offtopic · parfemski pojmovi · proizvodnja parfema

Čepovi, testeri

U neko pretpovijesno doba moje parfemske naivnosti, pri pogledu na tester bočice izložene bez čepova na policama parfumerija, redom osakaćene i stoga nelijepe, vjerovala sam da prodavačice skidaju čepove kako se ne bi miješali, gubili ili čak smetali kupcima.

Bilo je to u neko nevinije doba mog parfemskog sazrijevanja.

Tada, kao i danas, sprejer bez zaštite kapice, inače prekriven i skriven od pogleda, jednako me asocirao na napola skinuto tijelo čiji je intimniji, funkcionalni, dio bez trunke senzibiliteta nasilno ili iz potpune nebrige izložen pogledu – bilo koga.

“Da su bočice ljudi, bilo bi ih sram…”, mislila sam. 

Nešto kasnije, pojava on-line parfumerija koje prodaju testere smanjila je stupanj moje parfemske naivnosti pa sam za bočice koje u klasičnim parfumerijama stoje ogoljene prestala kriviti politiku trgovaca. Upravo mogućnost kupnje tester bočica pomogla mi je da u punoj mjeri osvijestim koliko me zapravo jako smeta to što neke parfemske kuće ili brendovi rade onim svojim bočicama koje je zadesila sudbina da budu potrošene bez da budu kupljene.

Doista me smeta. 

Jako.

Otkako u provjerenim internetskim trgovinama postoji ta mogućnost, i sama katkad kupujem testere: uglavnom zato što neke članove stalnog postava svoje mirisne police trošim brzo i svakodnevno pa ih neću kroz godine trajanja čuvati u kutiji, a nekada prevagne samo želja za produljenim testiranjem i značajno niža cijena pa, ukoliko mi baš nije bitna puna komercijalna prezentacija, kupim tester.

No, kad kažem “puna prezentacija” mislim samo na kutiju.

Čep na bočici mi je bitan, bez iznimke.

Uvijek.

Tijekom godina poslala sam značajan broj mailova korisničkim službama smo zato da ih prije eventualne kupnje zamolim da kontaktiraju skladište i provjere ima li tester bočica čep. 

U prvo vrijeme sam mislila kako samo iz estetskih i donekle emotivnih razloga ne mogu kupiti bočicu bez čepa. No, otkako se moja parfemska naivnost i nevinost svela gotovo na minimum ili je uopće više nema, radi se i o tome da ne želim kupiti tester bočicu bez čepa.

Foto via Lijepa.hr

Evo o čemu se radi: 

Čep je integralni dio pažljivo osmišljene i dizajnirane bočice, a ne nekakva dodatna oprema, koja se skida i pridodaje, a proizvodi se i plaća odvojeno. Čep smatram neophodnim čak i onda kada se radi o bočicama s vrlo diskretnim dizajnom čepa, a ne o, primjerice, šupljoglavoj pozlaćenoj skulpturi na Eau de Soir ili velikom i teškom slonu na Jungle Elephant, odnosno o čepovima koji jedini ukrašavaju jednostavne, inače doslovno vizualno obeznačene bočice.

Danas je tako ne samo zato što pri pogledu na sprejer koji izlazi iz tijela spremnika ne volim osjećaj nasilno stvorene estetske manjkavosti, nego i zato što još više ne volim osjećaj koji takva manjkavost projicira. 

U nekom trenutku ostavila sam po strani svoje estetske i emocionalne prigovore i okrenula se razmišljanju o kućama i brendovima – osobito onim ekskluzivnijima – koje na prodajnim mjestima nemaju problem s prezentiranjem svojih okrnjenih kreacija, i to samo zato jer je to praktičnije jeftinije. 

Upravo te riječi – “praktično” i “jeftinije” – koje na svojim policama zapravo izlažu luksuzne parfemske kuće kada odlučuju na tržište uputiti testere bez čepova krajnje su kontraindicirane kada se radi o duhu onog što kupnja parfema predstavlja:

Parfem je mirisna poruka luksuza – neovisno o njegovoj cijeni – jer, da nije, dezodorans ili sapun bi nam bio savim dovoljan.

Poput svih luksuza, parfem nema nikakve veze s praktičnosti, a pojam “jeftino” u pravilu mu je ozbiljno kontradiktoran. 

Nadalje, nošenje parfema je mirisna poruka o cjelovitosti  i zaokruženosti osobne prezentacije. 

