Hermes: Eau de Gentiane Blanche


19/05/2019 / Ažurirano 08/09/2021
Eau de Gentiane Blanche Hermes

Hermèsovu Eau de Gentiane Blanche imala sam priliku testirati zimi, kroz nekoliko dana, a sada sam ponovila test. Prije prvog susreta doista me  doista zanimalo kako miriše ta gencijana/encijan, a kako sam bila isprepadana raznoraznim opisima smrdljivih, gorkih trava u ovom Hermesovom mirisu, nisam usudila riskirati s blind kupnjom.

Eau de Gentiane Blanche je vrlo nosiva, suzdržana, elegantna na Hermesov način, s Elleninim potpisom. Karakterističan pomak je prisutan, ali bez ikakvog pretjerivanja ili prenaglašenosti.
Ovo je pravi pravcati posve neutralni unisex, koji je , unatoč travi iz naslova,  izgrađen na irisu te bijelom, suhom i čistom (ali zaokruženom i mekom) mošusu.
Nošenjem niti u jednom trenutku nije reska, oštra – suha je, a iris daje zanimljiv više privid nego stvarni osjet pudrastosti.
U muško-ženskom spektru ovaj unisex spada točno na sredinu zajedničke police, bez svojatanja.
Kako pripadam onoj skupini koju užasavaju “sporty-fresh” ili “marine-fresh” vodice, reski citrusi, podivljali vetiveri i agresivni kaloni (morsko-ozonične note) te mi je izbor na parfemskom području kolonjskih voda poprilično sužen, Gentiane Blanche se ispostavio kao dobrodošla mirisna opcija za visoke vrućine:
Nema karakteristične “probadajuće svježine” , što je po meni veliki plus.
Nema citrusa (doslovno – n u l a citrusa), a svjež je, besprijekorno.
Nije zelen, a ipak je jasno biljni.
Iris mu daje dozu mirne elegancije, nema ništa sporty ili ozonično u užem smislu riječi. Naprotiv, ovo je mirna i tiha kolonjska, što je gotovo oksimoron.
Bijeli mošus je mekan i “dobro odgojen”  te vrlo daleko od generičkih white muskova koji grebu u podlozi svega i svačeg ovih dana.
Baza je kompaktna i nekako mi se čini da je Hermes  i ovdje zatajio poneku komponentu, jer uz mošus u dubljem i dubokom drydownu osjećam još ponešto što ne mogu imenovati, neko drvo ili nešto – nešto što daje dodatnu punoću. Što god da jest – diskretno je i sjajno.
“Začudnost” koju mirnoj irisno-mošusnoj kompoziciji u otvaranju i prvom dijelu mirisnog razvoja daje gencijana na neki način poznajem iz Bois Farine, gdje se Ellena (također povrh irisa i drva/mošusa) poigrao s nestandardnim i rijetkim akordima koji vuku na kikiriki maslac i pregorene bademe.
Ne kažem da su mirisi slični – ali rukopis svakako jest: nakon prolaska efekta začudnosti nesvakidašnje note, nastupa ta mirna i meka irisno-mošusna baza kao razrješenje.
Gencijana ovdje meni miriše biljno, pomalo mentolasto, pomalo artemizijasto, ali ne onako kako me bilo strah – trpko ili gorko. Stvarno je dobroćudna.
Pri drugom nošenju, a nakon upoznavanja, i kod Gentiane Blanche mi je, kao i u Bois Farine, bilo kao malo žao što Ellena nije razvukao tu karakterističnu notu malo dulje i dalje u mirisni razvoj.
Eau de Gentiane Blanche je kolonjska voda koja se po posve objektivnim parametrima izdvaja iz mora citrusnih, sporty ili ozoničnih vodica.
Topla preporuka, ali uz prethodno testiranje.
IMG 20190519 141143 01 02
Hvala, J.
 • Parfem je kreirao Jean-Claude Ellena, a predstavljen je 2009. godine.
 • DOBRO
Screenshot 20190519 182603 01
  • PERFORMANSE –  U zimskim uvjetima, kao i sada po umjerenom vremenu, dobivam oko 4 sata na koži. Projekcija je snažnija u prvih 45 minuta, nakon toga se pretvara gotovo skin-scent, iako i dalje  čini ono što kolonjske trebaju činiti: osvježava bez da pobije ili odbije sve u krugu od dva metra.
  • SEZONA: Eau de Gentiane Blanche nosiva je  kroz cijelu godinu kao vrlo diskretan svjež miris. Ipak, čini mi se da pruža više i ponaša se raskošnije u toplije doba godine. 
  DISCLOSURE:

  Kupljeno.


  DISCLOSURE – .