Eau d’Italie: Paestum Rose


18/07/2019 / Ažurirano 08/09/2021
Paestum Rose Eau d'Italie
Kako bi mirisala ruža koja raste iz materijalnih ostataka minule kulture koja je našoj, osim materijalnih ruševina, ostavila duhovne temelje i stupove?
Na ovo pitanje je suptilno i bogato odgovorila Eau d’Italie, angažiravši Bertranda Duchaufoura da ispriča priču o ruži i ruševini.
Paestum Rose je upravo ono što njeno ime govori – mirisna slika ruže koja cvate među ruševinama grčkog hrama na jugu Italije, okružena sjenama stupova i blagom toplinom zemlje u boji teracotte i smirne,  ruže koja cvjetanjem i umiranjem ponavlja priču procvjetalog pa umrlog društva, u Herinom hramu, točno na mjestu gdje se dodiruju isprepliću korijeni kulture i cvijeta.
Eau Italie Paestum Rose 01
Foto via Wikipedia
Duchaufour je ovu priču ispričao smireno i ispod glasa, suptilno naglašavajući kontraste bez da potcrtava njihovu dramatičnost, kao da tragiku kontrasta vječnog i prolaznog koje objedinjuju hram i cvjet prenosi vjetrom ili dahom ili slika chiaro-scuro tehnikom preko koje je prevučen patinast filtar sepie.

Paestum ruža je skromna, samozatajna, nježno pastelna i kao da je i sama poprimila karakter aromatične sredozemne vegetacije.
Okružuju ju dim, drvo, smole i začini, a antičko-orijentalna paleta nota odiše prirodnom, neparfemičnom lakoćom i tihom smirenošću.
Duchaufour je na balzamično-smolastoj i drvenoj pozadini istaknuo dva suprotna lica ruže: njenu uljanost i njenu svježinu.
Kontrastna lica ruže zrcale se u svemu čime je okružena:  njenu uljanu toplinu i mekoću ističe topla smirna, koja naginje k tamnom, gotovo mističnom, a njenu nježnost i svježinu naglašava karkterističan Duchaufourov lagan dim, koji vuče k svijetlom i svježem. Svježi, a svejedno topli začinski elementi – papar i korijandar – svojom vlastitom dvojnošću povezuju pozadinu i cvijet.
Paestum Rose 03
Konačan efekt sudaranja kontrasta u svakoj noti i svakom sloju parfema učinio je Paestum Rose višeznačnim i višedimenzionalnim na poetski ili mitološki način:
Ruža šapće svoju priču, balzami, drvo i začini svoju, a priče o procvatu i nestajanju se isprepliću, gotovo sudbinski vezane mjestom. Ruža postupno kao da postaje tamna poput balzama, a i dalje je svježa. Toplo balzamična smirna gotovo da biva hrskavo začinski osvježena, lagana i svijetla, kao da diše svježinom kojom diše cvijet. Priču raznosi dim koji kao da istovremeno zamagljuje i izoštrava fokus.
Paestum Rose je dirljivo bogat, dubok i unutrašnje karakterno miran, gotovo meditativan parfem.  Posve bez gustoće i prozračan, funkcionira sjajno i kao comfort scent i kao formalan parfem s pomakom. Ova unisex ruža čini mi se u potpunosti nosiva i muškom dijelu parfemoljubaca, koji inače izbjegavaju ružu.
Da je Paestum Rose slika, mogla bih pred njom sjediti satima, seleći polako svoju pažnju s jednog chiaro-scuro detalja k drugome, bez potrebe da raščlanjujem ono što samo vrhunska umjetnost čini spontano jasnim.
Paestum Rose 02
  • IZNADPROSJEČNO
  • Parfem je kreirao Bertrand Duchaufour, a predstavljen je 2006. godine. 
  • NOTE– Službena stranica kuće trenutno ne navodi više ovaj parfem te ne znam je li privremeno nedostupan, ili ukinut. U sekundarnim izvorima prikazi nota se razlikuju, a uz (ostale i različite) svi navode papar, korijander, ružu, smirnu, drvo i dim, doista glavne kreatore mirisnog srca ovog parfema. 
  • PERFORMANSE – Paestum Rose projicira umjereno, malo preko granice osobnog prostora s blagim mirisnim tragom. Na mojoj koži parfem se pokazao dugotrajan, prisustvo sam osjećala i nakon 8+ sati.
DISCLOSURE:

Kupljeno.


DISCLOSURE – .