Ova vrsta cjelovitosti, koju kupujemo kada kupujemo parfem i koju poručujemo kada ga nosimo, također je luksuz.

I ne – nema šanse da bilo koji vid luksuza na polici trgovine reprezentira necjelovita bočica, jer je to praktičnije i jeftinije. 

Znajući da je, primjerice, Chanel, a ne prodavač, tako odlučio, danas na izlaganje pažljivo dizajnirane bočice Coco, ili Chanela 5 bez čepa, na simboličkoj razini gledam kao da je Chanel odlučio u svojim buticima izložiti svoj slavni dvodijelni kostimić bez njegova gornjeg, integralnog dijela.

Pa zamislite u lutku na koju  navučena samo Chanel suknja – u smislu prezentacije cjeline dizajnirane da se sastoji od dva dijela, to bi bio ekvivalent bočici bez čepa.

Po mogućnosti možete i zamisliti da lutka nema gore obučeno baš ništa – to bi bilo ekvivalent potpunom nedostatku čepa.

Ili možete zamisliti da na skupu, lijepu i kvalitetnu suknju / donji dio kostimića, lutka ima odjevenu bijelu generičku pamučnu potkošulju, recimo iz Kauflanda, Wallmarta…ili nečeg sličnog – to bi bio ekvivalent onom šupljem bijelom plastičnom prekrivalu koje glumi čep, da sprejer ne bude gol. 

Ne vjerujem da bi Chanel u svom butiku toliko štedio na prezentaciji da osakati jedan od svojih zaštitnih znakova.

No, kada se radi o parfemima – Chanel to čini. 

I ne samo Chanel – sve ovo vrijedi i za Shalimar, koji bez čepa izgleda obezglavljeno golo, sve Guerlainove bee bočice, Caronove parfeme, Diore, Lancome… 

Neka od velikih i ekskluzivnih imena koja žive od prodaje luksuza i ulažu goleme resurse u marketing koji se bavi dojmom kuće i prenosi poruku ekskluzivnosti, na primjerima testera bez čepa zapravo poručuju: “Čep je nepotrebna investicija. Iako znamo da je u osnovi svaki luksuz nepotrebna investicija, nije nas briga što i kako prodajemo, ako nije priča. Stoga kreacije koje odabirete s polica nismo spremni prezentirati vizualno i estetski zaokruženo, jer štedimo prodajući vam luksuz i uopće nas na čepu od 3 ili 5 dolara nije sram pokazati – koliko.”

S druge strane, tu su kuće koje ne kalkuliraju s čepom: Hermes, Bvlgari, Rochas, Estee Lauder… a i značajan broj midmarket brendova ne radi kompromis s prezentacijom kada se radi o trošku čepa na testeru.
Niche također u pravilu ne skida čepove s kreacija u kojima prodaje svoje kreacije.

Poruka je suprotna: “Mi ne posramljujemo i ne osakaćujemo svoje kreacije. Čak i kad nas to košta 3 ili 5 dolara više. Ni u kojem slučaju nismo spremni kalkulirati na prezentaciji onog što prodajemo, jer doista prezentiramo luksuz i zaokruženost osobnog dojma u svakoj prilici, točno onoj mjeri u kojoj te vrijednosti putem svojih parfema prodajemo.”

Nije beg cicija, rekli bi uokolo ili blizu.
Samo zbog pogleda na tester bočice s čepom, takve kuće  volim i cijenim više. 

I zato ne samo da iz emocionalnih i estetskih razloga ne mogu, već i ne želim kupiti tester koji se prodaje bez čepa, nego i vrlo često ne želim kupiti punu komercijalnu prezentaciju parfema onih kuća koje se prema svojim kreacijama ponašaju kao begovi cicije.

Izgleda nebitan, taj čep.
Ali nije.

Bitan je onoliko koliko i parfem, koliko i osobni dojam koji se ne zasniva isključivo na pozi, zauzetoj ovisno o prigodi i isplativosti. 

Čep je ogoljelo utjelovljenje same ideje iza parfema i, jednako tako, možda najbolji materijalan primjer prezentiranja true or false  vrijednosti  kuće ili brenda.

Nije bočica tester.
Tester je – čep.
Tester vrijednosti i tester mindseta koji prodaje ukapljičeni luksuz, parfem, a kao i kod svakog luksuza, uvijek mogu odabrati ne platiti fejk , ili ne kupiti maglu.

MOGLO BI VAS ZANIMATI