Songes Annick Goutal

Nakon 37 godina, od prošle godine kuća Annick Goutal ne nosi više osobno ime osnivačice.

U novo ime – Maison Goutal – sada je po obrascu ušlo samo prezime. 

Bočice s ljupkim filigranskim elementima, zamijenjene su uniformiranima i jednostavnijim dizajnom, koji tek stilizirano podsjeća na prošlo. Nema više privjesaka i mašnica.

Sve je slično, a ništa nije. 

Sjećam se: kada sam prvi puta primila u ruku Annick Goutal bočicu, negdje u pozadini vrtila se misao o toploj, homey, ženski nježnoj interpretaciji klasike i pomalo retro konceptu, sličnom onom sa sličica Sarah Kay i pomislila sam kako rijetko naizlazim na tako razoružavajuću prezentaciju.

Songes-3

Privjesci s etiketama izgledali su uvijek kao malo grubo izrezani i imali u sebi mrvu shabby chic šarma, a vrpce dozu nevine, utopijske romantike. Kuću Annick Goutal voljela sam dodatno i zbog  Sarah Kay bočica:

Kapice.

Privjesci kao pregačice, zavezane u mašnice.

Bočice kao nabrane suknjice.

Sjećam se da sam znala pomisliti da negdje u paralelnom Sarah Kay svemiru, postoji i nježna ženska ruka koja kućnim škaricama s oblim vrhom, onima za nokte, pažljivo kruži oko svakog kartončića, a onda ih spaja pa provlači vrpcu i vezuje ju u mašnu na pregačici te bočicama stavlja kapicu, prije nego što izađu van.

Kao da ih nekom magijom šalje u ovaj svijet, za ženske dušice koje su kao djevojčice imale i voljele Sarah Kay albume, a danas vole i skupljaju parfeme, onako kao sličice. 

I za mene.

Annick Goutal: Songes 0a1caa64ac3c
Foto via SARAH KAY Colección Imágenes XL

Moja prva bočica Annick Goutal bio je upravo Songes.

Mislila sam da će mi trajati dulje.

Ali nije, jer snovi se troše.

I nestaju.

A ta stvarnost u koju se budimo…pa, ona je nešto kao ove nove Maison Goutal bočice.

Svašta je i dobra je – ali nije Sarah Kay.

Ovih dana uspjela sam nabaviti punu puncatu staru bočicu Songes.

Stara bočica, privjesak i mašnica na zvjezdice bez da prsnem parfem bude bezbroj asocijacija na djetinjstvo nichea, i na rane dane prve baš ženske niche kuće:

Na kreatoricu mamu, koja je poklonila parfemima imena svojih djevojčica i razmišljala o boji Sarah Kay mašnica.

Na kreatoricu ženu, koja je najbitnije iz osobnog i parfemskog univerzuma izrazila u imenima svojih najbogatijih ženskih parfema: 

Velika ljubavStrastSnovi  izvorno su utočeni u Sarah Kay bočice.

Ženska, majčinska i osobna poetika utjelovljena u poslovnoj estetici.

Iz perpektive novih bočica, pogled na stare čini i da razmišljam o odrastanju: žena, parfemskih kuća, i o svemu što ono nosi: nužne izbore, odluke, kompromise, pa i gubitke.

O stvarnosti u koju se budimo, i kad se budimo iz snova, ali i kada odrastamo. 

I žene.

I parfemske kuće.

Songes-4

Uz Passion i Grand Amour, Songes pripada klasičnom Goutal društvu bujnih parfema u kojima intenzivna, opojna, karakterno beskompromisna i glasna cvjetnost postupno sazrijeva, zaokružuje se i utišava te tone u višeslojnu, toplu i bogatu orijentalnu bazu, koja cvjetnu glasnoću nadomiješta slojevitom punoćom, a žensku opojnost intimnom ženskom milinom.

