Miris prevare – Tomislav Vrbanec, parfumer


18/08/2020 / Ažurirano 27/04/2022
Tomislav Vrbanec, vlasnik Hrvatske Parfemske Kuće, uzurpirao je titulu parfumera, nema diplomu GIP-a – potvrdio direktor slavne parfemske škole, Grasse Institute of Perfumery. Fragrantica je uklonila laž iz međunarodno objavljenog intervjua s Vrbancem. No razne nedosljedne varijante “parfumerove” priče raširene su i po hrvatskim medijima.

Dovoljno puta ponovljena laž postupno postaje istina – bar tako kažu. No, to bude tako samo ako se neistina ne dokaže kao neistina, a onda i prokaže, Točno to je Mirisna učinila i namjerava to nastaviti činiti svaki puta kada primijeti miris parfemske neistine. Dovoljno je samo predstaviti se, objasniti o čemu se radi, navesti izvor i zatražiti fact-check objavljenih informacija.

Budući da iznošenje krupne neistine na međunarodnom parfemskom portalu poput Fragrantice ipak nije isto što i prodavanje priče lokalnim novinarima, nedovoljno educiranim, a visokosugestibilnim ljubiteljima parfema, ili poduzetnicima s najboljim namjerama, ali i zaprepašćujućom dozom povjerenja te vrlo niskim stupnjem znanja o parfemima, zamolila sam Grasse Institute of Perfumery za provjeru žuto označene rečenice, kojom je Tomislav Vrbanec, vlasnik brenda Hrvatska Parfemska Kuća, u intervjuu za englesku i regionalnu Fragranticu opisao svoje školovanje za parfumera:

Pa evo odmah – kratko i jasno:

Tomislav Vrbanec, vlasnik brenda Hrvatska Parfemska Kuća, odnosno dviju firmi – londonske Aroma Fragrance Lab Ltd i hrvatske Institute of Perfumery d.o.o. sa sjedištem u Čakovcu n-e-m-a diplomu Grasse Institute of Perfumery i n-i-j-e školovani parfumer.

Štoviše, gospodin Vrbanec, koji je svoje hrvatsko trgovačko društvo (vjerujem ne slučajno) nazvao “Institute of Perfumery d.o.o.” nema položen čak niti kratki tečaj na Grasse Institute of Perfumery.

Kao i drugi prije njega, on je jednostavno uzurpirao titulu naše slavne škole, bez da ima ikakav certifikat. ” , napisao je Mirisnoj gospodin Alain Ferro, direktor Grasse Institute of Perfumery.

Prilikom traženja fact-checka, proslijedila sam uglednoj Grasse Institute of Perfumery informaciju da je Tomislav Vrbanec, navodno njihov alumni, u Hrvatskoj početkom ove godine osnovao tvrtku koja se bavi proizvodnjim parfema i nazvao je Institute of Perfumery.

Sličnost imena Vrbančevog “Institute of Perfumery” s imenom slavne škole je velika – jedina razlika je što ne piše “Grasse”, a adresa je – Čakovec. Ovaj obrazac posuđivanja uglednih imena nije nepoznat: londonska tvrtka gospodina Vrbanca je prije nego što je promijenila ime u Aroma Fragrance Lab Ltd nosila ime – Aroma Fragonard / Aroma Fragonard Lab. Fragonard je, za one koji znaju manje, zaštićeno ime parfemske kuće, također iz Grassea.

Dodatno, upoznala sam Grasse Institute of Perfumery da “jedini hrvatski školovani parfumer” na web-stranicama svog čakovečkog “Institute of Perfumery d.o.o.” navodi kako održava Master Class tečajeve, te vezano uz to zatražila informaciju je li gospodin Tomislav Vrbanec ikada završio ijedan od kraćih dvotjednih ili jednotjednih tečajeva koje organizira Grasse Institute of Perfumery.

Evo odlučnog i kristalno jasnog, ali i ljubaznog odgovora:

Screenshot 20200818 151903 01
Screenshot 20200817 114351 20200818151228781

A evo i prijevoda na hrvatski i uzajamno razumljive jezike:

Bok Iva,

Ja sam Alain FERRO, direktor Grasse Institute of Perfumery.

Ne poznajemo niti smo ikada vidjeli g. Vrbanca na Grasse Institute of Perfumery, niti na dugom niti na kratkim tečajevima!!!

Kao i drugi prije njega, on je jednostavno uzurpirao titulu koju izdaje naša slavna škola, ali bez da ima ikakvu potvrdu.

A master classes s tucetom studenata je smijurija!!!

S poštovanjem,

Alain Ferro, direktor ASFO Grasse, GIP , email 17. kolovoza 2020.

Za napomenu onima koji manje znaju, ili se možda lakše daju fascinirati naslovima, u malenoj, ali povezanoj parfemskoj zajednici, titula parfumera s diplomom iz Grassea doista puno znači i nema ju pravo nositi svatko.

