L’Artisan Parfumeur: Seville A L’Aube


24/06/2019 / Ažurirano 08/09/2021
Seville a l'Aube L'Artisan Parfumeur

Histerične lastavice iznad glave i lipe koje cvatu označavaju vrijeme kada zalazim u ormar u čijem mraku parfemi spavaju zimski san i na svoju mirisnu policu izvlačim Seville A L’ Aube.

Sa Seville A L’Aube prvi puta sam se susrela usred zime, što je potpuno pogrešno vrijeme za susret s ovim parfemom. Seville A L’Aube naprosto traži toplinu. Jedan jedini špric, negdje krajem siječnja ili u veljači pred dvije godine, ispunio je cijelu moju kuhinju, koja nije baš malena, a osim što sam bila zatečena, odmah na prvu zaključila sam da Seville A L’Aube jest mirisni entitet, u punom smislu riječi.
L'Artisan-Parfumeur-Seville-A-L'Aube
Topli dani prošlogodišnjeg lipnja, lipe i lastavice, zajedno s prvim ljetnim haljinama i temperaturama koje su se vrtjele oko 25, otopili su sve moje zimske nedoumice i napravili od izazovnog entiteta posve nešto drugo: Seville A L’Aube se na toplini ukrotio, opustio, omekanio i raširio.
Uz intenzitet mesnatog i voskastog nerolija i aromatične lavande na orijentalnoj, balzamičnoj i voskastoj podlozi, u predljetne tople dane znatno jasnije sam osjetila sve slojeve parfema u balansu u kakvom, su, pretpostavljam i zamišljeni.
Neroli u Seville A L’Aube od prvog trenutka priziva atmosferu euforične tjelesnosti  – tako se i u nesklono doba raširio po mojoj kuhinji, tako poseže za prostorom oko sebe, tako združuje topao, mesnat, gotovo materijalan cvjetni i balzamični sloj s hladnim, zračnim i donekle strogim aromatičnim elementima lavande i dima.
Ženska cvjetnost i balzamičnost, isprepletena s muškom aromatičnom oštrinom, dimom i mrvicom duhana, na mirisnoj razini interpretira ljubavnički susret do zore u Sevilji, u Velikom tjednu:
Toplo i hladno.
Profano i sveto.
Karnalno i onostrano, eterično.
Seville A L’Aube je opis poriva i opis atmosfere, opis ekstatičnosti koja – kada je koncentrirana onoliko koliko je mirisno koncentriran ovaj parfem – briše razliku između duhovnog i tjelesnog, profanog i svetog.

Mirisna Seville A LAube 01
U otvaranju bijelocvjetno-citrusni sloj najavljuje petitgrain, no glasno ga predvodi neroli. Neroli posjeduje minimalno tankoćutne nježnosti cvijeta. Duchaufourov neroli kao da pokazuje kako ima fizičku snagu stvoriti veliku, žarko narančastu, mesnatu i intenzivno mirisnu naranču.
Takav bi se hiperboličan, masivan neroli pojavio u filmovima Tima Burtona, komentirala je Seka i doista mislim da ima nešto u ovoj usporedbi.
Parfem postupno razvija gustu i čvrstu – napetu – teksturu koju dobrim dijelom zahvaljuje vosku:
Udružena s dimom, voskastost s jedne strane priziva jasnu asocijaciju na sveto, na svijeće kojima se topi tijelo dok nad njime vijori dim, a s druge strane na materijalnost, gotovo profanost, a definitivno i tjelesnost: na sjećanje na poriv dok sam kao klinka otkidala i grickala komadiće ohlađenog voska svijeće, sjećanje na otpor voska pod zubima i glatku površinu pod jezikom, na okus voska, sjećanje na poriv koje se kasnije uobličio u poriv ugriza ljubljene kože, jer naše kože jesu i blago voskaste, onako ugrijane, a naša napeta koža glatka je kao ohlađen vosak.
Tjelesnost mirisu kao da je prije interpretacija snage samog poriva koji se realizira u svetkovanju i ljubavništvu, nego interpretacija samih tih zbivanja. Ipak, asocijacije na sve što se zbivalo prije nego što je u Seville nastupila zora su tu, Duchaufour ih je suptilno ugradio u sve slojeve parfema:
Kontrast cvjetnoj materijalnosti koja pršti od topline i života donosi dimno-aromatična i hladna vertikala kojoj je u samom vrhu lavanda, a zatim parfem blago zaoštrava dim: ne gust, ali ne i posve transparentan kao u, primjerice, također Duchaufourovom Paestum Rose i Timbuktuu. Prema spomenutim dimovima, dim u Seville A L’Aube je materijalniji i čvršći.
Ova aromatično-dimno-svježa vertikala balansira toplu ekstatičnost voštanog nerolija, ali ju ne sputava, blago miriše kao suptilni trag muškog parfema koji sadrži lavandu i dim te smještava Seville A L’Aube u prostor uniseksa.
Pri kraju razvoja Seville A L’Aube postupno se opušta u običniju, ugodno nosivu, mirnu te slatkasto-toplu bazu – spoj vanilije i benzoina, s tek nešto tragova svježine i sada tople zadimljenosti.
Baza kao da ima onaj osmijeh, ali šuti o tome.
LArtisan -Seville-A- LAube-Mirisna-Polica-03
  • IZNADPROSJEČNO 
  • Parfem je kreirao Bertrand Duchaufor, a predstavljen je 2012. godine.
LArtisan- Seville-A-LAube-Mirisna-Polica-04
  • PERFORMANSE – Radijalan. Po toplim temperaturama na meni traje 10+ sati.
  • OSTALO – Nastajanje parfema opisala je Denyse Beaulieu (autorica bloga Grain de Musc) u svojoj knjizi Perfume Lover. Dok je s njene strane motiv za nastanak parfema bio osoban (parfem je zamišljen kao interpretacija Seville tijekom uskršnje procesije i kasnije ljubavne noći s lokalnim mladićem), Duchaufour je u ovu suradnju ušao motiviran njezinom pričom o tim događajima te intrigantnim akordom nerolija i dima. Tijekom 27 različitih varijanti, radni naziv Seville A L’Aube isprva je bio Seville Semaine Sante, a nakon toga Duende. 
Povezani postovi: 
DISCLOSURE:

Kupljeno.


DISCLOSURE – .

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.