Beyond Rose / Clinique (2014.)


20/12/2020 / Ažurirano 09/05/2022

Cliniqueov Beyond Rose iz 2014. napravljen je kao limitirano izdanje za istočno tržište. Bila sam vrlo znatiželjna kako miriše orijentalna, balzamična ruža koja jasno kreira miris ouda kao iluziju, a ne sadrži ga, stoga sam već dulje vrijeme vrebala priliku da uhvatim ovaj sada diskontinuiran parfem.

Radi se o raskošno ozbiljnoj ruži, orijentalnoj mirisnim profilom, ali ne i punoćom/težinom teksture, što mi se čini kao vrlo zanimljivo obilježje parfema. Čini mi se da je Clinique ovdje pažljivo balansirao između europskih mirisnih navika i očekivanja te onih istočnih, a mirisne varke i naglasci u svakom sam nošenju doivljavala kao specifičnu vrijednost ovog parfema, koji je na tržištu bio kratko i uglavnom ispod radara.

Tamna, kaligrafska ruža izbija u prvi plan već u otvaranju, ponešto osvježena mate čajem, a uz nju se paralelno javlja i oud, premda nije naveden u notama, koliko uspijevam razabrati iz sačuvanih sekundarnih parfemskih izvora, budući da se opis parfema više ne nalazi na službenim stranicama.

Ipak, miris ouda u prvom dijelu razvoja ne može se niti promašiti, niti mimoići, a ja sam ga opet doživjela kao dobro izbalansiran: tu je oudov intenzitet i karakterističnost, ali bez oudove težine. Dodatno, oud je očišćen od većine onih svojih mirisnih lica koja zapadnom nosu, nesklonom beskompromisnim izvornim varijantama ove note, mogu smetati. 

Sredinom razvoja oud izvjetrava i povlači se duboko u sjenu pozadine, a ruža se omata u balzame (smirnu i styrax). Srce dubinu duguje razvoju u nekoliko smjerova – parfem istovremeno miriše suho, gotovo blago pudrasto/sapunasto, toplo začinjeno i pomalo čak i zadimljeno, a u drydownu začinsko-balzamična tamna, gotovo kontemplativna ruža dobiva i društvo suhe, blago vanilične slatkoće za koju je, pretpostavljm, zaslužan benzoin, a možda čak i ponešto same vanilije.

Zbog mirisne raznolikosti i odsustva težine, Beyond Rose, orijentalnu ružu propuštenu kroz europski filter, ugodno sam nosila i kroz svježe pa čak i toplije dane jesenske dane.


DISCLOSURE – kupljeno.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.