O Mirisnoj

O Mirisnoj PSX 502 01
Dobrodošli!

Zovem se Iva i pišem o parfemima koji donose osobitu mirisnu ljepotu, zarobili su moju pažnju i raspiruju maštu, nude izazovan mirisni iskorak u novo ili drugačije, ili mijenjaju način na koji sam sklona razmišljati.

Živim u srcu Istre.

Uživajte u čitanju!

UREDNIČKI PRISTUP


Mirisna je nezavisno, samofinancirano i nekomercijalno web mjesto o parfemima.

Niti jedan tekst (recenzija, kratak prikaz, članak) objavljen na Mirisnoj nije plaćen ili kompenziran.

Za svaki parfem koji je na Mirisnoj predstavljen kraćim prikazom ili recenzijom objavljen je i način akvizicije.

Za niti jedan link koji vodi prema drugim stranama nije primljena bilo kakva vrsta naknade te ne služe reklamiranju, nego informiranju.

Mirisna se ne bavi prodajom, preprodajom i razmjenom dobivenih parfemskih samplova ili bočica.

Odgovornost

Objavljujem pod osobnom odgovornošću, a sva izražena mišljenja su mišljenja Mirisne.

Anonimiziranost

Prikazi parfema i članci objavljeni na Mirisnoj potpisani su anonimiziranim osobnim imenom Iva, odnosno Iva Mirisna.
Anonimiziranost mi omogućava da pri bilo kojem on-line kontaktu budem tretirana na jednak način kao i bilo koji drugi on-line kupac. 

Pri svakom kontaktu koji može voditi k objavi teksta, ako ne nastupam samo kao kupac, već i kao autorica parfemskog bloga, unaprijed i  beziznimno otkrivam identitet s punim setom osobnih podataka.

VRIJEDNOSTI


Mirisna vjeruje da su parfemske formule djela ljudskog uma te nastoji promicati parfeme koji predstavljaju originalne autorske kreacije i olfaktivnu umjetnost.

Predstavljam vrijedne parfemske kreacije te parfeme brendova i kuća koji djeluju skladu s vrijednostima do kojih i sama držim:

 • transparentno i odgovorno poduzetništvo i otvorenost kupcu,
 • poštivanje različitosti, uključivost i socijalna osjetljivost

Nastojim promovirati one kreatore i proizvođače koji odaju priznanje i proizvođačima sirovina te dobavljačima i kemičarima.

Etički kodeks parfumerstva

Kao parfemski pisac i odgovorna osoba iza bloga Mirisna obvezala sam se djelovati u skladu s Etičkim kodeksom parfumerstva.

O Mirisnoj Screenshot 20210521 135523 01 01
Etički kodeks parfumerstva  - badge

Puni sadržaj Etičkog kodeksa i njegov prijevod na hrvatski možete pročitati ovdje, a popis prisegnutih, među kojima je i Mirisna, ovdje.

STANDARDI UREĐIVANJA


Posvećena sam pisanju parfemskih opisa i članaka koji su pouzdani, provjerljivi, transparentni i odgovorni prema korisnicima/kupcima parfema.

Pouzdanost

Ne objavljujem neslužbene i neautorizirane informacije.

Ako odlučim objaviti nepotvrđenu informaciju, jasno ću izraziti i sumnju. 

Ne prenosim informacije koje sam prikupila ili ih posjedujem, prije nego što ih objavim.

Priznajem pogreške u objavljenom tekstu i ispravljam ih u najkraćem mogućem vremenu.

Imenovanje i priznavanje doprinosa

Mirisna imenuje sve izvore iz kojih preuzima originalne sadržaje i/ili informacije. Ovo činim kako bih poštivala propise o autorskom i srodnim pravima, iskazala doprinos drugih strana u svojim objavljenim tekstovima, ali i omogućila provjeru objavljenog izvora / fact-checking.  

Posebno:

– Uvijek identificiram i povezujem linkom preuzet ili referentan sadržaj.

– Vodim računa da preneseni sadržaji (unosi, citati, naslovi, slike, te sav drugi sadržaj) nisu krivo preneseni.

