Prije nešto više od mjesec dana prvi puta sam testirala parfeme Exaltatuma, a sva četiri parfema ove iznimne i relativno nove kuće doista su me impresionirala. U vrijeme mog upoznavanja s Osmanthus Nobile (2018.), Ruby Wood (2018.), Pergolom (2018.) and Mimosom Gold (prestavljenom u prosincu 2019.), Exaltatum je lansirao i petog člana kolekcije – St. Pauls (2020.).

Dvojbu oko toga je li bolje u detaljniji prikaz ove kuće prvo uključiti recenziju sjajne čokoladno-kavasto-tamjanaste Ruby Wood ružeili započeti s prikazom Pergole  – a s oba parfema sam jednako sam ushićena – neočekivano je dokinuo odraz Lorcinih stihova u trenutku kad sam uranjala u nijansirane slojeve zelene…

Zeleno volim te zeleno

… dakle, ide Pergola.

Pergola Exaltatum

Pergole se pojavljuju u svim veličinama i vrstama: uz one koje ukrašavaju grozdovi rascvalih glicinija, preko na Mediteranu najčešćih pergola s vinovom lozom do, primjerice, kivi pergola… Zapravo, svaka penjačica prirodno će prigrliti pergolu i omotati se oko ove jednostavne strukture.

Od najjednostavnijih pa do uistinu reprezentativnih primjera arhitektonskog umijeća, pergole predstavljaju fuziju prirode i gradnje. Struktura stvorena ljudskom rukom podupire samu prirodu biljaka penjačica, a one za uzvrat same grade lisnat i prozračan krov: sjenu u vrijeme najžešćeg ljetnog sunca, zaštitu tijekom podnevne sieste, pa čak i blagu zaštitu od kišnih kapi.

Izvorna inspiracija za parfem bila je romantična, gotovo poetska Pergola u London Hampstead Heathu, no moje asocijacije su drugačije: pergole su uobičajeni dijelovi tradicionalno izgrađenih kuća na našoj obali i priobalju, pa čak i u kontinentu. Način života pod starim pergolama nad dvorištima ili terasama gotovo da odgovara načinu na koji se živi pod tradicionalnim trijemovima na američkom Jugu.

Terasu najdražeg kafića u mom malom istarskom gradu natkriva pergola. Od sredine proljeća pa gotovo do kasne jeseni svoju kavu pijem na zraku, u blagoj sjeni pod prirodnim krovom lozinog lišća, vinjetastih stabljika i bobica grožđa. Kuća u kojoj sam ranije živjela također je imala lozinu pergolu pa je moja kućna svakodnevnica uključivala promatranje prijelaz bobica grožđa iz sitnih i zelenih u velike, žute ili crvene.

Pergola-Bunker
Mlada lozina pergola na terasi mog omiljenog kafića.

Priroda obgrljuje strukturu.  Struktura omotana prirodom. Exaltatumova Pergola odaje počast upravo ovoj fuziji. 

Još je uvijek gotovo sredina sive zime, a jedan udah Pergole transportirao me u proljeće:

Otvaranje je travnato, gorkasto, mahovinasto i svježe. Posve podsjeća na ležanje u tek izrasloj i blago vlažnoj mladoj travi, onoj koja po odjeći pušta žarko zelene mrlje koje se teško ili nikako odstranjuju u pranju. Usred dubokog zelenila svjetluca nešto citrusa, a njihova iskričavost čini da sve nijanse mahovinaste, lisnate i travnate zelene blistaju.

Puni dojam radosti zbog ponovnog rođenja prirode razvija se u pravu zeleno-cvjetnu proslavu. Doista sam obuzeta ovako kompleksnom prezentacijom cvijeća. Cvjetni buket u srcu Pergole asocira na klasične zeleno-cvjetne parfemske velikane: tu su raskošna narcisa i vrlo zelena tuberoza, porculanske đurđice, prodoran i opojan zumbul…

Zamislite svu cvjetnu snagu vjesnika proljeća izmiješanu i stopljenu s tankim drvenkastim bršljanovim peteljskama, trpkim galbanumom, mesnato-sočnim i krhkim stabljikama zumbula i narcisa, zračno osvježavajućim lišćem ljubičice, rosnom travom i mahovinom te s nešto zeleno-drvenkastog vetivera…

Zeleno volim te zeleno

Unatoč snazi cvijeća i zelenila, Pergola ne viče. Cvjetna ekspresija temperirana je s dosta svježe zračnosti i ugođena baršunasto-kremastom teksturom u podlozi. Na iznimno sofisticiran način Pergola izravno priziva u sjećanje klasičnu tradiciju, a onda ju izokreće i čini primjerenijom suvremenom, nešto odmjerenijem parfemskom izrazu, bez da pritom izgubi i djelić kompleksnosti. 

Grandioznost se nastavlja sve do dna parfemskog razvoja: strukturu koja pridržava nabujalo zelenilo čine balzami, mahovina, i mošusi. U tradiciji punih i bogatih klasičnih baza, aromatični, herbalni drvenkasti i mošusni faseti kreiraju dubinu i prostranost. S vremena na vrijeme imala sam dojam da pergola dolazi do samog ruba onog što obično smatram suspregnutim i suzdržanim, ali taj lebdeći osjećaj iznova me podsjetio na klasične oblike sofisticirane parfemske suzdržanosti.

U parfemskoj strukturi grupa parfem je predstavljen kao fougere, no Pergolina osobnost nadrasla je i raširila se preko nekoliko klasičnih grupa zelenih parfema: uz fougere, ovaj parfem je definitivno i cvjetno-zelen, s lijepim uplivom chypre osobnosti.

Exaltatum-Pergola

Eglia Vaitkevice kreirala je očaravajuće svjež, zračan i obgrljujuć parfem koji doista slavi prirodu svih pergola, svugdje:

S raskošno ornamentiranom strukturom koja podržava dišuće, rastuće i cvjetajuće zelenilo, Pergola predstavlja spoj klasičnog i suvremenog, tehničke vještine i umjetničke snage, rafiniranosti i prirodnosti.

Doista sam očarana Pergolom i uopće mi nije čudno što su se Lorcini stihovi samo pojavili u mislima pri udahu parfema – to se događa kada se susretnem s kompleksnim, zaokruženim i ispoliranim kreacijama koje posjeduju specifičnu samorazumljivost i bezvremenu dubinu…

Zeleno volim te zeleno

Exaltatumova Pergola je jedan od recentnih cvjetno-zelenih (granično chypre, granično fougere) parfema koji bi svaki ljubitelj zelene klasike svakako trebao probati.

Share
Disclosure: Purchased.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might be interested