O Mirisnoj PSX 502 01
Dobrodošli!

Zovem se Iva i pišem o parfemima koji donose osobitu mirisnu ljepotu, zarobili su moju pažnju i raspiruju maštu, nude izazovan mirisni iskorak u novo ili drugačije, ili mijenjaju način na koji sam sklona razmišljati.

Živim u srcu Istre.

Uživajte u čitanju!

UREDNIČKI PRISTUP


Mirisna je nezavisno, samofinancirano i nekomercijalno web mjesto.

Niti jedan tekst (recenzija, kratak prikaz, članak) objavljen na Mirisnoj nije plaćen ili kompenziran.

Za niti jedan link koji vodi prema drugim stranama nije primljena bilo kakva vrsta naknade te ne služe reklamiranju, nego informiranju.

Mirisna objavljuje pod osobnom odgovornošću od travnja 2019. godine, a sva izražena mišljenja su mišljenja Mirisne.

Ne objavljujem neslužbene i neautorizirane informacije i ne prenosim neprovjerene informacije. 

Ako odlučim objaviti nepotvrđenu informaciju, jasno ću izraziti i sumnju. 

Priznajem pogreške u objavljenom tekstu i ispravljam ih u najkraćem mogućem vremenu.

Mirisna objavljuje pod djelomično anonimiziranim osobnim imenom kao Iva, odnosno Iva Mirisna, a kako bih izbjegla on-line prepoznavanje.  Anonimiziranost mi omogućava da pri bilo kojem on-line kontaktu budem tretirana na jednak način kao i bilo koji drugi on-line kupac. 

Pri svakom kontaktu koji može voditi k objavi teksta, a ukoliko ne nastupam samo kao kupac, već i kao autorica parfemskog bloga, unaprijed i  beziznimno otkrivam svoj puni identitet.

Vrijednosti

Mirisna vjeruje da su parfemske formule djela ljudskog uma te nastoji promicati parfeme koji predstavljaju originalne autorske kreacije i olfaktivnu umjetnost.

Predstavljam parfeme brendova i kuća koje posluju u skladu s vrijednostima do kojih i sama držim, a to su:

  • poslovna transparentnost i otvorenost kupcu,
  • uvažavanje različitosti i poštivanje različitih osobnosti i životnih stilova te lokalnih/različitih kultura
  • socijalna osjetljivost i uključivost
  • proaktivno poticanje čiste i/ili ekološki održive proizvodnje duž cijelog lanca: od proizvođača sirovina do kutije.

Nastojim promovirati one kreatore i proizvođače koji odaju priznanje i proizvođačima sirovina i lokalnim zajednicama te dobavljačima i kemičarima.

Recenziranje:

Posvećena sam pisanju parfemskih opisa koji su pouzdani, i zapravo opisuju miris: ako piše da sam nešto namirisala – to biste trebali moći namirisati i vi.

Ne prepisujem već kreirane opise ili prikaze parfemskih nota/akorda, ali ću vas uputiti gdje ih možete pročitati, ili ih jasno označene prenijeti.

Dakle, ako nisam namirisala, primjerice, freziju ili sandalovinu, neću to niti napisati, premda je moguće da akord postoji u parfemu, kako i piše u materijalima koji prate parfeme.

Proces nastanka parfemske recenzije ovisan je o različitim okolnostima i uvjetima: uz okruženje u kojem se testiranje odvija i količinu vremena ili pažnje koja je posvećena testiranju, i brojni drugi elementi mogu utjecati na moj iskazani dojam.  

Iz tog razloga svako kraće ili manje potpuno testiranje parfema, o kojem Mirisna ipak odluči objaviti mišljenje, nije kategorizirano kao recenzija ili prikaz, već kao dojam, osvrt, miris dana ili kratko testiranje.

Kao parfemski pisac i odgovorna osoba iza bloga Mirisna obvezala sam se podržavati međunarodnu parfemsku inicijativu koja je objavila i predstavlja Etički kodeks parfumerstva.