– Nikada ne mijenjam sadržaj fotografija bez da otkrijem što sam promijenila. Izuzetak od ovog je isključivo promjena dimenzija izvorno preuzete slike, u svrhu prilagodbe dizajnu bloga, odnosno povećanju razlučivosti fotografije. Jasno označavam sve montaže i foto-ilustracije.

Transparentnost – otkrivanje

U objavama Mirisne otkrivam bilo koju povezanost ili aktivnost koja može rezultirati osobnom koristi ili povlaštenim pristupom, odnosno sukobom interesa.

Ovo uključuje darovanje uzoraka parfema, ali i besplatno ustupanje stručnih mišljenja, ako ih stručna osoba nudi i na tržištu.

Disclosure (Izjava o otkrivanju)

izjavi o otkrivanju (DISCLOSURE), koja se nalazi ispod recenzija te kratkih prikaza u kategorijama Miris dana i Dojam, pronaći ćete informaciju o sljedećim načinima na koji je nabavljen parfem:

KUPLJENO – Parfem sam osobno kupila, pod uvjetima koji su u tom trenutku vrijedili na tržištu, a koji su bili isti za sve kupce.

POKLONJENO – Svi ostali slučajevi. U napomeni je uz “poklonjeno” (način nabave) naveden i izvor.
Najčešće se radi o sljedećem:

 • PARFEM JE NA RAZMATRANJE DOSTAVIO BREND (PR UZORAK)
  Kada je uzorak dostavljen na razmatranje, u napomeni će kao izvor biti naveden brend ili distributer.
  Mirisna dostavu parfema ne prihvaća, ako ona podrazumijeva objavu teksta.
  Ako i kada odlučim objaviti kraći prikaz ili recenziju, sva iskazana mišljenja su samo moja i ne ovise o izvoru i načinu dobave uzorka.
 • PARFEM JE OSVOJEN (POKLONJEN) NA GIVEAWAYU
  Giveaway, odnosno organizirano poklanjanje bočice ili uzorka parfema, može organizirati brend, distributer ili bilo tko treći u sklopu svojih marketinških aktivnosti.
  Na odabranim giveawayima sudjelujem kao ljubiteljica parfema, pod osobnim profilom: Iva Mirisna (Fb) i profilom stranice (Instagram).
  Kada se radi o giveawayu, u napomeni je kao izvor “poklonjeno” naveden organizator giveawaya.
  Osvajanje poklona također ne smatram obavezom te ono ne utječe na iskazivanje mišljenja ili objavu teksta. Ako i kada odlučim objaviti kraći prikaz ili recenziju, sva iskazana mišljenja su samo moja ne ovise o izvoru i načinu dobave uzorka.
 • PARFEM JE POKLONIO ILI USTUPIO NA TESTIRANJE PARFEMSKI KOLEGA
  U sklopu druženja s drugim parfemoljupcima i parfemskim piscima moguće je da u svrhu pružanja svog mišljenja ili zajedničkog testiranja primim kao poklon manju količinu parfema (uzorak, ili testnu količinu parfema izravno iz bočice).
  Ako i kada odlučim napisati prikaz parfema koji je stigao iz ove grupe izvora na opisani način, sva mišljenja također su samo moja i ne ovise o izvoru i načinu dobave uzorka.

Iskazivanje (Flagging)

Imajući u javni interes, prenijet ću/neću uskratiti informacije koje se odnose na zaštitu zdravlja čitatelja Mirisne, ili su važne za donošenje informirane odluke o kupnji.

Također, u skladu s vrijednostima koje promičem, skrećem pažnju na neetične prakse ili postupke koji mogu utjecati na odluke ili odabire kupaca parfema, odnosno čitatelja Mirisne.

Obazrivost i minimizacija štete

U ČLANCIMA:

Mirisna drži do profesionalnog ugleda dugih strana.

Prilikom prikupljanja informacija vezano uz pojedinu temu, a u svrhu njihova objavljivanja u članku, prepoznajem kada objava informacija može prouzročiti osobnu nelagodu ili štetu.  

