Etat Libre d’Orange – ruže iz 2019.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

500 years and Spice must flow 

Od 2006., kada su izašli prvi Etat Libre d’Orange parfemi, pa do 2019. ELDO je predstavio samo jedan parfem s ružom u središtu – upečatljiv Rossy de Palma Eau de Protection.

No, u upravo završenoj 2019. Etienne de Sward je – bang! – promovirao tri ruže: 500 years, Spice Must Flow i Experimentum Crucis.
Prva dva parfema puštena su u prodaju ekskluzivno za Selfridge u siječnju, a šire dostupna su od studenoga 2019., dok je Experimentum Crucis izašao u travnju.

Tri cvijeta su taman dovoljno da čine buket ruža, a u ovom ELDO-vom tročlanom buketu iz 2019. nalaze se bitne ruže, kako Gilbert Bécaud pjeva, tri cvjeta koja plešu kroz vrijeme: ruže vladaju kompozicijama, a iza njih stoji ideja o ruži prošlosti (500 years) i ruži budućnosti (Spice must flow) s kojima je povezana i ruža sadašnjeg modernog trenutka (Experimentum Crucis). 

“S ovim cvijetom sve započinje i završava.”, kaže Etat Libre d’Orange. 

Etat-Libre-dOrange-ruže-2019

Osim datuma izlaska, 500 years i Spice must flow dijele i osnovni začinsko-orijentalni mirisni profil: Budući da je fokus ELDO-ve priče na trgovini začinima u prošlosti i budućnosti, duboko grimizna turska ruža u oba je parfema prožeta kardamomom, šafranom i paprom.

Trgovina začinima intenzivirala se prije nešto više od 500 godina, u samu zoru današnje pluralne  i polemičke kulture. Upravo su trgovci začinima posredno omogućili nastanak renesanse i procese prosvjetljenja koji su transformirali srednjovjekovnu zapadnu kulturu, gurnuvši ju iz srednjeg vijeka.

Trgovci koji su s Istoka prenosili začine uvezli su sofisticirana arapska i orijentalna znanja, ali i vratili odbačena i poluzaboravljena filozofska, umjetnička i znanstvena znanja Starih Grka. Novi uvidi i perspektive započeli su trajne procese promjene dogmatskog i dvodimenzionalnog načina razmišljanja kakvo je obilježavalo “mračno” srednjovjekovlje. 
Također, bogatstvo akumulirano prodajom mirodija koje su se plaćale zlatom i nekretnimama dovelo je do nastanka treće klase – trgovaca i obrtnika, građana – i stvorilo preduvjete za procvat nove, drugačije i liberalnije umjetnosti.

Rođenje zapadnog parfumerstva također je zasluga renesanse.

U ovom kontekstu, naziv drugog iz para parfema ELDO-vih modernih začinskih orijentalaca – Spice must flow (Začin mora teći)  nije samo izravna referenca na slavnu rečenicu iz kultne SF sagu Dune Roberta Herberta, objavljene 1965. i prvi puta ekranizirane 1984.  “Začin mora teći” predstavlja i imperativ slobodnomislećeg društva i kulture te izravno upućuje na libertarijanski koncept Etat Libre d’Orange koji slavi pluralizam formi i višedimenzionalne perspektive te promovira slobodu mišljenja i trgovine. 

Etienne de Sward je još jednom pronašao način da društvene, povijesne i političke teme sublimira u parfem, a njegova kreativna snaga i ovaj puta je to učinila predočivši besprijekoran niz povezanih kulturnih i povijesnih, ali i mirisnih simbola:

U oba parfema ruža predstavlja Perspektivu.
Ako začini teku i trgovina napreduje,
njezino prisustvo osjećat ćemo kao procvat i kao miris,
u svakom vremenu, od prošlosti do budućnosti.

Kreiranje 500 years i Spice must flow Etienne de Swardt povjerio je parfumerima iz Manea:

Iza 500 years stoji Cecille Matton, koja je također kreirala Etat Libre Orangeov blago gurmanski Remarkable people (2015.) s izraženim kardamomom u začinskom sloju, a za Spice must flow je odgovorna Mathilde Bijaoui, koja je prethodno kreirala prekrasno osunčan, topao i bogat đumbirasti Like This (2010.).

Vjerujem da uopće nije slučajnost da su i Matton i Bijaoui odlučile ključne začine iz svojih parfema za Etat Libre d’Orange pretvoriti u lajt-motive koji povezuju njihove prethodne radove s ovim novima.  Začini – kardamom i đumbir – teku kroz rukopise parfumerki i začinjavaju vezu između prošlosti i sadašnjosti na ELDO-voj vremenskoj crti.

Treća dimenzija prožima koncept u potpunosti.

