Diptyque: L’Ombre Dans L’Eau


04/06/2019 / Ažurirano 08/09/2021
L'Ombre dans le Eau Diptyque

Diptyqueov L’Ombre Dans L’Eau nastao je sada već daleke 1983. godine, a danas ima status modernog klasika. 

Pokušavam zamisliti koliko je različit bio ovaj parfem kada je izašao: uvijek kad ga pomirišem pomislim kako vrijeme kao da ga uopće nije dodirnulo – kao da je izašao ove sezone, toliko djeluje autentično i recentno. U odnosu na neke parfeme koji su rođeni iste godine – Guerlainov Jardins de Bagatelle, ili Yves Saint Laurentov Paris, Ungarovu Divu, da spomenem samo neke, L’Ombre Dans L’Eau miriše kao da je stvoren u paralelnom svemiru.

Spoj ruže s lišćem i plodom crnog ribizla, koji je prije 36 godina L’Ombre Dans L’Eau  donio na parfemske police, danas je opće mjesto svih razina designerskih parfema, a možda se upravo o tome radi: kasnije izvedbe ovog akorda razvijane su s manje dramatičnosti, reducirale su kontraste i umrtvile ambijentalnu i evokativnu snagu kojom je L’Ombre Dans L’Eau predstavio zeleni akord  ruže i ribizla, tako da se, gledajući iz inverzne perspektive, svježina i recentnost ovog sada modernog klasika čine kao nadgradnja poznatog, umjesto kao preteča i temelj.

Baš kako ime parfema sugerira,  Sjena na vodi  je parfem iznimno snažnih horizontalnih i vertikalnih kontrasta, parfem koji oprimjeruje razvoj i promjenu te zato i parfem koji bih svakom parfemoljupcu preporučila barem probati.
Ipak, svima koji bježe od intenzivnih zelenih nota u parfemima, svakako bih preporučila testiranje prije kupnje.

Mirisna-Diptyque-Ombre-3
L’Ombre Dans L’Eau me u prvom mirisanju doslovno pokosio, a potom se dogodila čudna, pomalo mazohistička ljubav u kojoj tjelesno unaprijed pristajem na sve:
Sjećam se skoro svake minute prvog uranjanja u otvaranje. 
Ne, bolje: sjećam se skoro svake minute kada me otvaranje pograbilo i uronilo u sebe:
Inače nisam sklona snažnom, gustom i tamnom – živom! – zelenilu. No, ovo zelenilo me opčinilo: ono je oštro, gusto, neprozirno, debelo, teško, mračno, gotovo ljutkasto-peckavo i negostoljubivo, i izrasta iz duboke sjene. Onakvo u kakvo bih, u prirodi, sjela samo ako moram, nakon provjere i s pažnjom.
Zelenilo izrasta iz vode… hladne, žive divlje vode.
Elementarne vode, koja daje život i kruži u prirodi kao da ju se ništa od života koji je omogućila ne tiče, vode koja život podjednako hladno i oduzima.
Nikada prije nisam osjetila takvu vodu u parfemu, nimalo “civilizirano” hidratizirajuću ili pitku, nimalo blizu vodicama koje smo u parfemima objedinili ljupkim, transparentno-svježim pojmom akvatika.
Voda u L’Ombre Dans L’Eau je tamna, hladna, duboka i svugdje  je.
I onda to svjetlo… jer sjene ne postoje bez njega, ni na vodi. 
Kako se parfem razvija – ima ga postupno sve više: ono je u gustom, debelom, aromatično-peckavom zelenilu, provlači se kroz njega, postupno ga čini samo zelenim, proljetno-zračno zelenim, onako zelenim kako dijete nacrta zelenilo pomoću tamnije i svjetlije bojice kada crta proljeće….
…. i tu je ruža. Blijeda.
Pluta pod vodom. Izviruje.
Kao da se utapa i guši, ili izranja i diše, napokon.
Uspijem ju namirisati, ali ju onda opet poklopi ili živo zelenilo, ili živa voda. Ruža kao da se bori s okolinom koja joj nije prijateljska. Kao da istovremeno gubi život ugušena i otpušta na površinu zadnje najnježnije i najsnažnije mirise, ili se nesretnica tek rađa i pozdravlja žive zelene sjene najljupkijom bijelom mirisnom nevinošću.
Kako proviruje svjetlo, iz tamnozelenog mokrog mirisnog udara uz ružu se izdvaja nekoliko bobica crnog ribizla (“Da ih zgniječim, u tom teškom zelenilu njihov bi sok izgledao bi poput krvi…čije krvi? Ružine? Moje?… Oh, ova v-o-d-a bi učinila da nestane i krv…prekrilo bi ju lišće.”, pomišljala sam pri prvom susretu s parfemom.)
U tom prvom susretu gotovo sam uzviknula kapljicama parfema na svojoj ruci: “Prestanite! Prestanite!”, kao da mi stvarno nešto fizički rade.
Ne zbog nesviđanja.
Nego zbog evokativne snage.
To mi se ne događa skoro nikad.
L’Ombre Dans L’Eau je u prvom susretu meni bio toliko moćan.

