Autentičan hrvatski parfem – uvod


12/06/2019 / Ažurirano 27/04/2022
Kao parfemoljupka koja mirisanje smatra hobijem, a nošenje i odabir parfema vrlo osobnim načinom izražavanja, ali i kao osoba koja kupuje parfeme, oduvijek sam željela nositi autentičan hrvatski parfem. Ali, ne bilo kakav hrvatski parfem, jer nisam toliko domoljubna da odabirem kupiti i, još važnije, nositi na sebi bilo kakav…
Hrvatska parfemska priča - uvod

Kao parfemoljupka koja mirisanje smatra hobijem, a nošenje i odabir parfema vrlo osobnim načinom izražavanja, ali i kao osoba koja kupuje parfeme, oduvijek sam željela nositi autentičan hrvatski parfem. Ali, ne bilo kakav hrvatski parfem, jer nisam toliko domoljubna da odabirem kupiti i, još važnije, nositi na sebi bilo kakav parfem samo zato jer, eto, nosi oznaki “hrvatski” ili “domaći”.
No, takvo što nije lako.
Unazad dvadesetak godina bilo je privatnih pokušaja koji nisu izašli na dobro. Blog Mirisna polica nije mjesto na kojem ću se upuštati u socio-ekonomske i kulturne razloge zašto Hrvatska nema svoju niche kuću (ili ju možda ipak ima), ili to barem nije ova serija postova.
Ono što Hrvatska ima – povremeno u medijima ima naslove da proizvodnja parfema postoji, a tu su i neki oblici promocije vrlo rijetkih proizvođača parfema.
Stoga sam unaprijed utvrdila ovakve minimalne zahtjeve za ono što podrazumijevam pod autentičnim hrvatskim parfemom:

1. Parfem je proizveo hrvatska obrt ili OPG, odnosno tvrtka koja u Hrvatskoj ima registriranu djelatnost koja uključuje proizvodnju parfema.

2. Parfem se mirisom ili načinom proizvodnje jasno može povezati s Hrvatskom.

Dodatno sam razmišljala uvrstiti još dva kriterija, od kojih se prvi odnosi na to da kreator parfema mora biti građanin Hrvatske, a drugi da parfem mora barem manjim dijelom sadržavati sirovine koje su proizvedene u Hrvatskoj.
Međutim, od oba kriterija sam odustala, jer ona globalno ne vrijede, evo zašto:

Prvo, Penhaligon’s nije prestao biti britanska kuća jer mu parfeme kreiraju i ne-Britanci, a Eau d’Italie nije prestao biti talijanski kada je unajmio Duchaufoura. Također, Givaudan nije francuska kompanija, iako ima nasade, školu i dio proizvodnje u Francuskoj, već švicarska. Primjera ima puno.

Drugo, većina kuća, neovisno o tome tko su im kreatori parfema, sirovine nabavlja uglavnom iz Švicarske i Francuske te s Bliskog Istoka.

Zoologistov Nightingale nije ništa manje kanadski niche, unatoč tome što je njegov vlasnik iz Hong Konga te ga je kreirao Japanac, a sirovine su porijeklom najvjerojatnije također iz Švicarske ili Francuske.

S obzirom na trenutnu sliku porijekla sirovina na globalnoj razini, teško da bi postojalo puno kuća i brendova koje bi se mogle nazvati drugačije do švicarskima, francuskima, afričkima ili azijskima.

Stoga sam odustala od ovih kriterija pri definiranju autentičnog hrvatskog parfema i smjestila ih u područje dodane vrijednosti.
Kada se radi o autentično hrvatskom i dodatno niche parfemu, dopunila sam prvi kriterij i dodala još jedan:

1. Parfem je proizveo samostalan i nezavisan hrvatski poduzetnik, obrtnik ili OPG koji u Hrvatskoj ima registriranu djelatnost i bavi se samo proizvodnjim mirisa.2. Parfemi se rade u ograničenim serijama, odnosno postoje vjerodostojni podaci da se ne radi o industrijskoj proizvodnji.

