O težini i volumenu parfema

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Nedavno mi je od jednog člana hrvatske parfemske zajednice stiglo pitanje vezano uz to “koliko je parfema zapravo u bočici”.

Pitanje je postavljeno uz solidnu količinu sumnje kako jedna od doista renomiranih parfemskih kuća lažno prikazuje da parfema ima, primjerice, 100 mililitara, a ima ga manje. Osoba je tu sumnju potkrijepila prilično elaboriranim prikazom vlastitog pokusa u kojem je mjerila i uspoređivala težinu istovrsne bočice istog parfema napunjene različitom količinom tekućine te onda ekvivalentno zaključila da se razlike u težini i iskazanom volumenu ne podudaraju te posumnjala na prevaru.

Kako smo skloni vjerovati u prevare i onda kada ih nema i kako su osobne procjene o tome varaju li nas ili ne itekako vezane uz naša specifična znanja, odlučila sam ponoviti par lekcija iz fizike, koje itekako imaju veze s parfemima.

Ukratko i unaprijed: prevara nema. 

Ukoliko kupujete parfem u ovlaštenom distributivnom lancu, što jamči originalnost i tekućine (parfema) i njezine ambalaže (bočice), nema niti razloga za zabrinutost.

Prije nego objasnim kako volumen i masa parfema zbunjuju parfemoljupce, stvarno bih željela naglasiti da i veliki i jaki parfemski brendovi i male parfemske kuće itekako paze na deklarirana stanja, a varanje na količini tekućine u bočici nikako nije dio ničije poslovne strategije.

parfem-masa

Krenut ću od osnova fizike:

Litra nafte i litra vode zauzimaju isti volumen – popune kocku veličine 10x10x10 centimetara.

Jednako kao i litra parfema.

Međutim, voda, nafta i parfem ne teže isto. 

Ako izvažemo tu istu 10x10x10 kocku u kojoj su voda, nafta i parfem – dobit ćemo 3  različite težine.

Nafta će biti lakša od vode (zato i pluta na površini zagađene vode), a parfem blizu nafti, ili u pravilu još i lakši, ukoliko ne mjerite čisti ekstrakt, nego edp ili edt.

Razlika u težini izravno je vezana uz masu, odnosno specifičnu težinu, a  ona ovisi o kemijskom sastavu svake od tih tekućina:

Specifična težina nafte je 0,82-0,94 kilograma po litri.

Specifična težina vode je 0,998 kilograma po litri.

Specifična težina denaturiranog 98% etanola, odnosno parfemskog alkohola, koji može činiti i više od 85% edp i  edt  parfemske koncentracije u bočici je 0,79 kilograma po litri.

Posljedično – ako krenem obrnutim putem –  ako u istu tu kocku od 10x10x10 centimetara, koja odgovara volumenu od 1 litre, pokušate uliti kilogram vode, parfema ili nafte – kocka će u slučaju vode biti posve popunjena, a u slučaju nafte i parfema dio sadržaja će se izliti, jer će lakše tekućine biti više.

Čista fizika, vrijedi za sve.

Dakle – kao i kod svega drugog, i kada se radi o parfemima- mililitre ne možete mjeriti vaganjem pa odbijanjem razlike u težini prazne bočice od težine pune bočice. 

Ne možete vagati tekućinu, ako želite njezin volumen, a ne podatak o njezinoj masi, odnosno težinu.

Mililitraža koju u slučaju parfema zapravo želite izmjeriti je prostor/volumen koji masa parfema sa svojim specifičnom težinom zauzima.

Parfem pretačete, a on onda zauzima prazan prostor unutar bočice.

Stoga, ukoliko imate potrebu provjeriti je li prikazana/deklarirana mililitraža istinita – sve osim pražnjenja parfemske bočice pa objektivnog mjerenja volumena parfema u menzurama ili nečem sličnom je jalov posao.

Ok su i one ogromne injekcije od 10 i 20 ml koje se za nekoliko kuna mogu nabaviti u svakoj apoteci.

Iako su nam svima u kućnom okruženju puno lakše dostupne vage – one su potpuno krivi način dokazivanja koliko je tekućine u bočici.

Ukoliko vam je toliko stalo provjeriti je li vas – izmišljam nasumično: Tom Ford, Montale, Kurkdjian ili Chanel – prevario uvijek približno za 20% , pokušajte s prelijevanjem u certificirane bočice ili epruvete s oznakama mililitara.

I opet: prije nego što proširimo glasinu o parfemskoj prevari, dobro je ispitati, ili se preispitati. 

Evo sad malo i specifičnosti koje se odnose na parfeme i tiču se upravo tih 20-ak posto “koji fale” pri vaganju.

Napominjem da dio koji slijedi uglavnom prepričavam. Sarah McCartney objavila je jednostavan i edukativam članak upravo o problemima s kojima se susreću mali parfumeri – indie i artisani – koji u svojim manufakturnim parfumerijama i laboratorijima rade parfeme.

