Estee Lauder: Sensuous


08/08/2019 / Ažurirano 08/09/2021
Senusous Estee Lauder

Ukoliko u zračnim ljetnim večerima, ili tijekom zlatnih dana babljeg ljeta poželim i orijentalno-drvenu punoću i oblinu koja neće poklopiti, otežati ili zagušiti, Sensuous je jedan od mojih “go to” izbora i parfem kojem se uporno vraćam, jer među povoljnim i lako dostupnim ne pronalazim ništa ni približno slično.

Unutar designersa, parfemi građeni oko sandalovine (makar djelomično, ili posve umjetne) zapravo su vrlo rijetki i pretpostavljam da će tako biti dok se ne promijeni moda i tržišni uvjeti.

A onda, još je manje ženskih sandalovina koje nisu pretrpane cvijećem.

Zatim je još-još manje ne pretjerano cvjetnih sandalovina koje nisu uparene s kokosom. Čak i mirisno srodan Santral Blush nije odolio kokosom naglasiti kremasto-mliječnu toplinu sandalovine.   

A onda, među sandalovinasto-drvenim parfemima bez cvijeća i kokosa su oni i bez vanilije prava pravcata rijetkost.

I na kraju, unutar designersa, ovakve –  skoro nemaskirane i eksplicitno drvene, ali i nedvojbeno vrlo meke i ženstvene sandalovine su gotovo unikati. 

Kako promiče vrijeme, sve više cijenim koncept Annie Buzantian koji stoji iza ovog elegantno-casual, toplog i suzdržanog parfema.

Estee Lauder Sensuous 013

Otvaranje Sensuous u cijelosti pripada ženskom designer’s stereotipu: sočno, malo voćno i cvjetno, univerzalno ugodno paprasto – taman za još jedno slijeganje ramenima i “meh…”. 

No, na putu prema drydownu, nakon što izvjetri živahna i sočna mandarina i primiri se apstraktna cvjetnost, parfem se značajno stišava i zatopljava te približava koži. Drydownom, sve do posljednjih tragova parfema na koži, dominiraju uglancane drvene note, zaslađene medom lago začinjene paprom te utopljene zlaćanom i viskoznom, ali punom ambrom.

Medi i ambra – koje zaslađuju i utopljavaju jasno drveni drydown i daju mu oblinu i punoću, potpuuno su bez gustoće i težine.

Nakon otvaranja, Sensuous se povlači dublje u osobni prostor te ostaje tiho prisutan, kao parfemski ekvivalent kao diskretnom glitteru u boji tena. 

Skoro neparfemična prisutnost na trenutke miriše kao drvo ugrijano toplinom tijela, na trenutke kao trag paprastih medenjaka na uglancanom drvenom tanjuriću, a na trenutke samo apstraktno meko i toplo, kao još uvijek zlatna, ali suspregnuta, tinjajuća sunčanost pri horizontu.

Sensuous zasluženo nosi svoje ime: za razliku od erotičnosti, senzualnost nikada nije ekspresivna, a često je i tiha, stoga performanse, koje se počesto zamjeraju ovom parfremu, tumačim kao mirisni koncept koji se zasniva na osobnoj ugodi, a ne na osobnoj predstavi.

sensous-estee lauder

Iako Sensuous značajniji dio svog trajanja na koži ima performanse gotovo skin scenta, ja ovakvu tiho zaokruženu i osmišljenu, jednostavnu ljepotu odavno već ne smatram manom.

No, ukoliko ne volite sandalovinu ili izraženije drvene note te od parfema očekujete značajniju auru ili bilo koju vrstu glasnijeg statementa, Sensous bi u najmanju ruku trebalo testirati, uz ne prevelika očekivanja.

Svima ostalima – topla preporuka.

Sensous-note

DISCLOSURE:

Kupljeno.


DISCLOSURE – .