IMG 20191014 131435 01 scaled

Cliniqueov Beyond Rose iz 2014. napravljen je kao limitirano izdanje za istočno tržište. Bila sam vrlo znatiželjna kako miriše orijentalna, balzamična ruža koja jasno kreira miris ouda kao iluziju, a ne sadrži ga, stoga sam već dulje vrijeme vrebala priliku da uhvatim ovaj sada diskontinuiran parfem.

Radi se o raskošno ozbiljnoj ruži, orijentalnoj mirisnim profilom, ali ne i punoćom/težinom teksture, što mi se čini kao vrlo zanimljivo obilježje parfema. Čini mi se da je Clinique ovdje pažljivo balansirao između europskih mirisnih navika i očekivanja te onih istočnih, a mirisne varke i naglasci u svakom sam nošenju doivljavala kao specifičnu vrijednost ovog parfema, koji je na tržištu bio kratko i uglavnom ispod radara.

Tamna, kaligrafska ruža izbija u prvi plan već u otvaranju, ponešto osvježena mate čajem, a uz nju se paralelno javlja i oud, premda nije naveden u notama, koliko uspijevam razabrati iz sačuvanih sekundarnih parfemskih izvora, budući da se opis parfema više ne nalazi na službenim stranicama.

Ipak, miris ouda u prvom dijelu razvoja ne može se niti promašiti, niti mimoići, a ja sam ga opet doživjela kao dobro izbalansiran: tu je oudov intenzitet i karakterističnost, ali bez oudove težine. Dodatno, oud je očišćen od većine onih svojih mirisnih lica koja zapadnom nosu, nesklonom beskompromisnim izvornim varijantama ove note, mogu smetati. 

Sredinom razvoja oud izvjetrava i povlači se duboko u sjenu pozadine, a ruža se omata u balzame (smirnu i styrax). Srce dubinu duguje razvoju u nekoliko smjerova – parfem istovremeno miriše suho, gotovo blago pudrasto/sapunasto, toplo začinjeno i pomalo čak i zadimljeno, a u drydownu začinsko-balzamična tamna, gotovo kontemplativna ruža dobiva i društvo suhe, blago vanilične slatkoće za koju je, pretpostavljm, zaslužan benzoin, a možda čak i ponešto same vanilije.

Zbog mirisne raznolikosti i odsustva težine, Beyond Rose, orijentalnu ružu propuštenu kroz europski filter, ugodno sam nosila i kroz svježe pa čak i toplije dane jesenske dane.

DISCLOSURE:

Kupljeno.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

MOGLO BI VAS ZANIMATI