Oni, naime, i važu i pretaču, jer je u proizvodnji parfema potrebno činiti oboje kako nitko ne bi bio uskraćen ili na gubitku. U velikim sustavima proizvodnje kakve su brendovi povjerili specijaliziranim laboratorijima, zapravo koncernima, i vaganje i pretakanje je sofisticirano automatizirano.

Za članove zatvorene parfemske zajednice Scentuhusiasm, koja funkcionira na Patreonu (članstvo u Scenthusiasmu se plaća, a minimalna članarina je simbolična 1 funta mjesečno, u duhu potpore edukaciji i potpunoj otvorenosti u vezi baš svih pitanja vezanih uz parfeme) Sarah McCartney objavila je članak: “Why won’t 100 gr go in a 100 ml bottle?”, a tamo su i detaljnije objašnjene zavrzlame i razlike između vaganja i pretakanja, odnosno mjerenja mase i volumena parfema.

Ne želeći kršiti pravila i prava na članak koji se posreduje uz uvjet članstva, mogu samo navesti najopćenitije:

Sirovine za parfeme kupuju se u kilogramima.

Nakon što se od raznih sirovina po parfemskoj formuli dobije ekstrakt parfema, i taj prozvod se mjeri u kilogramima.

Cijena parfemskog ekstrakta rinfuzo,  bez troškova vezanih uz sve dodatne poslove, analizu, ambalažu… što već sve ne je i dalje cijena u kilogramima

Nakon toga extrakt se razrjeđuje, odnosno otapa u  parfemskom alkoholu u standardnim omjerima koji definiraju parfemske koncentracije (eau fraiche, edt, edp, parfum), i onda ta tekućina ide u bočice najčešće standardiziranog volumena (15, 20, 30, 50, 75, 100 ml).

Tu dolazi do razlike.

Kada se, primjerice, u 100 grama napravi omjer 12 ili 15% formule i 85% posto alkohola, tekućina izlazi iz bočice od 100 ml, iako težina ostaje ista.

Zbog toga je i logično da, ukoliko važete bočicu, umjesto da mjerite volumen tekućine, ispada da 100 ml onoga što ste izvagali ima otprilike 80% ili 85% težine koju očekujete, odnosno da fali cca 20%, ovisno o koncentraciji i formuli u otopini.

To je upravo onih okvirno 20%  koji su se na primjeru utakanja kilograma parfema u kocku od 10x10x10 cm (odnosno 1 litre) “izlili” i koji vam, ukoliko važete litru ili njezin 10-ti dio (100 ml) – “fale”.

Da se vratim na početak i podsjetim na specifičnu težinu alkohola koji čini većinu udjela u parfemskoj tekućini: alkohol je dvadeset posto je lakši od vode, ako već važete težinu i uspoređujete ju po navici s vodom kod koje je omjer litre i kilograma gotovo 1:1.

100 mililitara vode stoga će u bilo kojoj bočici, pa i parfemskoj, težiti gotovo 100 grama, dok će ista količina parfema otprilike težiti 80-ak grama, odnosno 20 posto manje.

Čak i ako se pitate što je s udjelom extrakta, odnosno formule, u parfemu – jer parfem ne čini samo alkohol – podsjetila bih da su sirovine uglavnom esencijalna ulja, a ona su – kao ulja – sva lakša od vode.

I opet je računica u redu.

Ništa ne fali.

Kada naiđete na bočice od 120 ml i 60 ml, koje nisu česte, ali ih ima, nekad se radi upravo o proizvođaču koji je odlučio zapreminom (volumenom) bočice obuhvatiti cijelu količinu koncentracije dobivene u decimalnom sustavu računanja mase, a ne volumena njegove formule.

Parfumeri delikatno paze na razlike između vaganja i pretakanja, dobro je znati zašto.  U svakom slučaju, masa i volumen parfema usporedivi su kao kruške i jabuke.

Ni nama ne mjere masu, odnosno težinu, u litrama. 

Prevare nema.

Postoji fizika. Iako se radi o parfemima, čak je i kemija za osnove ovog pitanja manje bitna.

Dobra praksa se učestalo nadzire, a prevare se kažnjavaju.

Za lagano i jednostavno posredovana znanja o parfemima toplo preporučam Scenthusiasm.

Toplo hvala parfemoljupcu željnom učenja i znanja koji je postavio pitanje i podsjetio me da sam na isto ovo pitanje već dvaput prethodno odgovarala ljubiteljima parfema i vage.

Pitajte. I dalje ću odgovoriti svaki puta u nadi da nećemo izbrzanim zaključcima proširiti informacije koje podjednako štete i  parfemoljupcima i proizvođačima parfema.

Hvala na čitanju, Iva

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

O autorici

Iva

Pišem o parfemima koji predstavljaju autentične kreacije i osobitu mirisnu ljepotu, zarobili su moju pažnju i raspiruju maštu, nude izazovan mirisni iskorak u novo ili drugačije, ili mijenjaju način na koji sam sklona razmišljati.

Prati

Pretplata

Primaj nove objave epoštom

Pridružite nam se!

Scroll to Top