Mirisna-Diptyque-Ombre-2
U kasnijim fazama razvoja parfem postaje  transparentniji i nosiviji, znatno manje dramatičan, no sve je tu, samo prineseno k svjetlu.
Dublji drydown nagrađuje punim razvojem mirisa dirljive zeleno-bijele, gotovo netjelesne ruže.
Parfem postupno postaje prozračan, a ruža kristalna, kao da se kapljice vode, još uvijek jednako svježe na njenom lišću i laticama, ljeskaju pod svjetlom poput kristala.
U zadnjoj etapi razvoja, a koja traje satima, neprijateljska i hladno zelena divljina pretvorena je u topao, osunčan vrt, u kojem svježa, nježna i svijetla ruža cvate okružena slatkastim plodovima ribizla i paprasto-ljutkastim mirisom njegovog lišća.
Tame nigdje.
Tama postaje sjećanje na početak iskustva, sjena u pamćenju nad idiličnom slikom osunčane vegetacije.
I nakon prvog susreta, kroz sve iduće, uvijek iznova, iako ne toliko intenzivno, prolazim dramu otvaranja i razvoja ovog parfema kao da doista svjedočim pretvorbi tame u svjetlo i divljine u prostor sigurnosti i mira.
L’Ombre Dans L’Eau nosim kao ruža-ratnica koja je preživjela, kao da sam istinski, svojom kožom, izborila pravo na kristalnu smirenost i miris regenerirajućeg ljetnog popodneva u svježem, zračnom i zelenom vrtnom hladu, uz tek otvorenu blijedu ružu i zdjelicu hladnih i slatko-trpkih ribizla.
Moja ljubav prema ovom parfemu je ona vrsta parfemske ljubavi u kojoj se uživanje miješa s divljenjem, poštivanjem, onakvima kakve osjećam prema umjetničkim djelima koja me istinski dodirnu na svakoj od razina na kojoj postojim.

Mirisna-Diptyque-Ombre-1
  • VRHUNSKO
  • Parfem je kreirao Serge Kalouguine, a predstavljen je 1983. godine, u EDT koncentraciji, koju recenziram ovdje. Diptyqe je znatno kasnije, 2012. godine, predstavio EDP koncentraciju istog parfema, koju još nisam imala priliku usporediti s prvorođenom EDT.
Screenshot 20190604 085439 01
  • PERFORMANSE – Vrlo je radijalan, u privim satima nakon nanošenja ostavlja dug i snažan mirisni trag. Na mojoj koži traje  preko 8 sati i projicira cijelo vrijeme. Ova EDT ima performansame EDP. 
  • SEZONA – Iako pretpostavljam da je nosiv kroz cijelu godinu, ja ga nosim u toplije doba godine, u kasno proljeće i ljeti: na visokim temperatirama (25+) uz mirisni intenzitet pruža svježinu.
  • TRIVIJA – L’Ombre Dans L’Eau je signature scent Billy Idola.
DISCLOSURE:

Kupljeno.


DISCLOSURE – .

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.