Andy Tauer: No 09 – Orange Star


25/05/2019 / Ažurirano 08/09/2021
Orange Star Andy Tauer

Orange Star je deveti po redu parfem Andyja Tauera, a spada u liniju Swiss Vault.

Kod Tauera se prije može govoriti o nastupanju mirisne fronte, nego o otvaranju, a ovakvu naranču još nisam imala priliku pomirisati: otvaranje me podsjetilo na koncentrat napravljen od cijele naranče, skupa s korom – gusto, slatko-ljutkasto, sirupasto, s aromatičnim svježinom u pozadini.

Naranča u otvaranju je gotovo artficijelno snažna. 
Na trenutak sam pomislila: “tako bi mirisali osvježivači zraka, kada bi dolazili u nekoj pasti, gustoj poput paste za cipele”, a onda mi je postalo jasno da zapravo mislim na tu gustu teksturu, koja nastupa odmah u otvaranju, a kasnije se iz nje razvija specifična smolastost, koju prepoznaju kao Tauerov potpis.
Osim svojih prirodnih i žestoko koncentriranih svojstava slatke, aromatično-žestoke citrusnosti, ova naranča uvodno  u predstavljanju ima teksturu smole.
U pozadini takve naranče, koja se postupno razrjeđuje, ali ne i bitno ublažuje te i dalje dominira prvim dijelom razvoja, razvija se drugačija vrsta smolastosti u kojoj kao da ima malo tragova čvrste, debele kože, dima i sapuna, ili nekog muškog i po karakteru vrlo strogog i klasičnog aftershavea koji sve to sadrži.
Parfem neko vrijeme kao da ne želi krenuti ni na koju stranu – supostoji sve: i aromatična narančina gustoća, i kožnatost i blaga zadimljenost, i suha sapunastost.
Sredina mirisa mi priziva dojam tradicionalne muške čvrste, sirove i dominantne snage, preko koje je prevučen moderan sloj narančine aromatične slatkoće, ali ne posve. 
Također, suh i nesladak smolasto-orijentalni sloj priziva mi asocijacije na grandiozno bogate, začinjene orijentalne klasike, primarno Youth Dew (zamislite napola transparentan Youth Dew s narančom koja je veća i oštrija od Youth Dew).
Suha mračna orijentalnost (koje donekle jesam povezala s dubinom mračnog neba o kojem u opisu priča Tauer)  i aromatična, čvrsta svježina (hladan zrak?) supostoje, a naranča ih povezuje i doista osvjetljava , na neki način.
U kasnijem razvoju sapunastost se blago povlači u drugi plan, svježina postaje izraženija, ali opet je nekako golema, masivna i snažna. Pojavljuju se i čvrste drvene note. Tu je i nešto što miriše kao određena mogućnost topline, kao nagovještaj kojem suhoća i oštra aromatičnost ne dozvoljavaju da se razvije.
U dubokom drydownu, pri samoj bazi koja traje vrlo dugo, parfem se ipak zaobljava i kao da dobiva tjelesnu toplinu, neku vrstu slankaste ugrijanosti, a definitivno i animaličnosti, koju pripisujem ambergrisu i koju opet doživljavam kao mušku. 
Orange star u složenom mehanizmu postupno otkriva svoje slojeve i traži strpljivost. Uopće mi nije jasno kako je Tauer dobio ovaj parfem samo iz nota koje navodi (imajte to na umu kada čitate note), ali to je vjerojatno nešto što ću izgleda morati samo prihvatiti, kada se radi o ovoj kući.
Orange Star je snažan, dominantan, samouvjeren i poprilično taman, ali zbog svega toga i intrigantan i moćan.
Svjež, ali i ne.
Rafiniran i vrlo slojevit.
Nosim brojne unisex mirise, no Orange Star ne doživljavam kao unisex. Po meni je ovo u punom smislu muževan miris.
Iako uopće ne dolazim u iskušenje nositi ga, Orange Star na muškarcu mi provjereno tjera čisto ženski osmijeh na lice.
To ga čini vrijednim tople preporuke.
IMG 20190525 163019 1 01
  • Parfem je kreirao Andy Tauer, a predstavljen je 2010. godine.
  • IZNADPROSJEČNO
Screenshot 20190525 164211 01
  • PERFORMANSE – Intenzivan, projektivan, trajan. Kod nanošenja vrijedi “manje je više”. Taueri postoje zato da podsjete kako jedan špric edp koncentracije doista bez problema traje 12+ sati i projicira svo vrijeme. Ili da očitaju lekciju kako se to radi.
  • SEZONA – Unatoč intenzitetu, čini mi se da bi mogao biti jednako dobro nosiv kroz cijelu godinu (osim, pretpostavljam, ljeti na 30+), jer njegovi različiti slojevi i teksture mogu komplimentirati različitim temperaturama i vremenu.
DISCLOSURE:

Kupljeno.


DISCLOSURE – .