Eau de Gaga / Lady Gaga (Ursula Wanders, 2014.)


17/04/2019 / Ažurirano 04/05/2022
Eau de Gaga

Mirisanje i čitanje intervjua s Ursulom Wanders, kreatoricom parfema

U hrvatskim internetskim parfumerijama naišla sam na drugi po redu parfem Lady Gage – Eau de Gaga, a kako ga je moguće nabaviti i u iznimno povoljnim bočicama od 15 ml, nisam odoljela pridružiti jednu svojoj narudžbi i provjeriti je li zvijezda rođena i na mojoj polici. Učinila sam to zato jer unisex celebritiji nisu česti, a u ovom trenutku mogu se sjetiti još samo jednog: Pharrell Williams / Comme se Garcons Girl, koji rado nosim u prijelaznim toplo/hladnim danima proljeća i jeseni.

Tražeći više podataka o parfemu, naišla sam na intervju s jednim od kreatora koju stoji iza Eau de Gaga, Ursulom Wandel. Pročitala sam intervju istovremeno miršići parfem s ruke, a ovu vrstu pristupa parfemu volim zbog osjećaja da tako aktivno preispitujem ostvarenost koncepta o kojem nos odgovoran za nastanak govori te, na neki način, ulazim i u izravni dijalog s kreatorom mirisa.

Pomirisavši Eau de Gaga nisam mogla promašiti citruse u otvaranju (ljutkasto su cvježi, ona vrsta koja doista protrese i ohladi), jasnu notu čaja na neslatkoj i blago pudrastoj podlozi i drveno-mošusnu bazu s diskretnom notom kože.  Kombinacija citrusnog otvaranja koje prelazi u izraženu notu čaja okruženu pudrastom suhoćom, a zatim u kožno-drvenu bazu, donekle me podsjetila na Duel Annick Goutal, koji je, međutim, znatno herbalniji, profiliraniji, slojevitiji i bogatiji u svim etapama svog razvoja. 

U intervjuu autorica kao glavne note navodi: citrus, list i cvijet bijele ljubičice, earl grey čaj, pačuli, sandalovinu i kožu. U drvenom sloju nosam uspjela namirisati sandalovinu, a ako mirišem i pačuli – tada se radi o ekstremno čistoj, ispranoj, obrađenoj i zapravo sterilnoj varijanti ove note. Među nespomenutim notama jasno mirišem bijeli mošus, ne pretjerano pun, svakako suh, ali ne i grebav. 

U cijelosti, nošenje Gagine Eau pruža osjećaj svježe, aromatizirane suhoće kakvu volim kod ove vrste parfema, i ne odvlači u područje potpune mirisne sterilnosti, kakva me u bilo kojoj eau odbija.

Iako se, kada se radi samo o parfemu i mirisnom iskustvu, ne bih složila s time da je L’Eau de Gaga donosi neočekivan koncept, donekle se slažem s da je koncept L’Eau de Gaga neočekivan ako ga se promatra u kontekstu ukupne celebrity produkcije parfema. 
Ali, samo u tom kontekstu.

U svjetlu onoga što miris nudi, mislim da se trebam osvrnuti na pojam “rodne ambivalentnosti” koji kroz intervju naglašava kreatorica Eau de Gaga:

Sintagma “rodne ambivalentnosti” / “ambivalentne senzualnosti” sugerira društveno, pa i jezično/binarno kontroverzan pojam hermafroditskog postojanja (koji se također spominje u intervjuu), a nisam sigurna da ovaj parfem ostvaruje bilo kakav oblik kontroverze. Radi se o klasičnom unisexu, ispražnjenom od društveno generiranih rodnih kodova koje upisujemo na miris (ili iščitavamo mirišući), a koji su se i kroz mirisnu povijest mijenjali.  Pojam “rodne ambivalencije”, primijenjen na Eau de Gaga je naprosto – promotivna udica, bačena da zaintrigira.

Čak i u kontekstu kontroverznosti pojave i nastupa Lady Gage, Eau de Gaga je mogla (a možda i trebala) iskoračiti više te je, nakon hrabrog otvaranja, mogla biti i glasnija, i hrabrija, i znatno ambivalentnija.  Naprosto, netko tko poseže za čistim, rodno neutralnim mirisom, a ovo mu nije prvi susret s unisex osvježavalicama, teško da će u ovom parfemu prepoznati kontroverznu ili ambivalentnu senzualnost.
Prije mi se čini da parfem, suprotno intencijama kreatorice, zaobilazi područje rodne/mirisne ambivalencije i pripada području rodno neutralnog mirisnog koda.

Nakon otvaranja, L’Eau de Gaga je miran, čist i tih i nekontroverzan unisex koji ne postavlja veći mirisni izazov pred onog tko ga nosi. U prvih pola sata nakon naošenja stišava i priljubljuje uz kožu. Ne projicira daleko, ali postojano pruža osjećaj suhoće i aromatizirane svježine. Na mojoj koži traje do 5 sati, što je za koncept eau posve zadovoljavajuće.

Iako Eau de Gaga neće na mojoj polici ispasti “zvijezda je rođena” parfemska priča, ovih 15 ml ću  iznositi rado i lako, jer mislim da je Eau de Gaga, iako značajno drugačiji celebrity parfem, posve nekonfliktna osvježavalica.  

Intervju s Ursulom Wanders u cijelosti možete pročitati ovdje.  


Službena stranica Gaginog parfemskog brenda Haus Beauty je neoperativna. Parfem je plasiran u suradnji s Cotyjem, no na službenoim stranicama nema sadržaja koji se odnosi na Eau de Gaga, niti pjevačicu.


DISCLOSURE – kupljeno.

2 Comments

 1. Hvala na divnom tekstu!
  To je to sto trazim za leto: kozno-cajno-aromaticno, da ne projektuje daleko, da pruza osecaj suvoce.
  Bocica od 15 ml – idealno. Eh, kada bi sve parfemske kuce omogucavale ljubiteljima parfema ovakva izdanja od 15 ml… Mada, u tom slucaju bih osiromasila zbog blind buy-a verovatno :))
  Pozdrav od memento, draga.

  1. Pa ti si moj prvi komentator! Srce mi je zakucalo brže. 🙂
   Molim te, javi ovdje što misliš o toj maloj Gagi.
   Ja bih da sva izdanja postoje u bočicama od 15 ml – bilo bi lakše i jeftinije.
   Inače, ako tražiš kožu u ljetnoj toaletnoj vodi, pokušaj ne propustiti testirati BVL Eau au The Noir (2015), karakterna je, tamna i svejedno svježa i meni ima neku poveznicu s BVL Black. Definitivno odudara od ostale ponude toaletnih voda za ljeto, a mislim da se (ako vrebaš) može uhvatiti i po nesuludim cijenama.
   Spremam recenziju….
   i da: pa ti si moj prvi kimentaaaaatoooor! Wow!
   Topli osmijeh ?

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.