|

Bitcoin parfem Levy Perfumes: o parfemskom poduzetništvu i medijima – komentar i upozorenje kupcima


23/01/2021 / Ažurirano 09/05/2022
O “izrudarenom” Bitcoin parfemu nastalom u vrijeme Levačičeve neprijavljene djelatnosti i o copy/paste novinarstvu bez provjera, a na štetu čitatelja / kupaca.

Potesno i podzemno

U zemlji razrušenoj nizom katastrofalnih potresa, zemlji opet raseljenih obitelji, zemlji u kojoj djeca ne mogu u škole, jer su razrušene i nesigurne i u kojoj su potresi odnjeli živote i dviju djevojčica – teško je pisati o parfemima, a osobito ovom – Bitcoin parfemu.

Pisanje o pravu na informiranu kupnju i sigurno korištenje onog što smo platili, kada se radi o onome što nije egzistencijalno neophodno – parfemima – čini mi se gotovo neprikladno dok katastrofe oko mene pokazuju kako se praktički novi stanovi ili kuće, izgrađeni 2000-tih, ruše kao kule od karata, ostavljajući mnoge mlade obitelji opterećenima višedesetljetnim kreditima za jedinu i uništenu nekretninu. Neke od njih se ovih dana prisilno sravnjuju sa zemljom.

A sve to i zato jer se nisu poštivali propisi vezani uz kvalitetu i sigurnost i zato jer je izvođač nedovoljno informiranima, nestručnima i nezaštićenima prodavao maglu i mačka u vreći, ali također i zato jer nadzori nisu napravili ono što su trebali, kada su trebali.

No, mehanizam je isti:

Investitorima i kupcima je kupnja prečesto u uredu i bez garancije, pa čak i bez računa – ako misle da tako plaćaju manje.

Dogodit će se i da nadzori ne nadziru parfemsko poduzetništvo upravo onih koji za zabranjene parfeme, prodane u ponovno razrušenoj Hrvatskoj, nisu platili ni kune poreza, a sve to jer dokazano nisu imali registriranu proizvodnju ni prodaju parfema u Hrvatskoj.

Redovito se događa i da doslovno prepisani reklamni materijali, bez navoda da se radi o sponzoriranom članku, odnosno pod pokrićem novinarskog izvještavanja o novim poduzetničkim pothvatima idu istim putevima, kroz iste medije.

U slučaju Dejana Levačića – Levy Perfumes, to su redovito ista tri medija: lokalni Epodravina i Međimurjepress te Poslovni dnevnik Večernjeg lista.

Bitcoin parfem - Dejan Levačić / Levy Perfumes
Poslovni.hr, Ivan Tominac, 20.1.2021.
Bitcoin parfem – sazrio podzemno.

U zemlji u kojoj transparentno i društveno odgovorno privatno poduzetništvo grca u problemima, redakciji Poslovnog dnevnika posve je u redu bez ikakve provjere promovirati poduzetnika koji se predstavljao kao hrvatski – ali to nije bio, i čiji je parfem o kojem je upravo taj hrvatski Poslovni.hr izvještavao zabranjen, jer Dejan Levačić nije mogao dokazati kako nije smućkan u neregistriranoj proizvodnji, uz ostale koji su, navodno, zakapani pa otkapani da bi – bez računa – bili prodavani za keš na privatan račun, o čemu je Mirisna dokumentirano pisala u članku Dejan Levačić / Levy Perfumes – zabranjeni parfemi.

Radi se o 10 parfema čiju je prodaju/stavljanje na tržište u rujnu 2019. zabranila Sanitarna inspekcija Republike Hrvatske: Urtica (parfem od koprive, reklamiran pomoću ishođenog patenta koji nema veze sa zdravstvenom ispravnošću i neštetnosti parfema), Urtica Black, Canabo, M (Mak), Vanesa, Honeytale (Med), Gold (parfem iz Guinnessove knjige rekorda), Gold 2, Bučino i Crveni Božur (Katruža).

Novinar Poslovnog dnevnika čak se nije potrudio saznati ili provjeriti jesu li one informacije koje je primio vezano uz Bitcoin parfem, a koje prepisuje, u koliziji s propisima.