Vjerujući da sam doista uspjela pronaći dva proizvođača hrvatskih parfema, odlučila sam ih testirati i kao kupac (kupujući od njih uzorke) i kao parfemoljubac (testirajući parfeme) te o svemu  izvijestiti i ovdje. Odabrala sam one koji su reklamirani u medijima ili su mediji izvještavali o njihovim promotivnim aktivnostima, te imaju web stranicu posvećenu parfemu.

Pod svojim punim imenom i prezimenom, s privatnom e-mail adresom i brojem telefona, odlučila sam provjeriti kako testirati, i proizvođača i proizvod, a onda parfem, ukoliko mi se svidi, eventualno i kupiti.

Evo minimalnih zahtjeva koje sam utvrdila unaprijed, a koji se odnose samo na ocjenu iskustva kupnje:

1. O parfemu mora na web stranici proizvođača / kreatora biti dostupan osnovni set podataka, koji mi kao korisniku koji ne zna ništa omogućava da donesem odluku zanima li me parfem, ili ne.

2. Na web stranici trebaju biti objavljeni kontakt podaci, a poželjno i set informacija gdje i kako testirati parfem, odnosno naručiti uzorke.

3. Za razumno vrijeme čekanja na odgovor odredila sam 1 radni dan nakon dana kada je poslan upit.
Kao kupac koji stupa u poslovni odnos, za kupnju preko interneta (u web shopu) utvrdila sam dodatan zahtjev da stranica treba sadržavati točne i potpune upute vezane uz način plaćanja i način dostave parfema.

4. Mora postojati pisana potvrda narudžbe sa službene kontakt-adrese, bilo da se radi o e-mail poruci koju automatski generira web-trgovina, bilo da se radi o potvrdi koju je proizvođač ili trgovina koja prodaje parfeme piše za svaku kupnju.

Vezano uz dostavu, ovo je bio moj minimalni skup zahtjeva:

5. Cijena dostave paketića ne smije biti viša od 40 kn, što je cijena većine dostavnih servisa kada se radi o pošiljkama fizičkih osoba, odnosno kada pošiljatelj nema sklopljen ugovorni odnos s dostavnim servisom koji mu omogućava konkurentniju cijenu dostave.

6. Proizviđač/prodavatelj mora dostaviti vezu ili broj pomoću kojeg mogu pratiti pošiljku, ili me kontaktirati kako bi me obavijestio da je pošiljka poslana te obavijestiti o izabranoj službi dostave te vremenu u kojem mogu očekivati dostavu.

7. Sadržaj paketa mora stići uredno zapakiran, a proizvodi u njemu (uzorci ili parfem) prikladno zaštićeni i neoštećeni.

Na ovaj način testirala sam – ponavljam: s punim setom osobnih podataka, nastupajući kao kupac – dva proizvođača parfema koji se promoviraju kao hrvatski, imaju web stranicu putem koje prodaju parfeme te također nude i mogućnost izrade private blenda, odnosno personaliziranog parfema.
Od oba proizvođača sam, putem kontakata na njihovim web stranicama, zatražila mogućnost mogućnost kupnje uzoraka, kako bih mogla testirati parfeme.
PSX 227
Istovremeno sam se našla sam u dvije naizgled različte priče, ali samo da bi se ispostavilo kako se radi o istoj priči i proizvođačima koji ne samo da nisu hrvatski, već su svoje “urede”/sjedišta trgovačkih društava registrirali on-line, preko tvrtke koja nudi upravo te usluge, i to na istoj adresi u Velikoj Britaniji.

Obje priče uključuju isto: sažet prikaz kako sam saznala za postojanje kuće ili brenda i sažet prikaz podataka do kojih sam došla istražujući oba proizvođača, opis iskustva nabave uzoraka i zaključak.

Tek nakon što je odnos kupnje završen, obojici proizvođača parfema i poduzetnika predstavila sam se kao Mirisna polica, obavijestila ih da su iskustva kupnje hrvatskog parfema predmet posta.

Nakon prikaza usluga dvaju proizvođača iz vizure kupca, planiram prikazati testirani dio njihovih linija.

(nastavlja se)