Narciso Rodriguez: Narciso (edp)


01/06/2019 / Ažurirano 08/09/2021
Narciso - Narciso Rodriguez

Postoje ljudi koji, da ne učine ili ne kažu ništa samim svojim prisustvom ispune prostoriju. Nekoliko puta sam naletjela na takve osobnosti i došlo mi je da dodatno još malo trepćem i škiljim, nastojeći proniknuti u čemu je stvar: nisu bili ni po čemu posebni ili važni, a ipak.

Radilo se o samo o snazi prirodne pojave: kao da je sve isto, samo ih ima više.
Kada razmišljam o Narcisu, svaki puta pomislim upravo na to.
I dalje nastojim proniknuti o čemu se radi, kao da snaga Narcisa doista proizlazi iz parfemske čarolije koju izvode cvijet, drvo i mošus.
Kada to napišem tako, zapravo opisujem standarnu konstrukciju floral-woody-muska, žanra koji nepreglednim mnoštvom parfema u širokom rasponu uspješnosti preplavljuje i dizajners i niche unazad već dosta vremena. No, u ovom mnoštvu Narciso je poput osobe koja samim svojim prisustvom učini druge nekako manjima i običnijima:
 
Ima ga više.
IMG 8e63d6c33a7fead3be69e565e3fcbe48 V 01
U srcu parfema je čista, velika, rascvjetala, puna i mliječno bijela gardenija koja se odrekla prizemnog oblika cvjetne opojnosti te solira čistom fizičkom snagom cvjetne pojave.
Njene latice su poput porculanskog tena, dišuće hidratiziranog ružinom vodicom i posve prirodno čistog, bez ikakvih kozmetičkih trikova.
U mnoštvu dodatno namirisanih i ušminkanih gardenija, ova gardenija je aristokratski monumentalna, jednostavna i pomalo hladna.
Kao što se gardenija ne ulaguje cvjetnom profanonošću, tako niti udruženi cedar i vetiver ne rade kompromis sa svojom čvrstom drvenom prirodom i ne podilaze mekoćom.

Prirodne, pročišćene i vrlo snažne drveno-cvjetne karaktere ovija, povezuje i ističe čvrst, gust, mliječan mošus, koji je istovremeno i oblak i krema, ali  i više od toga: on je kreacija za sebe koja obgrljuje cijelu kompoziciju i ne pristaje samo na ulogu bazne i pozadinske note koja mirisom stvara dojam kremaste punoće ili zračne čistoće.
Više od oblaka i kreme, mošus u Narcisu je zaseban entitet – nešto poput mirisne skulpture koja dominira stvarnim prostorom:
Da je ovaj mošus neki odjevni predmet, bio bi dugi veo od slojeva nečeg mliječno-bijelog, prozračnog i paperjasto mekog, ali vrlo gustog i čvrstog te bi poput skulpture ili instalacije uokvirivao porculansko lice gardenije i onda se spuštao i ovijao drveno tijelo parfema te se širio i vukao iza njega, kao metrima dug plašt koji ne možeš ignorirati i ne možeš ga prestati obuhvaćati pogledom kao cjelinu.
Mislim da razlika zbog koje se čini da Narcisa ima više dolazi upravo iz vrhunskog usklađivanja  beskompromisno jasnih nota i čudesnih performansi. Jednostavnost mirisne kompozicije prati iznimno moćno ponašanje:
Narciso se ponaša kao velik i obao entitet, snažan ali nježan, mek i čvst, topao i svjež te kao da ne projektira širenjem ili prodiranjem, nego kao da prostor zauzima punoćom i onda obgrljuje oblinama.

Da su parfemi pjesme, Narciso bi bio jednostavna tema čiju automatsku razumljivost, jednostavnost i snagu ne možeš izbiti iz glave.

Njegova kompozicija od svega pet tonova – gardenije, ruže, vetivera, mošusa i cedra  – po jasnoći, karizmatičnoj jednostavnosti i snazi usporediva je s bezvremenskom i univerzalnom snagom pet tonova u temi Bliskih susreta treće vrste... samo u sound surroundu, na razglasu.

U moru cvjetno-drveno-mošusnih parfema, Narciso je bliski susret treće vrste: jednostavan, snažan, skulpturalan, obao i obrljujuć.
Bez razmišljanja i bez ikakve dvojbe: Narciso je parfem s velikim P.


Pa-pa-pa-pa-pam! I nema dalje.
IMG 43c65da9d961f7ae0f02c80554064a9f V 01
  • Parfem je kreirao Aurelien Guichard, a predstavljen je 2014. godine.
  • VRHUNSKO
  • PERFORMANSE – Dugotrajan i vrlo projektivan. U svim vremenskim uvjetima na meni izdrži 12+ sati. Osim snage i široke aure, Nacisov oblak posjeduje specifičnu vrstu punoće i obline kakvu ne susrećem često, a kada ju susrećem, onda je to u pravilu u cjenovnim razredima koji su daleko iznad Narcisovog. Iako u mirisnom smislu nemaju ništa zajedničko, ovako puno, oblo i grleće ogromno, a opet kulturno i prikladno se, primjerice, ponaša Musc Ravageur.
DISCLOSURE:

Kupljeno.


DISCLOSURE – .

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.