Danas više u parfemskom poduzetništvu nema tajni oko mjesta proizvodnje, sirovina, sastojaka. Za to su zaslužni EU propisi. Novinar ozbiljnijeg poslovnog portala trebao bi znati minimum vezan uz temu o kojoj piše, osobito kad su ti propisi u HR na snazi od 2012., a Poslovni.hr je i 2017. pisao o Dejanu Levačiću sa zabranjenim parfemom u Europskom parlamentu.

No, sve to ne čudi: Hrvatska je velikim dijelom netransparentna, uglavnom površna, mahom needucirana i neodgovorna, te nažalost sklona okrenuti glavu u krivom smjeru – zašto bi izvještavanje bilo drugačije?

Zbog svega ovog Mirisna čitateljima još jednom ponavlja uvijek isti savjet, a za njim ide i upozorenje:

Zaštitite se tako što pri kupnji bilo kojeg parfema zatražite račun.

A onda i deklaraciju.

To su garancije na koje imate pravo.

Idem redom, kako bih pojasnila zašto Mirisna smatra da na medijsku promociju na poslovnom portalu treba reagirati jasnim upozorenjem parfemoljupcima-kupcima:

Prvo – zaštita zdravlja i pravo na informiranu kupnju

Prema navodima iz članka, Bitcoin parfem, koji je bio zakopan pa otkopan odnosno “izrudaren”, a čiji su sastojci tajna iako bi prema propisima trebali biti dostupni, proizveden je prije pet ili šest godina, u vrijeme kada Levačić nije imao registriranu proizvodnju te je Bitcoin parfem macerirao u podzemlju kroz vrijeme nelegalne djelatnosti.

Baš kao bitcoin – ime parfema doista jest reprezentativno prikladno.

Stoga, zatražite deklaraciju i javno dostupne pune podatke o materijalima i sastavu parfema kako biste se prije kupnje uvjerili kako Levačićev obrt stavlja na tržište posve usklađen i siguran parfem, i saznali kad je proizveden i na temelju kojeg laboratorijskog kontrolnog broja je vašem primjerku/bočici određen rok trajanja.

Nažalost, Mirisna upućuje upozorenje jer je svjedočila kako gospodin Levačić, uz neistine i zavaravanja pokušava članovima hrvatske parfemske zajednice javno podvaliti lažnu deklaraciju neispitanog parfema, koji je potom, uz ostale s “patentom” zabranjen:

Dejan Levačić Levy Perfumes - lažna deklaracija
Post gospodina Levačića iz kolovoza 2019. članovima parfemske grupe Ljubitelji parfema Hrvatska od kojih su neki bili i kupci njegovih parfema. Autor je post izbrisao i napustio grupu nakon što je službeno dokazana prevara.

Tražite deklaraciju pisanim putem, ili tako da vam bude uslikana.

Mirisna je upravo ovih dana utvrdila da se neki od 2019. godine zabranjenih parfema opet nalaze u distribuciji tako što se prodaju preko posrednika uz proviziju:

Trgovac izlaže parfem u svom web shopu, prima uplatu i izdaje svoj račun kupcu, zadržava ugovoreni dio, a zatim prosljeđuje narudžbu i ostatak novca obrtu Levy, koji šalje parfem kupcu. Tu svaka veza trgovca s parfemom, koji nikada ne stiže do njegovog skladišta i u njegove ruke, prestaje.

Iako ih ne prodaje sa svoje službene web stranice, već putem tuđih, obrt Dejana Levačića dostavlja parfeme kupcima.

Budući da mi na traženje deklaracije trgovac nije mogao slikati kutiju parfema, jer uopće nije vidio bočicu s kutijom, pobrinuo se da budem informirana tako što mi je proslijedio “dokument” obrta Levy koji bi trebao predstavljati deklaraciju nekada zabranjenog parfema, uz napomenu kako je i sam začuđen i zabrinut što od Dejana Levačića, na njegovo traženje, nije stigla slika deklaracije s kutije pafema, u kojoj bi ga trebali primiti njegovi kupci.

Kao i do sada nakon poziva na oprez uvijek kada sam se susrela s deklaracijom čiji sadržaj ne izgleda onako kako mislim da bi trebao izgledati, Mirisna će i izvijestiti predstavlja li dokument koji je dostavio obrt Levy dokazano dokumentiran i propisno označen parfem.

Deklaracija Bitcoin parfema, o kojem piše Poslovni.hr, bi s punim sadržajem – ukoliko Levy poštuje propise – trebala biti otisnuta na kutiji parfema koja je, kako vidim, kožno-drvena, kao i kutije prethodno zabranjenih parfema, koji su se prodavali bez dodatne zaštite, celofana i otisnute deklaracije.

