Guerlain: Terracotta Le Parfum


25/07/2019 / Ažurirano 08/09/2021
Terracotta Guerlain
Kada se radi o ljetnim parfemima s monoi-srcem, koje izravno budi tropsko-plažne asocijacije, na morskim ljetovanjima volim istovremeno sjediti na dva stolca, pa malo kao mirisati kao po sun blocku i kokosu, ali zapravo ipak ne skroz. Sjedenje na dva stolca, međutim, zahtijeva delikatan balans pa zato ne pronalazim lako parfem koji ima sve što želim (jasnu asocijaciju), a ne prelazi u ono što ne želim (imitaciju).

Radijalna, živahna, slatka i lagana, Terracotta miriše na ljetnu zlatno-modru vedrinu. Istovremeno vrlo konkretan u prizivanju (ili podržavanju) tropskog ili morskog ljetnog ugođaja, ovaj parfem je apstraktan u načinu na koji ga posreduje: noseći ju niti u jednom trenutku nemam dojam da umjesto punokrvnog parfemskog ostvarenja nosim parfemsku inačicu sun blocka ili monoi ulja.

Terracotta se izdiže iznad srodnih popularnih koncepata proisteklih iz znatno boljih ulja (Nuxe i Monoi Yves Rochera) i odvaja od “sun block” parfema (Bronze Goddess, Aloha Tiare), koji moje mirisno “sjedenje na dvije stolice” čine manje ugodnima.

Po odmjerenoj rafniranosti, uz bok Terracotti stoji složeniji Nicolaiev Musc Monoi (nešto citrusniji, manje “ženskast” i sladak, s akvatičnim twistom). Kada se radi samo o ljetnoj opojnoj, slatkoj i izražajrm tropskom cvijeću, moj klasični izbor je Songes Annick Goutal, gdje je tiare bez kokosa, (odnosno monoi akorda) udružena s indoličnim i začinjenim frangipianijem te jasminom i ylang ylangom te postavljwn na balzamično-drvenu bazu, i u edt verziji znatno dublju, tamniju i gušću.

Guerlain-Terracotta
Terracotta ne donosi ništa novo. No, tajna Terracotine mirisne rafiniranosti i rafiniranosti u načinu kako se ponaša prilikom nošenja je u čvrstoj disciplini i odmjerenosti koju je Thierry Wasser nametnuo svakom od nositelja mirisne priče.

Parfem se otvara opojnim spojem bijelog tropskog cvijeća. Iako bi haićanska gardenija u pratnji opojnog  i slatko-kremastog ylang ylanga odmah po izlasku iz bočice najradije opojnom slatkoćom obgrlila cijeli svijet (ili sve u dosegu), iz pozadine ju tiho, ali odlučno kontroliraju čvrsti, svježi i hladni citrusi.
Otvaranje jest opojno-slatko cvjetno i glasno, no Terracotta se vrlo brzo stišava, smiruje i zaokružuje, te gotovo platonovski izdiže iznad realizacije mirisne slike monoi-plaže u nematerijalnu  ideju.
Iza ovakvog zaokreta i udaljavanja od ekstrovertnog otvaranja stoji kontrola svega čime je okruženo bijelo cvijeće – Thierry Wasser je suptilno i dosljedno stavio pod nadzor kokosovu teksturu i uljanost te ukupnu slatkoću koja pristiže od cvijeća (a koju kokos prirodno ističe i podržava) i vanilije.
Kokos je gotovo u pozadini, kao samo blaga i transparentna podloga koja ne dopušta početno hiperaktivnom, a kasnije samo razdragano-slatkom cvijeću da odleprša. Masivnost i uljanost kokosa reducirana je gotovo do minimuma, odnosno točno do razine koju u nastavku razvoja ima pufnasto-mek, obao i prozračan mošus.
Vanilija kao da procvate tek u kasnom mirisnom tragu, a također je bez težine, sjajno izbalansirana da bude ultraženstveno slatka, ali i nenametljiva.
Guerlain-Terracotta
Ova intervencija u sam karakter i ponašanje svakog elementa čini Terracottu različitom, elegantnom i nosivom čak i u formalnijim ljetnim prigodama: Terracotta toplo treperi i kreira nježan, sladak i toplo senzualan mošusni oblačić, a ne vrišti: “I’m on holliday!” oponašanjem plaže ili cvjetno-vaniličnih parfemskih slatkiša.

Nakon nekoliko sati s kože dolazi tek apstraktna mirisna ideja savršene tropske ili morske, posve ženske ljetne vedrine.

I kada se radi o očekivanom, poznatom i predvidljivom – Guerlain to zna napraviti bolje: vedra, slatka i topla, Terracotta je zapravo parfem koji konkretno oprimjeruje važnost upravo onog čega se najčešće duhovno oslobađamo, ili od čega čak i bježimo kada odabiremo miris ljeta, plaže, sunca, vedrine i opuštenosti:
Važnost kontrole.
Guerlain Terracotta 03
  • DOBRO 
  • Parfem je kreirao Thierry Wasser. Terracotta Le Parfum po koncentraciji je toaletna voda, a lansirana je 2014. godine kao limitirano izdanje kojim je Guerlen obilježio 30-godišnjicu istoimene uspješne linije bronzera. Još uvijek je u ponudi.
PSX 90
  • PERFORMANSE – Nakon živahnog i projektivnog prvog sata, Terracotta se zadržava u osobnom prostoru uz blag, ali jasan mirisni trag. Na koži ju osjećam oko 6 sati.
DISCLOSURE:

Kupljeno.


DISCLOSURE – .