O Mirisnoj Screenshot 20210521 135523 01 01
Etički kodeks parfumerstva  - badge

Puni sadržaj Etičkog kodeksa i njegov prijevod na hrvatski možete pročitati ovdje.

Posebno, uz pojedine točke:

Samplovi i bočice :

Mirisna se ne bavi prodajom, preprodajom i razmjenom dobivenih parfemskih samplova ili bočica.

Otkrivanje / disclosure:

U objavama Mirisne otkrivam bilo koju povezanost ili aktivnost koja može rezultirati osobnom koristi ili povlaštenim pristupom, odnosno sukobom interesa.

Ovo uključuje darovanje uzoraka parfema, ali i besplatno ustupanje stručnih mišljenja, ako ih stručna osoba nudi i na tržištu.

Ove informacije naći ćete u izjavi o otkrivanju / disclosure ispod objavljenih recenzija, kratkih prikaza ili članaka.

Iskazivanje

Imajući u javni interes, prenijet ću/neću uskratiti informacije koje se odnose na zaštitu zdravlja čitatelja Mirisne, ili su važne za donošenje informirane odluke o kupnji.

Također, u skladu s vrijednostima koje promičem, skrećem pažnju na neetične prakse ili postupke koji mogu utjecati na odluke ili odabire korisnika/kupaca parfema, odnosno čitatelja Mirisne.

U člancima:

Mirisna drži do profesionalnog ugleda dugih strana.

Prilikom prikupljanja informacija vezano uz pojedinu temu, a u svrhu njihova objavljivanja u članku, prepoznajem kada objava informacija može prouzročiti osobnu nelagodu ili štetu.  

Subjektima koje namjeravam spomenuti u članku mogu omogućiti pripremu, tako da uputim “fair warning” obavijest, odnosno upozorenje prije objave teksta. 

Obazriva sam u kontaktima s manje iskusnim izvorima.

Mirisna poštuje privatnost.

U recenzijama:

Sve recenzije su zasnovane na mom informiranom, ali subjektivnom mišljenju.

Poštujući različitost ukusa, ali i parfemsko poduzetništvo, Mirisna ne objavljuje negativne recenzije. Moja šutnja o parfemu govori sama za sebe i dovoljno.

Mirisna imenuje sve izvore iz kojih preuzima originalne sadržaje i/ili informacije. Ovo činim kako bih poštivala propise o autorskom i srodnim pravima, iskazala doprinos drugih strana u svojim objavljenim tekstovima, ali i omogućila provjeru objavljenog izvora / fact-checking.  

Posebno:

– Uvijek identificiram i povezujem linkom preuzet ili referentan sadržaj.

– Vodim računa da preneseni sadržaji (unosi, citati, naslovi, slike, te sav drugi sadržaj) nisu krivo preneseni.

– Nikada ne mijenjam sadržaj fotografija bez da otkrijem što sam promijenila. Izuzetak od ovog je isključivo promjena dimenzija izvorno preuzete slike, u svrhu prilagodbe dizajnu bloga, odnosno povećanju razlučivosti fotografije. Jasno označavam sve montaže i foto-ilustracije.

Mirisna, previously as Mirisna polica / Scented Shelf
MIRISNA POLICA (1.4. 2019. – 1.4.2020)
https://mirisna-polica.blogspot.com (HR)

SCENTED SHELF (1.9. 2019. – 1.4.2020)
https://scented-shelf.blogspot.com (EN)
Mirisna 2020.
MIRISNA (1.4.2020. – )
https://mirisna.com (EN/HR)

DISCLAIMER


Prikazi parfema ne predstavljaju preporuku za kupnju, jer njihov sadržaj ne može obuhvatiti sve informacije koje su potrebne za donošenje osobne i informirane odluke o kupnji.

Testirajte parfem prije kupnje!

PRAVA


Djelo Mirisna – blog o parfemima, čiji je autor Iva / Mirisna, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada 4.0 međunarodna.
Dozvole koja prelaze okvire ove licence mogu biti dostupne, stoga me kontaktirajte.