Screenshot 20210124 184403 01
Unutrašnjost kutije – prema slici koju je epodravina dobila od vlasnika obrta Levy: deklaracija za bočicu koja je, kako na slici piše, godinama stajala u nepoznatim i nekontroliranim uvjerima ne nalazi se s unutrašnje strane kutije, niti je urezana u drvo na bočnim stranama. Moguće je, ipak, da je na stražnjoj strani kutuje pa provjerite. Da bi se parfem legalno nalazio na tržištu, deklaracija mora biti otisnuta na vanjskoj ambalaži parfema / kutiji i nikakva ceduljica, privitak ili priložen papir/kartica, koja može postojati u unutrašnjosti, ne zamjenjuje propisano mjesto. Foto: epodravina – članak.

Drugo – web stranica za prodaju

Screenshot 20210123 134506 01
Podaci o obrtu koji proizveo Bitcoin parfem
Screenshot 20210123 134335 02
KONTAKT , Levy.hr

Nakon što je u rujnu 2019. zabranjena prodaja svih nadzemno prisutnih parfema Dejana Levačića, samouki majstor je pogasio svoje stranice sa zabranjenim parfemima te zatvorio i svoju britansku tvrtku koja je djelovala na istoj londonskoj adresi kao i tvrtka drugog čakovečkog “parfumera”, Tomislava Vrbanca, navodno njegovog bratića.

Ubrzo iste godine Levačić je osnovao obrt za proizvodnju i prodaju parfema, a objavljena je i nova web stranica.

Na temelju sada aktivne stranice Levy Dejana Levačića posjetitelj ne može znati je li Levy obrt, trgovačko društvo ili samo brend predstavljen isključivo na engleskome jeziku.

Hrvatske stranice, za hrvatske kupce, nema – ali možete na hrvatskome pitati što na stranici piše na – gmail.

Štoviše, ako krenete pažljivije gledati – primijetit ćete da su parfemi uz puno priče o “parfumeru” i nimalo konkretnih podataka o parfemima samo objavljeni / prezentirani:

Nigdje na stranici Levy Perfumes jasno ne piše da se predstavljeni parfemi prodaju.

Na web stranici nigdje nema cijene niti jednog od parfema.

Neki od parfema (Urtica) stoje na stranici bez cijene veći dio prošle godine.

Od postavljanja, a to je više od godinu dana, stranica Levy nije objavila niti kontakt obrazac koji bi pokazao da se barem narudžba može izvršiti preko web stranice na .hr domeni.

Nema web shopa koji upućuje na djelatnost prodaje na daljinu.

Dok Levačićev obrt ne otvori web shop i ne dopuni opis djelatnosti svog obrta, medijska reklama prodaje s linkom na stranicu je poziv da internetom kroz stranicu odšećete na gmail adresu, ili fizičku adresu.

Tako je Dejan Levačić djelovao tijekom razdoblja neregistriranog poslovanja i taj dio se nije promijenio.

Mirisna je u ostalim tekstovima iz serije Hrvatska parfemska priča, govoreći o deklaracijama i stavljanju parfema na tržište, već pojašnjavala odgovornosti i obaveze, te naglašavala kako proizvodnja i prodaja/stavljanje parfema na tržište, iako su povezani, donose različite obaveze i različitu odgovornost, a sva odgovornost prema krajnjem kupcu leži na odgovornoj osobi za stavljanje parfema na tržište, koja nužno ne mora biti sam proizvođač.

Drugim riječima: obrt Levy kao proizvođač može sa ili bez sve dokumentacije i deklaracije prodati parfeme nekome tko će ih staviti na tržište, jer je onaj tko stavlja parfem u prodaju dužan kupcima osigurati sve što traže hrvatski i europski propisi.

No, ako nema dokumentiran i označen parfem u ambalaži koja zadovoljava propise – Levy ne može legalno prodati parfem direktno vama, u količini bočice, za osobnu upotrebu, na kućnoj adresi.

Zato, ako vas ne zanima deklaracija, barem zatražite račun, kako se ne bi dogodilo da i samu prodaju trebate dodatno dokazivati.