500 years  

Punokrvna turska ruža pojavljuje se iz svježe izmaglice u kojoj iskre bergamot i šafran. Njezine grimizne latice omotane su obilnom dozom kardamoma, a zasićeno spicy otvaranje koleba se između tople sjene i svježe iskričavosti te dodatno produbljuje čim na površinu ispliva oud, tradicionalan pratitelj odvažno orijentalnih ruža.

Rafinirano i opojno srce parfema je također trodimenzionalno, a perspektivu omogućavaju  kardamom, ruža i oud. Iz ouda, koji osigurava čvrstu drvenu podlogu preko koje je položna golema tamnocrvena ruža je pažljivo odstranjena većina zahtjevnijih i težih faceta te on funkcionira kao mračnija i čvršća podloga još uvijek svježem i svjetlucavom bergamotu te blago zaslađenom kardamonu. Oud ostaje prisutan gotovo do najdublje baze kao orijentalna podrška začinjenoj ruži.

Kako se parfem stapa s kožom, začinsko-orijentalno srce parfema postupno postaje slađe i mekše te gotovo dolazi na samu granicu gurmanskog:

Bazom dominira slatka ambra (s možda čak i nešto čokoladastog pačulija), a gurmanski dojam zaokružuje kakao, a moguće i mrvica pridodane vanilije.
Slatka kakao-ambra zamućuje prisustvo začina i ouda, pa na samom kraju razvoja parfem postaje opušten, obgrljujuć i intiman, kao da je ruža omotana u meku, toplu, tamnu dekicu.  

Pri nošenju 500 years imala sam osjećaj kao da nakon početne hrabre i razmetne raskoši ulazim u poluzamračen komoran prostor namijenjen opuštanju uz treperavo svijetlo svijeća. Poslije, kada sam razmišljala o iskustvu nošenja 500 years, prisjećala sam se iskričavog urona u bogato ornamentiranu orijentalnost samo kako bih izronila u opuštenom i toplom, intimnom i poznatom okruženju. 

500-years-ELDO
Mirisne note navedene u službenom opisu parfema:  
turska ruža, oud, bergamot, kardamom, šafran, kakao, amber woods.

Spice must flow  

U sagi Roberta Herberta Začin(Melange) je produkt dobiven iz golemih pustinjskih crva koji brode pustinjama planeta Arrakisa (Dune), a omogućava putovanje kroz vrijeme i prostor.

U ovom parfemu začinski akord prožima ružu, teče kroz njezine tamne latice i gotovo čini to isto – noseći Spice must flow osjećala sam se kao da tečem u daleko i nepoznato, osjećala sam se moćno.  

Spice must flow se otvara sa začinskim akordom koji je u isto vrijeme i svjež i topao. Kovitlac svijetlog šafrana, hladno aromatičnog kardamona, svježe pikantnog đumbira i toplog cimeta stvara voluminoznu iluziju svjetlucavog okvira u kojem se pojavljuje također tamna, grimizno crvena ruža, kakva je prisutna i u 500 years. Iako nije naveden među notama, u početnim dijelovima razvoja parfema nakratko sam osjetila i oud kako dodaje izražajnost ruži, ali ovo bi mogla biti i moja mirisna iluzija.

Grimizna tama iskri.

Niže niz razvoj, kako ruža dobiva na snazi i dubini, pojavljuje se zadimljenost. Gotovo mi se činilo da je pojava dima neka nuspojava ili rezonanca kovitlanja i iskrenja začina. Kako se začinjena ruža polako pretvara u tamjanastu ružu, postaje sve hladnija, gotovo distancirana i usredotočena na samu sebe. 

Gledajući unatrag, ruža koja je svoj razvoj započela kao voluminozna i baršunasta, potpuno materijalna pretvara se u mistično privlačnu, srebrnkasto-grimiznu ružu, svježu, gotovo hladnu, odsutnu i ovijenu tamjanom.

Oni koji poznaju svijet Dune te likove i događaje iz Herbertove sage, u ovoj ruži bi mogli prepoznati Bene Gesserit ružu.

Tijekom nošenja Spice Must Flow imala sam osjećaj kao da sam omotana u baršunaste i tamne grimizne latice, genetički modificirane kroz generacije i generacije kao bi postale sposobne odvojiti se od tjelesne materijalnosti te putovati prostorom i vremenom. 

Spice-must-flow-ELDO
Mirisne note navedene u službenom opisu parfema:
turska ruža, đumbir, papar, cimet, kardamom, šafran.

 

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

O autorici

Iva

Pišem o parfemima koji predstavljaju autentične kreacije i osobitu mirisnu ljepotu, zarobili su moju pažnju i raspiruju maštu, nude izazovan mirisni iskorak u novo ili drugačije, ili mijenjaju način na koji sam sklona razmišljati.

Prati

Pretplata

Primaj nove objave epoštom

Pridružite nam se!

Scroll to Top