Subjektima koje namjeravam spomenuti u članku mogu omogućiti pripremu, tako da uputim “fair warning” obavijest, odnosno upozorenje prije objave teksta. 

Obazriva sam u kontaktima s manje iskusnim izvorima.

Mirisna poštuje privatnost.

U RECENZIJAMA:

Sve recenzije su zasnovane na mom informiranom, ali subjektivnom mišljenju.

Mirisna ne objavljuje negativne recenzije, jer uvažavam različitost ukusa i parfemsko poduzetništvo,

Moja šutnja o parfemu govori sama za sebe i dovoljno.

STANDARDI RECENZIRANJA


Prikazi parfema (recenzije i kratki dojmovi) napisani su na temelju mog osobnog iskustva.

Prikaz parfema ovisan je o različitim okolnostima i uvjetima: uz okruženje u kojem se testiranje odvija i količinu vremena i pažnje koja je posvećena testiranju, brojni drugi elementi također mogu utjecati na moj iskazani dojam.  

Iz tog razloga svako kraće ili manje potpuno testiranje parfema, o kojem ipak odlučim objaviti mišljenje, nije kategorizirano kao recenzija ili prikaz, već kao dojam, osvrt, miris dana ili kratko testiranje.

Za potrebe pisanja recenzije, parfem nosim onoliko puta ili onoliko dugo koliko smatram da je potrebno za cjelovit osobni sud. U pravilu se radi o višekratnim cjelodnevnim nošenjima.

Posvećena sam pisanju parfemskih opisa zapravo opisuju miris: ako piše da sam nešto namirisala – to biste trebali moći namirisati i vi.

Dakle, ako nisam namirisala, primjerice, upravo freziju ili baš tolu balzam, neću to niti napisati, premda je moguće da nota ili akord, odnosno odraz pojedinog materijala, postoji u parfemu, kako navodi službeni opis.

Ne prepisujem već kreirane opise, ali ću vas linkom uputiti na službenu stranicu brenda ili distributera, gdje ih možete pročitati, ili ću ih jasno označene prenijeti s tih izvora.

Niti jedno osobno mišljenje o parfemu nije iskazano pod utjecajem treće strane (oglašivača, brenda ili njegovog predstavnika ili sl.).

DISCLAIMER


Sadržaji i mišljenja

Sadržaji na Mirisnoj doneseni su isključivo u informativne svrhe i uključuju autorova osobna mišljenja.

Mirisna nije po struci pravnik, liječnik, farmaceut, toksikolog, niti certificirani stručnjak u područjima koja su povezana s proizvodnjom parfema. Zbog toga bilo koje mišljenje autorice ne biste trebali poistovjetiti s informacijama koje vam može pružiti samo ovlašteni stručnjak.

Prikazi parfema (recenzije i kratki dojmovi) ne predstavljaju preporuku za kupnju, jer njihov sadržaj ne može obuhvatiti sve informacije koje su potrebne za donošenje osobne i informirane odluke o kupnji.

Testirajte parfem prije kupnje, provjerite oznake na pakiranju i zatražite dodatne informacije od brenda!

Točnost, potpunost i ažuriranost informacija

Premda su sve objavljene informacije donesene iz službenih izvora i/ili dodatno potvrđene i provjerene te su u vrijeme objave bile točne, Mirisna ne jamči njihovu potpunost i ažuriranost u trenutku kada ih čitate, jer se iz različitih razloga mogu promijeniti.

I may at any time supplement or amend the texts in the manner I deem most appropriate.

PRAVA


Djelo Mirisna – blog o parfemima, čiji je autor Iva / Mirisna, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada 4.0 međunarodna.
Dozvole koja prelaze okvire ove licence mogu biti dostupne, stoga me kontaktirajte.

PRETHODNO


Mirisna, previously as Mirisna polica / Scented Shelf
MIRISNA POLICA (1.4. 2019. – 1.4.2020)
https://mirisna-polica.blogspot.com (HR)

SCENTED SHELF (1.9. 2019. – 1.4.2020)
https://scented-shelf.blogspot.com (EN)
Mirisna 2020.
MIRISNA (1.4.2020. – )
https://mirisna.com (EN/HR)