Na temelju svog osobnog iskustva kupnje, za koje sam se pobrinula da bude potpuno sljedivo, u potpunosti dokumentirano i dokazivo, ali i iskustava kolega-parfemoljubaca koji nisu postupili isto, znam da se gospodin Levačić prethodno, pri prodaji zabranjenih parfema, nastojao oslanjati na nedokumentirane oblike komunikacije – privatne telefonske dogovore te na oči u oči kontakt, odnosno na izravnu kupnju na kućnoj adresi. Također, bio je tu i Gmail.

Prisjetite se zaštite svojih vlastitih prava kao kupca uvijek kada dobijete ponudu da putem bilo čije gmail adrese PayPallom izvršite uplatu na nepoznat i vama nevidljiv bankovni račun.

Treće – marketing

Članak Poslovnog dnevnika – izgleda doslovno prepisan promo-materijal – osim parfemskih gluposti i onog što sugerira da gospodin Levačić i dalje smatra kako je njegova komparativna prednost odbijanje pridržavanja prakse koja je proizašla iz stručnih istraživanja i oslanja se na znanstvene spoznaje i laboratorijske dokaze vezane uz stabilnost i rok trajanja materijala u parfemu, prenosi i ideju kako je kupnja Bitcoin parfema investicija za budućnost..

Gotovo mi je nevjerojatno da je Poslovni.hr pisao o vrijednosti investicije u parfem koji se na stranici brenda službeno ne prodaje.

Mirisna kao medij posvećen parfemima i zaštiti parfemoljubaca – građana Hrvatske nastoji promovirati društveno odgovorno i transparentno parfemsko poduzetništvo, pa stoga moram, na temelju poduzetničke prošlosti gospodina Levačića, upozoriti i na oglašavanje isplativosti investiranja:

Prethodne alkoholne otopine nepoznatog sastava, izašle iz kućne radinosti i neprijavljene djelatnosti samozvanog majstora iz Levy Perfumes nisu “poput slika i bitcoina podigle vrijednost”, jer su bile uvezene na veliko, netestirane, nedokumentirane, nisu se smjele uopće legalno naći na tržištu te su zato bile i zabranjene.

S obzirom na objavljeno u članku Poslovnog.hr ističem da je zabranjene parfeme, koji su nastajali u vrijeme kada i ovaj Bitcoin parfem, zbog okolnosti u kojima su nastali i rizika po zdravlje jedan dio kupaca i čitatelja Mirisne uništio, ili ih – bez mogućnosti legalne prodaje – posjeduje kao podsjetnik na osobni financijski gubitak.

Mirisna se nada da će s Bitcoinom biti drugačije, a to će se moći potvrditi jedino računom koji će u budućnosti, za xy godina, dokazati koliko je parfem plaćen u odnosu na njegovu trenutnu vrijednost.

Zbog vremena koje je Bitcoin parfem navodno ležao u negdje pod zemljom, svakako još jednom savjetujem da u deklaraciji na kutiji parfema provjerite točno što piše o roku trajanja ove investicije , budući da parfem, zbog svojih fizikalno-kemijskih svojstava nije isto, a kamo li “identičan” umjetničkom djelu / slici pa im ni “dodana vrijednost” ne može biti “identična“, kako “majstora”, uz Poslovni.hr, također doslovno prepisuju Međimurjepress i Epodravina:

Screenshot 20210124 142350 01
Epodravina, Dejan Levačić kreirao jedinstveni Bitcoin parfem, u ponudi će biti samo 2100 primjeraka, Jurica Karan, 15.1.2021

Screenshot 20210124 143315 01
Međumurjepress, članak: Bitcoin parfem u korak s vremenom, m.p., 9.1.2021.
Screenshot 20210124 144219 01
Poslovni dnevnik, Ivan Tominac, 20.1.2021.

Kada se radi o parfemu i investiciji – novinar barem poslovnog nacionalnog portala bi na temelju osnovnoškolskog znanja kemije trebao moći prepoznati kada marketing prelazi granicu i postaje zavaravajuć:

U kontekstu investicije i identičnosti, a na najbanalnijoj razini, koja uopće ne ulazi u to što sve može činiti dodanu vrijednost – za slike nije propisano navođenje roka trajanja, jer se one, za razliku od parfema, ne kvare, iako niti to nije isključeno ako bi godinama ležale u neodgovarajućim uvjetima.