Tih 18 mjeseci školovanja za parfumera na Grasse Institute of Perfumery, koje je, po riječima direktora GIP-a, “uzurpirao” gospodin Vrbanec, je u Francuskoj priznato kao fakultetska diploma i nosi međunarodni status. U civiliziranim društvima koja cijene obrazovanje i osuđuju prisvajanje/uzurpaciju titula na koje se nema pravo, uključujući i sveučilišne, je vrlo ozbiljna stvar.

Da pojasnim do kraja:

Kandidati za GIP-ovo 18-mjesečno školovanje na temelju kojeg se stječe diploma o kojoj je članovima parfemske zajednice na međunarodnom parfemskom sajtu pričao Tomislav Vrbanec, prolaze ozbiljnu i temeljitu selekciju, a njihova motivacijska pisma i osobni intervjui procjenjuju i vrednuju. Procjenjuju ih neki od najvećih parfumera današnjice, iza kojih stvarno stoji mirisna industrija: Givaudan, IFF, Simryse, Firmenich, Mane, Robertet… da spomenem samo neke.

Ali, eto, Tomislav Vrbanec krenuo se međunarodno na engleskoj Fragrantici, regionalno na Punom Mirisu i po lokalnim i nacionalnim portalima promovirati baš s titulom školovanog parfumera, i to baš u Grasse Institute of Perfumery – ni manje, ni više.

A onda je krenulo i onako kako kažu: ako dovoljno puta ponoviš, oni koji ne znaju bolje i vjeruju svemu – povjerovat će.

S druge strane, oni koji znaju bolje znaju i da danas nemanje diplome parfumera nema ključnu težinu: postoji velik broj poznatih i priznatih, uglednih, hvaljenih i nagrađivanih kreatora parfema / samoukih parfumera, a ozbiljni i ugledni ljudi od parfema znaju za njih.

Kao uvijek i kao svugdje, pa i u parfemskom biznisu i u parfemskim zajednicama, nije problem istina – problem je ono što je suprotno od nje.

Sve se uvijek svodi na transparentnost, poštenje i fair play.

Kredibilitet.


Iz intervjua koji je Tomislav Vrbanec dao za Evaraždin. Niti jedno školovanje bilo kojeg tipa u Grasseu ne traje 4 godine. U 6 dana (prema datumima objava) od intervjua za Fragranticu, gospodin Vrbanec je zaboravio koliko traje školovanje za parfumera u Grasseu.


Iz članka: Tomislav Vrbanec: nosite miris koji Vam se sviđa!, 1.10.208, X-ica team. Evo kako je svoje studiranje na Grasse Institute of Perfumery Tomislav Vrbanec u intervjuu za X-icu opisao studentima, prisjećajući se svojih studentskih dana:


O prikazanim parfemima – prezentiranim u članku X-ice, Mirisna je pisala. Croatian Collection povučena je s tržišta, a gospodin Vrbanec, niti na traženje, nije dostavio deklaraciju parfema koje je osobno prodao. .

U vezi ovog intervjua Tomislava Vrbanca – informacija za manje upućene: čak i dvotjedni advanced tečajevi na Grasse Institute of perfumery zahtijevaju znanja iz primijenjene kemije, što uključuje poznavanje naziva sastojaka i materijala. te druga kemijska znanja relevantna za iole ozbiljnije bavljenje parfumerstvom. Dakle: tečajevi, da ne govorim o 18-mjesečnoj školovanju koje završava državno i međunarodno priznatom diplomom. Tomislav Vrbanec ne zna niti što traži bilo koje formalno priznato školovanje za parfumera, uključujući Grasse Instuitute of Perfumery.

Nepuna dva mjeseca kasnije, u suradnji sa studentskim portalom X-ica te u prostorijama Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Tomislav Vrbanec održao je i predavanje studentima. Zajedno s prof. dr. sc. Zoranom Kurelićem, sada dekanom ovog fakulteta, i blogerom Jurjem Sotošekom Rihtarecom, Vrbanec je predstavljen kao “parfemski stručnjak”. Predavanje za studente održano je 11.12.2018. godine, a naslovljeno je “Mirišite akademski”. O predavanju Tomislava Vrbanca Fakultet političkih znanosti izvijestio je na svojoj službenoj stranici.

Komentar Mirisne: studenti zaslužuju bolje of fikcije. Kupci također.


Kao što Mirisna nije okrenula glavu u slučaju intervjua i izjava po medijima na temelju kojih ne samo da parfemoljipci donose odluke o kupnji, nego i hrvatski / regionalni poduzetnici donose odluke o investiranju, odlučila sam ne ignorirati niti “master class” tečajeve koje vodi Tomislav Vrbanec, a reklamira i organizira ih Abeceda ljepote gospođe Draženke Pleško.