Songes se ne zove bez razloga “snovi”: snovi su nešto poput povećala i filtera, zaokruženi koncepti koji, poput parfema, imaju svoju vlastita pravila, a odstranjujući nebitno, naglašavajući detalje i razmještajući naglaske te upućujući na različita lica poznatog kreiraju drugačiju stvarnost.

U ovoj opojnoj i intenzivnoj kompoziciji sve se dodiruje sa svime: cvjetna gustoća, slatkoća i toplina s vrha s balzamičnim mirisnim i teksturalnim parnjacima pri dnu, indoličnost otvaranja s baznom začinskom karnalnošću, a topska slatkoća cvijeća s aromatčnom slatkoćom vanilije. 

Takva vrstu vrstu zaokruženosti koja djeluje samorazumljivo imaju snovi, i umjetnost.

Stvarnost uvijek postavi pokoju zakrpu, ili isporuči bar neko “ali”.

Songes-2

Ako postoji svjetlost u parfemu, onda bi Songes danju prolazio put od prodornog zenita do difuznog sutona, a noću od bljeska reflektora u vrevi ljetnog clubbinga do ljeska mjesečine na moru, u nekom tihom tamnom kutku plaže ili terase.

Songes se otvara vrlo intenzivnim tropskim, slatkim i začinjenim spojem tiare, frangipiania i jasmina.

Topla, gusta i glasna bijela cvjetnost u početnom dijelu razvoja ima i naglašeno indolično lice, do mjere da sam se, u nekoliko prvih nošenja, pomalo pitala ima li unutra i malo tuberoze, jer se radi o punokrvnoj indoličnosti kakvu rutinski i na prvu obično pripišem ovoj bijeloj rođakinji buketa u Songesu.

Međutum, narkotičan i indoličan vrh parfema zasluga je jasmin sambaca i frangipianija, koji uz indolično i tropsko lice, sadrže i elemente tople začinjenosti.

Dok će se opojnost i indoličnost jasmina i frangipianija primirivati, dublje niz drydown topli spicy cvjetni elementi te slatka i gusta kremastost ylang ylanga poslužit će kao poveznica prema bazi. 

Topla, puna i gusta baza, granično čak i blago smolasta, izgrađena je na balzamičnom i blago zadimljenom benzoinu, punom, drveno-čokoladastom pačuliju i aromatičnoj i ne preslatkoj vaniliji,  a duboko je prožeta toplim, peckavim, slatkastim i blago tjelesnim začinima (papar, cimet i mrvica kumina). 

Pri nošenju Songes pruža osjećaj punoće i tople gustoće bez težine, a blaga tjelesna sugestija koju sinergijom proizvode pačuli, balzami, papar i itek mrvica kumina više oponašaju toplinu kože koja je upijala sunce pa ga u smiraju dana ili noću isijava iz sebe.

Songes-1

Nisam probala najnoviju formulaciju Songes.

Ne znam je li  ona poput njene nove bočice i pomalo se pribojavam i tog buđenja.

U neko ranije i nemarnije doba, nisam sačuvala svoj Sarah Kay album, ali sam se zato sada pobrinula da i Goutal mašnica, poput albuma sa sličicama, ne postane samo sjećanje.

Imam ovaj Sarah Kay “duplić”, a kad samo pomislim kako sam olako mijenjala dupliće sličica… Eh.

Šta ti je odrastanje, i kada se radi o ženama i kada se radi o parfemskim kućama…

Songes-5
  • VRHUNSKO
  • Parfem je kreirala Isabelle Doyen, a predstavljen je 2005. godine.
  • NOTE – Službena stranica kuće navodi sljedeće: 
Songes-note
  • Snažan i projektivan s dugim i jasnim mirisnim tragom u prvih sat do dva, a nakon toga zamjetan u osobnom prostoru do 6 sati. Kao skin scent u obje koncentracije (edp i edt) zadržvao se na mojoj koži do 10 sati. 
DISCLOSURE:

Kupljeno.