirisnu pahuljicu, laganu toliko da se čini kao da baza ne postoji. Uz mogućnost da u slow motionu promatram lica cvijeta, fascinira me i vještina koja je učinila podršku zvijezdi toliko efikasnom, a diskretnom.
A la nuit je vrhunski kreirana mirisna studija jasmina, svih njegovih lica i svega različitog što mirisi ovog cvijeta pružaju.

Nošenje ovog parfema zahtijeva stvarnu i punu ljubav prema jasminu, a ne neku napola- , malo-, ili možda-ljubav.
Ali, Lutensov jasmin ju i opravdava, i zaslužuje.
Lutens all 01
  • VRHUNSKO
  • Parfem je kreirao Christopher Sheldrake 2000. godine.
Screenshot 20190801 221906 01
  • PERFORMANSE – Nakon vrlo glasnog i projektivnog otvaranja, parfem se primiruje, ali i dalje tijekom prva dva do tri sata projicira do granice osobnog prostora i ostavlja jasan mirisni trag. U toplim ljetnim večerima, kada ga odabirem nositi, na mojoj koži ima prosječnu trajnost, do 6 sati.
DISCLOSURE:

Kupljeno.


DISCLOSURE – .