Exaltatum-Pergola

Exaltatum: Pergola (2019)

Prije nešto više od mjesec dana prvi puta sam istestirala parfeme Exaltatuma, a sva četiri parfema ove iznimne i relativno nove kuće doista su me impresionirala. U vrijeme mog upoznavanja s Osmanthus Nobile (2018.), Ruby Wood (2018.), Pergolom (2018.) and Mimosom Gold (prestavljenom u prosincu 2019.), Exaltatum je lansirao i petog člana kolekcije – St. Pauls (2020.).

Dvojbu oko toga je li bolje u detaljniji prikaz ove kuće prvo uključiti recenziju sjajne čokoladno-kavasto-tamjanaste Ruby Wood ružeili započeti s prikazom Pergole  – a s oba parfema sam jednako sam ushićena – neočekivano je dokinuo odraz Lorcinih stihova u trenutku kad sam uranjala u nijansirane slojeve zelene…

Zeleno volim te zeleno

… dakle, ide Pergola.

Exaltatum-Pergola-sample

Pergole se pojavljuju u svim veličinama i vrstama: uz one koje ukrašavaju grozdovi rascvalih glicinija, preko na Mediteranu najčešćih pergola s vinovom lozom do, primjerice, kivi pergola… Zapravo, svaka penjačica prirodno će prigrliti pergolu i omotati se oko ove jednostavne strukture.

Od najjednostavnijih pa do uistinu reprezentativnih primjera arhitektonskog umijeća, pergole predstavljaju fuziju prirode i gradnje. Struktura stvorena ljudskom rukom podupire samu prirodu biljaka penjačica, a one za uzvrat same grade lisnat i prozračan krov: sjenu u vrijeme najžešćeg ljetnog sunca, zaštitu tijekom podnevne sieste, pa čak i blagu zaštitu od kišnih kapi.

Izvorna inspiracija za parfem bila je romantična, gotovo poetska Pergola u London Hampstead Heathu, no moje asocijacije su drugačije: pergole su uobičajeni dijelovi tradicionalno izgrađenih kuća na našoj obali i priobalju, pa čak i u kontinentu. Način života pod starim pergolama nad dvorištima ili terasama gotovo da odgovara načinu na koji se živi pod tradicionalnim trijemovima na američkom Jugu.

Terasu najdražeg kafića u mom malom istarskom gradu natkriva pergola. Od sredine proljeća pa gotovo do kasne jeseni svoju kavu pijem na zraku, u blagoj sjeni pod prirodnim krovom lozinog lišća, vinjetastih stabljika i bobica grožđa. Kuća u kojoj sam ranije živjela također je imala lozinu pergolu pa je moja kućna svakodnevnica uključivala promatranje prijelaz bobica grožđa iz sitnih i zelenih u velike, žute ili crvene.

Pergola-Bunker
Mlada lozina pergola na terasi mog omiljenog kafića.

Priroda obgrljuje strukturu.  Struktura omotana prirodom. Exaltatumova Pergola odaje počast upravo ovoj fuziji. 

Još je uvijek gotovo sredina sive zime, a jedan udah Pergole transportirao me u proljeće:

Otvaranje je travnato, gorkasto, mahovinasto i svježe. Posve podsjeća na ležanje u tek izrasloj i blago vlažnoj mladoj travi, onoj koja po odjeći pušta žarko zelene mrlje koje se teško ili nikako odstranjuju u pranju. Usred dubokog zelenila svjetluca nešto citrusa, a njihova iskričavost čini da sve nijanse mahovinaste, lisnate i travnate zelene blistaju.

Puni dojam radosti zbog ponovnog rođenja prirode razvija se u pravu zeleno-cvjetnu proslavu. Doista sam obuzeta ovako kompleksnom prezentacijom cvijeća. Cvjetni buket u srcu Pergole asocira na klasične zeleno-cvjetne parfemske velikane: tu su raskošna narcisa i vrlo zelena tuberoza, porculanske đurđice, prodoran i opojan zumbul…

Zamislite svu cvjetnu snagu vjesnika proljeća izmiješanu i stopljenu s tankim drvenkastim bršljanovim peteljskama, trpkim galbanumom, mesnato-sočnim i krhkim stabljikama zumbula i narcisa, zračno osvježavajućim lišćem ljubičice, rosnom travom i mahovinom te s nešto zeleno-drvenkastog vetivera…

Zeleno volim te zeleno

Unatoč snazi cvijeća i zelenila, Pergola ne viče. Cvjetna ekspresija temperirana je s dosta svježe zračnosti i ugođena baršunasto-kremastom teksturom u podlozi. Na iznimno sofisticiran način Pergola izravno priziva u sjećanje klasičnu tradiciju, a onda ju izokreće i čini primjerenijom suvremenom, nešto odmjerenijem parfemskom izrazu, bez da pritom izgubi i djelić kompleksnosti. 

Grandioznost se nastavlja sve do dna parfemskog razvoja: strukturu koja pridržava nabujalo zelenilo čine balzami, mahovina, i mošusi. U tradiciji punih i bogatih klasičnih baza, aromatični, herbalni drvenkasti i mošusni faseti kreiraju dubinu i prostranost. S vremena na vrijeme imala sam dojam da pergola dolazi do samog ruba onog što obično smatram suspregnutim i suzdržanim, ali taj lebdeći osjećaj iznova me podsjetio na klasične oblike sofisticirane parfemske suzdržanosti.

U parfemskoj strukturi grupa parfem je predstavljen kao fougere, no Pergolina osobnost nadrasla je i raširila se preko nekoliko klasičnih grupa zelenih parfema: uz fougere, ovaj parfem je definitivno i cvjetno-zelen, s lijepim uplivom chypre osobnosti.

Exaltatum-Pergola

Eglia Vaitkevice kreirala je očaravajuće svjež, zračan i obgrljujuć parfem koji doista slavi prirodu svih pergola, svugdje:

S raskošno ornamentiranom strukturom koja podržava dišuće, rastuće i cvjetajuće zelenilo, Pergola predstavlja spoj klasičnog i suvremenog, tehničke vještine i umjetničke snage, rafiniranosti i prirodnosti.

Doista sam očarana Pergolom i uopće mi nije čudno što su se Lorcini stihovi samo pojavili u mislima pri udahu parfema – to se događa kada se susretnem s kompleksnim, zaokruženim i ispoliranim kreacijama koje posjeduju specifičnu samorazumljivost i bezvremenu dubinu…

Zeleno volim te zeleno

Duboko vjerujem da je Exaltatumova Pergola jedan od onih cvjetno-zelenih (granično chypre, granično fougere) parfema koji bi svaki ljubitelj zelene klasike svakako trebao probati.

Oznake
Podijeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pretplata

Arhiva objava
Arhiva
Pridružite nam se
Scroll to Top