parfemske zajednice · proizvodnja parfema · Vijesti

Etički kodeks parfumerstva

“To će pomoći javnosti da se kreće morem obskurnosti, preko ponora pravnih praznina i kroz labirinte dezinformacija, alternativnih činjenica i ponašanja.”

Chistophe Laudamiel, srpanj 2020.

Epuor si mouve… Prvi puta u povijesti parfumerstva donesen je Etički kodeks parfumerstva / Perfumery code of Ethics!

Inicijativa Master Parfumera Christophea Laudamiela iz The Zoo okupila je parfumere, proizvođače parfema i parfemske brendove te parfemske kritičare, neovisno na kojoj platformi objavljuju, i upravo se formira u formalno organiziran subjekt te donekle i ima karakter pokreta.

Master Perfumer Christophe Laudamiel (photo via The New York Times)

Konačna verzija dokumenta je u postupku donošenja, a trebala bi biti potvrđena na on-line sastanku prisegnutih proizvođača parfema, parfemskih bredova, parfumera i kreatora parfema te parfemskih kritičara, odnosno blogera, koji će se održatu u rujnu.

Prava na isticanje badgea već se i dodjeljuju. Christophe Laudamiel oglašava prisegnute jednom mjesečno: prva objava članova parfemske zajednice u njezinom najširem i najpotpunijem smislu bila je 20. srpnja, a očekuju se objave u kolovozu i rujnu. U utvrđenoj proceduri, samo javno oglašeni imaju pravo na svojim stranicama i drugim komunikacijskim kanalima istaknuti znak Etičkog kodeksa parfumerstva.

Etički kodeks v.14-2020/07, via The Zoo Christophe Laudamiela. Link za download PDF verzije je na The Plum Girl, Elene Cvjetković, strukovno i međunarodno nagrađivane autorice koja se proaktivno od 2017. godine zalaže za uključivanje parfemskih blogera i kritičara u Etički kodeks.

Usporedno s prvim krugom objavljenih prisega i prava na isticanje badgea, Christophe Laudamiel je na svom Instagram profilu opisao njegovu simboliku: parfumerski celadon s čvrstim postoljem te vagom s dva različita utega u ravnoteži:

“Pečat posvećenosti Etičkom kodeksu parfumerstva počinje se pojavljivati ​​na web stranicama.

Izabran je zeleni celadon. Sjajni kontejnerski simbol čarobnih mirisa s napicima s čvrstim temeljima, elegancijom i čistim lakom. Emajlirani celadoni imaju dugu tradiciju, ali još uvijek izgledaju suvremeno i svježe.

– s vagom (ravnoteža): simbol parfumerije i pravde,

– i zvonom: simbol slobode i zvižduka.”

Iz Instagram objave Christophea Laudamiela od 31.7.2020.

Evo i hrvatskog prijevoda teksta Perfumery Code of Ethics (v.14-2020-07):


v.14-2020/07

ETIČKI KODEKS PARFUMERSTVA

I. ORIGINALNOST

Posvećujemo se stvaranju i promoviranju originalnih mirisnih formula. Kreacije posuđene od postojećih mirisnih formula moraju biti priznate. Izvorni kreatori i vlasnici formula bit će imenovani i nagrađeni. Plagiranje se ne tolerira.

II. UMJETNOST I DIZAJN

Vjerujemo da su mirisne formule djela uma, a mirisu su dio umjetnosti i dizajna. Njihovi su kreatori umjetnici i dizajneri.

III. POŠTOVANJE

Nastojimo osigurati da dobavljači, uzgajivači i kemičari širom svijeta dobiju poštovanje koje zaslužuju.

IV. TRANSPARENTNOST (ANTI-FOG)

Obavezujemo se pisati opise mirisa koji su pouzdani i zapravo opisuju miris. Ako to kažemo, to ćete i namirisati.

V. SAMPLOVI

Ako se daju besplatni uzorci, ne smiju se preprodati. Mogu se donirati dobrotvornoj organizaciji ili pokloniti
onima koji si ne mogu priuštiti kupnju parfema, ili žele naučiti više o parfemima.

VI. OTKRIVANJE (DISCLOSURE)

Ako recenziramo parfem, aktivni doprinos ili promocija stvaratelja parfema ili vlasnika bit će objavljeni.

VII. ISKAZIVANJE / OBILJEŽAVANJE

Ako nešto primijetite ili namirišete, recite. Bit ćemo temeljiti u vezi činjenica i previda na koje ste nam ukazali.

VIII. ČISTI REZ

Svi mirisi stvoreni prije 4. rujna, 2020. ili oni mirisi koji su izašli na tržište do 4. siječnja 2021. nisu uključeni, odnosno zadržavaju svoj prethodno stečen status.


U ljeto ove katastrofalne 2020. godine, koju ipak nećemo pamtiti samo po lošem, svjetska parfemska zajednica – koja je malena i povezana i doista se sve i svatko zna, i sve se vidi – prvi puta u 500 godina (koliko postoji moderno parfumerstvo) artikulirala je jasnu potrebu za etičkom samoregulacijom, uobličila i pokrenula inicijativu, objavila jasan dokument te definirala i pokrenula procedure njegova prihvaćanja i – stvorila pokret!

Ovih osam točaka trebalo bi promijeniti dosta toga: podići razinu protoka informacija o negativnim pojavama, osigurati mehanizme da se unutar zajednice jasno i glasno prokažu i izoliraju (flagging) sve vrste neetičnog i štetnog ponašanja te tako ublaže ili spriječe nove posljedice neetičnog ponašanja na kojem profitiraju samo neki, a posljedice osjećaju svi – od proizvođača, parfumera i kreatora parfema, brendova, kritičara i blogera pa do kupaca.

Konačno.

Svi koji se žele obvezati mogu kontaktirati g. Laudamiela na perfumeryethics@gmail.com.


Prisegnuli s 20. srpnja 2020.:
Francesca Bianchi, Tanja Boching, Enrico Calandro, Ugo Charron, Chris Classic, Elena Cvjetković, Glenn Davis, Kaitlyn ni Donovan, Eliza Douglas, Lazarus Douvos, Michael Edwards, Catherine Haley Epstein, Andrew Everett, Laurence Fanuel, Elizabeth Gaynes, Yosh Han, Clayton Ilolahia, Euan McCall, Sarah Mc Cartneym Oswald Pare, Ryan Richmond, Tania Sanchez, Katrina Sellers, Harrison Sherwood, Diane St Clair, Shabnem Tavakol, Luca Turin, Saskia Wilson-Brown.

Prijevod Perfumery Code of Ethics (v.14-2020/07) na hrvatski – Iva Mirisna. Redakcija – Elena Cvjetković.


Slika badgea je u svrhu informiranja, u sklopu objave ove vijesti, a također je preuzeta The Plum Girl. Mirisna je prijavila posvećenost Kodeksu, ali (još) ne polaže pravo na isticanje badgea.


MOGLO BI VAS ZANIMATIOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.