Kao čitateljica imam razumijevanja za gluposti i marketinška pretjerivanja u člancima uz koje jasno piše da su sponzorirani pa stoga iza njih ne stoji redakcija i novinarska struka, nego poduzetnik koji oglašava svoj proizvod pomoću novinskog članka.

Međutim, uz gotovo identičan tekst na tri portala nigdje ne piše da se radi o sponzoriranim člancima pa je još tužnije ako su redakcije ovu sramoticu objavile bez financijske koristi i barem pokoje Levačićeve kune za plaćeno sponzorstvo – a onda i proračun naše potresene domovine.

Četvrto – bitcoin i vaše kune

Obični ljudi, unesrećeni prirodnom katastrofom i epidemijskim pogromom hrvatskog gospodarstva trebaju i vašu pomoć pa ako kupujete parfem – uz miris širite poštenje, odgovornost i dobrotu.

Pomognite samo poštujući zakone.

Ako izdvajate novac za parfem, ma koliko god vas smetalo kako se raspoređuje vaš novac – inzistirajte na računu.

Sada još više znači što te kune od parfema odlaze za potpore onim poduzetnicima koji se nalaze u problemima, a nisu nelojalna konkurencija i posluju transparentno, radnicima koji o njima ovise, a prisilno su doma pa Covid prijeti i egzistenciji njihovih obitelji.

Oni koji su pošteno punili proračun u Hrvatskoj i plaćali poreze, ne skrivajući svoje poslovanje iza internetski osnovanih stranih firmi i uplata na privatne račune – sada ovise i toj kuni koju ste investirali u parfem.

Ta kuna od parfema koji kupujete, osim za plaće onih koji su na svojim radnim mjestima sigurni i zaštićeni i ne izlažu svoje zdravlje, pa i živote te rade svoj posao onda ili ako baš stvarno moraju, ide i onima drugima: u nemoćnom osoblju u bolnicama, u čijim smjenama umire previše ljudi, ide i u loše opremljene ustanovama za one koji trebaju posebnu skrb.

U vezi ostaloga Mirisna nema iluzija: “Hrvatska parfemska priča” je – hvatska priča, i kada je parfemska:

Razrušena iznutra, loših temelja, otpale fasade. Bez iluzija. Osobito jeziva sada kada je doslovno – potresna potresom.

Vaše kune ili eure, ako se radi o parfemu kupljenom drugdje unutar Europske Unije, su pošteni i transparentno usklađeni parfemski poduzetnici – parfumeri uplatili u poreze svojih zemalja, a time u i našu zajedničku EU kasicu pa će se dio njih vratiti natrag u obliku solidarne financijske pomoći našoj razrušenoj zemlji.

Možda nije sigurno koliko i kada, ali – ako Paypalom uplaćujete Bitcoin na privatan bankovni račun – još je manje sigurno da će se taj Bitcoin vratiti i pomoći ikome.

Screenshot 20210122 160653 01

Što se ostaloga tiče, vjerujem i da svi parfemoljupci znaju i duboko osjećaju koliku razliku donosi miris koji sa svoje kože odabiru širiti parfemom.

Vjerujem u istinske parfemoljipce, koji poznaju koliko muke i odricanja stoji iza transparentnog poslovanja malih i nezavisnih parfemskih poduzetnika i artisana, koji pridržavajući se svih propisa, otvoreno posluju u legalnim laboratorijima, nabavljaju sirovine kroz javne i verificirane kanale te, nakon što svoje parfeme propisno analiziraju i označe, prodaju ih uz račun, štiteći svime time i svoje kupce i svoje kolege u istom biznisu.

Stoga – u svakoj prilici kada kupujete parfem navodno proizveden u zemlji u kojoj se podzemlje doslovno rastvara i koju višestruko razara – zatražite račun i provjerite li ima li parfem – i kakvu – deklaraciju.

Inzistirajte na svojim pravima i odaberite za svoj novac dobivati provjerenu i zajamčenu vrijednost te pritom širiti miris dobrote i solidarnosti, društvene odgovornosti, poslovne transparentnosti i osobnog poštenja.

Mirišite – parfem neka bude dodatak.


Mirisna je obavijest o ovom tekstu objavila i na portalu Poslovnog dnevnika, u obliku komentara. Nažalost, izgleda da je ovaj portal, u skladu sa svojom uređivačkom politikom, odlučio ne objaviti i komentar/reakciju koju je anonimni parfemoljubac poslao prije Mirisne.

Bitcoin parfem - Poslovni.hr

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.