“Kreator mirisa” – ili – “parfumer”?

Tradicionalno, kreatori mirisa parfema nazivali su se parfumerima.

Parfumer je oduvijek bilo rijetko i ekskluzivno zanimanje: prije osnivanja prvih parfemskih škola koje nude formalno i međunarodno priznato parfemsko obrazovanje, parfumere su, kao i u drugim zanatima, pri parfemskim radionicama, kasnije parfemskim kućama, obučavali stariji parfumeri-majstori.

Nakon osnivanja škola, koje su danas i dalje snažno i višestruko povezane s proizvodnjom parfema, titulu parfumera zasluženo nose parfumeri koji su prošli međunarodno priznatu formalnu edukaciju.

Školovanje za parfumera, kojem prethodi rigorozna selekcija već prethodno specijaliziranih i visokoobrazovanih kandidata, nudi nudi svega nekoliko škola na svijetu.

U zadnjih 40-ak godina su se potrebe, ali i opće okolnosti u proizvodnji i na tržištu značajno promijenile, no broj školovanih parfumera nije se povećao.

Unatoč rastu industrije mirisa i masovnoj proizvodnji, formalna titula/zvanje parfumera ostala i dalje ekskluzivna, a broj onih koji ju s punim pravom ističu na svjetskoj razini ostao je vrlo malen:

"Kreator mirisa" - ili - "parfumer"? Screenshot 20210710 175736 01
Instagram objava Christophea Laudamiela. U prijevodu: U 2018. godini, populacija Zemlje brojila je više od 7,5 milijuna ljudi. Ukupan broj austronauta bio je oko 800, a od toga onih koji su bili u Svemiru 562 (podaci USAF-a).
Ukupan broj živućih parfumera bio je manji od 500.”

Potrebe globalnog tržišta za stvaranjem mirisnih formula danas u značajnoj mjeri zadovoljavaju školovani, usko specijalizirani kemičari -formulatori, koji rade pri laboratorijima koji proizvode mirise.

Popularizacija kulture mirisa i demokratizacija načina dijeljenja i stjecanja znanja na svim područjima, pa i u parfumerstvu, dovela je do povećanog broja samoukih parfumera. Za to su zaslužni tečajevi različitih vrsta i kvalitete, radionice, stručni forumi, ali i baze znanja, a samouki parfumeri danas na tržištu ravnopravno nude svoje usluge, osvajaju prestižne stručne nagrade i vode uspješne i cijenjene parfemske kuće.

Međutim, vrlo segmentirano i kompetitivno tržište je, unatoč otvorenosti svima, sačuvalo kao tradicionalni standard razliku između parfumera i svih ostalih kreatora parfemskih formula, bez obzira radi li se o samoukim pripadnicima struke, ili o usko specijaliziranim, visoko stručnim formulatorima, najčešće kemičarima.

Zbog toga se u službenom oslovljavanju sve one koji kreiraju parfemske formule i nude ih na tržištu naziva kreatorima mirisa/parfema, dok je naziv parfumer – tržišno vrlo cijenjen -ostao privilegij rijetkih koji su stekli titulu parfumera u formalnom, međunarodno priznatom visokom školovanju.

U praksi, na tržištu se možete susresti s različitim tipovima proizvođača / kreatora od kojih će se neki, zbog promocije svog poduzetništva, nazivati i parfumerima, iako to nisu.

Respektabilni samouki parfumeri će, ako već koriste naziv “parfumer”, uz njega staviti i ogradu, te se uvijek predstaviti kao “samouki (self-thought) parfumer”, bez obzira sve svoje stručno ili tržišno vrednovane uspjehe i na to koliko su uložili u svoje obrazovanje, nekada čak i pri istim školama koje školuju parfumere, jer one također nude i ugledne, zahtjevne i selektivne tečajeve.

Osim poštovanja prema kolegama u struci kojoj pripadaju, razlog za to je i važnost vjerodostojnosti u sektoru proizvodnje parfema.

Budući da je proizvodnja parfema u vrlo visokoj mjeri zaštićena tajnošću poslovnih ugovora kojima klijenti kreatora parfema uglavnom nemaju pristup, temeljni preduvjet dugoročnog opstanka u biznisu su ime i vjerodostojnost, odnosno ugled, a sve polazi od – predstavljanja tko si.

Niti jedan kreator parfema koji zna da dugoročan opstanak na tržištu ovisi o povjerenju klijenata da uistinu dobivaju ono što tvrdi da dobivaju, odnosno vrijednost koju su platili, ne želi riskirati gubitak povjerenja zbog isticanja titule na koju nema pravo, a koja – za razliku od kredibiliteta – na današnjem tržištu nema presudnu važnost za opstanak i razvoj poslovanja.

Na svijetu ima sveukupno 500-tinjak parfumera i nebrojeno mnogo kreatora parfema, a bitno je znati da za kvalitetan parfem koji ćete uspješno prodati, ili ćete njime čak i podići vidljivost i ugled vašeg brenda, nije nužno da ga je kreirao baš parfumer, ali je iznimno važno da ga je proizveo potpuno pouzdan i ugledan proizvođač, kojeg kreator najčešće ili sam bira, ili za njega radi.

U iznimno dobro umreženoj struci, među poslovno povezanim pojedincima i tvrtkama koje nastupaju pred takiđer iznimno dobro povezanom parfemskom zajednicom, podaci o formalnom školovanju za parfumera itekako poznati i lako provjerljivi. Dodatno, industrija i parfemske škole javno predstavljaju rad svake generacije studenata – budućih parfumera i prije završetka njihovog formalnog školovanja i stjecanja titule parfumera.

Zato, ako ne biste sve pilote na svijetu nazvali astronautima, prisjetite se Laudamielove usporedbe astronauta i parfumera.

Za put do vašeg cilja – a to je parfem koji će se kupovati s povjerenjem – odaberite angažirati pouzdanog i vjerodostojnog pilota, odnosno onog koji vam se neće predstaviti kao astronaut, ako to nije.