Penhaligon’s: Iris Prima


28/05/2019 / Ažurirano 05/05/2022
Iris Prima Penhaligon's

Alberto Morillas navodno je dobio inspiraciju za Iris Primu upijajući atmosferu vježbi i proba ansambla britanskog National Balleta.

Poveznica koju na krovnoj razinu osjećam između plesa i parfema kao umjetnosti jest u kreiranju  iluzije eterične tjelesnosti i rječitosti te mimetičkog i performativnog karaktera. Također, iza izvedbi koje uspijevaju transcendirati u umjetnost i nadići puko vrijeme u kojem su fizički prisutne pred nama  / na nama i oko nas stoje prirodni talent i fizičke predispozicije te brutalna selekcija, ali i mnogo tehničkog znanja, predanosti i učenja, pokušaja i pogrešaka.
Alberto Morillas uspio je baletnu umjetnost povezati s ovim parfemom utoliko što i baletna  izvedba i izvedba Iris Prime izgledaju prozračno i lagano, a dok postizanje takvog dojma takvo uopće nije:
Iris Prima ima bergamot koji ne ubada i ne reže, hedion koji je cvjetnu snagu jasmina ovdje stilizirao do eteričnog te bazu sazdanu od teških nota – kože, benzoina, vanilije, drveta – koje su rafinirane u prozračnu lakoću.
I preko svega treperi iris… kao haljinica od šantunga, tila i čipke preko čvrstog, izvježbanog tijela koje doskoči bez zvuka, zamrzne pokret bez traga boli i lebdi bez dojma težine.
Radi se o suhoj i blago hladnoj interpretaciji irisa. Parfem je karakterom miran, tih i distanciran.

Iris Prima miriše kao najskuplje, najmekanije i najtanje, vrhunski krojene kožne rukavice koje se čuvaju u drvenoj kutiji prepunoj latica irisa.
Ulašten do maksimuma, Iris Prima je iznimno nosiv i razumljiv čak i potpunim nepoznavateljima nichea. Kao balet: gledaš po prvi put, ne znaš priču, ali osjećaš i shvaćaš sve, jer u pokretima prepoznaješ svaku otplesanu riječ.
Iako drydown parfema sadrži  prekrasnu kožnu notu – suhu, gotovo baršunastu, a čvrstu (baš kao ona iz koje je izrađena etiketa na bočici), s ovim irisom dogodilo mi se ono što mi se događa s većinom rezerviranih irisa: nakon dvije otplesane sezone, meni je njegova najveća vrlina – univerzalno nosiva, sofisticirana elegancija – započela biti i njegova mana: u cjelodnevnim nošenjima poželjela sam nešto više srca, poneki kick, twist ili piruetu te mrvu više osobnosti i karaktera.

Osobno mislim da parfemske i scenske izvedbe povezuje i faktor x – individualni iskorak za pamćenje – koji dijeli umjetnost od samo tehnički besprijekorne izvedbe.
U tom smislu, među irisima, gdje je konkurencija danas opet vrlo žestoka, Iris Prima  bio bi vrhunska balerina u prvom redu ansambla, ali ne i primabalerina.

Bez obzira na ovo, radi se o parfemu na koji bih uvijek skrenula pažnju ukoliko tražite nezahtjevnu, a ozbiljnu, sofisticiranu i ponešto konzervativniju  interpretaciju irisa.

Preporuka.
IMG 20190304 173512 01
  • Parfem je kreirao Alberto Morillas, a predstavljen je 2010. godine.
  • DOBRO
Screenshot 20190528 184120 01
  • PERFORMANSE – Jasno sam ga na koži i u kosi osjećala oko 4 sata, poslije mi se činilo da ga više nema ili da je tihi skinscent. Međutim, u nekoliko navrata dobila sam komentar nakon više od šest sati. Izgleda da se osjeća oko mene ipak znatno dulje. Izgleda da je čvrst, samo da ne izgleda tako.
    Također mi se činilo da parfem osjećam samo ja i možda oni u kontaktu, neposrednoj blizini. Međutim, izgleda da se u prvim satima nošenja nekako ipak širi, dobila sam kompliment i pitanje “Što to imaš?” s gotovo dva metra udaljenosti.
    Evo, stvarno ne znam što da napišem o performansama.
    Iris Prima izgleda lagano, a nije.
  • SEZONA – Apsolutno nosiv kroz sva godišnja doba (pretpostavljam i ljeti, premda ne u srpnju u podne na +30), formalan, neformalan, dnevni, ali ne isključivo. Nosila sam ga u svježe proljeće i ranu, još uvijek toplu jesen.
DISCLOSURE:

Kupljeno.


DISCLOSURE – .

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.