Abeceda ljepote Draženke Pleško organizirala je već tečaj parfumerstva Tomislava Vrbanca i reklamirala ga kao tečaj “Master Perfumera koji je osvojio prestižnu nagradu Perfume Extraordinaire Francuska”. Podatak je izbirsan sa stranice, ali tek nakon što je Mirisna 31. srpnja 2020. objavila dopunu članku “Tomislav Vrbanec / Hrvatska Parfemska Kuća – iskustvo kupnje – s dopunom” i nakon što je jedan ili više tečajeva održano. Svi ovdje prikazani tečajevi su i dalje najavljeni. Podatak da je Tomislav Vrbanec osvojio FIFI nagradu Mirisna ne misli komentirati, budući da su svi podaci o nagrađenima u najprestižnijoj svjetskoj nagradi / “Parfemskom Oscaru” dostupni na stranicama The Fragarnce Fondation Awards.


Iako svakome tko zna ponešto o parfemima ti tečajevi mogu na neki način biti i smiješni, Mirisna ih ne drži takvima: hrvatski građani izdvojili su ili su spremni izdvojiti po 1700 kuna za 180 minuta “prenošenja znanja” Tomislava Vrbanca.

Da ih, kako je reklamirano, “uči” osoba koja jest školovani parfumer, ili da je transparentno oglašeno i napisano da tečajeve drži osoba koja ne posjeduje certifikat s kojim se imaš pravo nazivati školovanim parfumerom, ne bih se uoće osvrtala na ovaj poduzetnički pothvat.

Duboko vjerujem da je posve u redu da bilo tko naplati bilo koju sumu novca, za bilo kakvu vrijednost bilo čega u bilo kojoj količini, ukoliko svoju uslugu ili proizvod ne predstavlja krivim informacijama i/ili ne uskraćuje one informacije koje su nužne kako bi kupac/korisnik usluge donio informiranu odluku o kupnji.

Međutim, hrvatske parfemoljupce, u organizaciji Abecede ljepote, poučava čovjek koji se naziva školovanim parfumerom na Grasse Institute of Perfumery, ali koji nije bilo sklon investirati u svoje znanje i vjerodostojnost toliko da završi makar tečaj slavne škole čije ime je većim dijelom u nazivu njegove tvrtke.

I sve to po cijeni sata koja nadilazi onu na međunarodno priznatoj Grasse Institute of Perfumery,

Tomioslav Vbanec - marketing
U pozadini ovog naslova Indexovog članka (sponzoriranog) je slogan “Kupujmo hrvatsko”. U vrijeme objave ovog članka Tomislav Vrbanec nije imao osnovanu tvrtku u Hrvatskoj. Kupujući parfeme Hrvatske Parfemske Kuće u vrijeme kada je taj članak objavljen – kupovali ste britansko.

I na kraju – ali ne i zaključno – Mirisna ne namjerava okrenuti glavu niti od mirisa deklaracija parfema više hrvatskih brendova iza kojih, kao kreator parfema, stoji Tomislav Vrbanec, odnosno proizvode ga njegove tvrtke.

Radi se o parfemima koje hrvatski građani stavljaju na svoju kožu, a za njih sredstvima i ugledom svog imena ili brenda odgovaraju hrvatski poduzetnici i javne osobe s nažalost previše povjerenja, nažalost premalo znanja o parfemima i nažalost nedostatnom pravnom i stručnom podrškom prije stavljanja parfema na tržište.

Nažalost, nažalost, nažalost. Nažalost.

Mirisna će izvijestiti i o tome, jer čak i kad se neistina ponovi ne znam koliko puta – ne, ne postaje istina, i da – ako se i pokuša ukloniti ili obriše – ostaje trag i ostaje miris. Taj miris, nažalost, ne miriše kao parfem.


Naslovna fotografija (do 13.4.2021.): Index.hr – Tomislav Vrbanec kreirao ekskluzivan parfem za Miss Supranational Hrvatske 2018.

Naslovna fotografija (od 13.4.2021.): MIRISNA, foto-kolaž


Mirisna izražava svoju najdublju zahvalnost Školi parfumerstva u Grassu. GIP je provjerom traženih informacija omogućio objavljivanje ovog članka.

Hvala vam, cijenjeni ljudi of parfema!


Update: 20.08.2020.

Budući da se radi o dokumentiranoj prevari, Fragrantica/Pun Miris uklonio je iz intervjua informaciju o nepostojećoj GIP diplomi. Ostatak intervjua i dalje je on-line. Tema “Miris prevare” se nastavlja.


Update: 26.08.2020.

Tekst je dopunjem ilustracijama iz intervjua koji je Tomislav Vrbanec dao studentskom portalu X-ica te još dijelom objava u medijima (niže), Mirisna zahvaljuje čitatelju na informaciji.

Iz dijela objava u medijima (2018. – 2020)

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.