Dejan Levačić: Bučino

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Tekst je naknadno uređen 19.9.2019. dodavanjem neophodne informacije o ZABRANI stavljanja parfema iz ovog teksta na tržište RH, nakon provedenog nadzora Sanitarne inspekcije RH.
 
Tekst je naknadno uređen 14.8.2019. dodavanjem neophodne informacije o usklađenosti s relevantnim EU/HR propisima vezanim uz označavanje i prodaju kozmetičkih proizvoda u koje spadaju parfemi.
 
Bučino Dejana Levačića je topli drveni aromatik, izgrađen na suodnosima različitih mirisnih lica buče i oraha. Parfem je mek i svjež, smješten točno na sredinu muško-ženske police.

Bučino kreira neku vrstu rustikalne, domaće topline i pouzdanosti te doista na neki način prenosi atmosferu kontinentalne prirode, zagasite i tople pri kraju ljeta.

 

Iako se, u osnovi, radi o vrlo jednostavnoj kompoziciji u kojoj se uvodne bučine note u sredini razvoja isprepliću i stapaju s notama oraha, koji čini bazu parfema, efekt koji kreiraju svega dvije note magično je daleko od mirisne jednostavnosti:

U otvaranju parfema buča je prisutna kao kompleksan herbalan sloj, koji miriše toplo, ljetno i biljno-suho, otprilike kao livadni miris ugrijanog, polusvježeg, tek pokošenog sijena.
U prvom testiranju sam ovo lice bučinog ulja izinterpretirala kao potpuno zasebnu herbalnu notu, vrlo lijepu, a kako ju nisam ju mogla identificirati te uvjerena da u otvaranju i prvom dijelu razvoja Bučina “nije samo buča”, kreirana iz domaćeg međimurskog bučinog ulja, “već mora biti i neko bilje”  obratila sam se Levačiću za pomoć u interpretaciji onog što sam doživjela kao “infusion de champs”.
Međutim, znatno širi mirisni spektar od onoga koji sam bila sklona pripisati buči kakvu poznajem zasluga je same autohtone sirovine – domaćeg bučinog ulja koje, uz tragove ploda i njegove sjemenke, prepoznatljive u parfemu, sadrži i profiliranu herbalnu komponentu, koja sjajno funkcionira kao toplo aromatično otvaranje parfema.

Uz herbalni element, u  središnjem dijelu razvoja Bučino predstavlja i lice ploda, a ono je prisutno je kao miris meke neslatke pulpe: svjež ali obao i pun. Buču nisam nikada prije imala priliku pomirisati u parfemu. Blizu srodnom mirisu sam, pretpostavljam, ipak morala doći mirišući bundevu u ELDO-vom Like This, budući da sam u prvom mirisanju imala neku blagu i okvirnu asocijaciju na Like This u načinu na koji buča daje punoću i “meso” te kreira taj “homey”, domaći, kuhinjski i topao dojam koji je Tilda Swinton zaželjela, a onda i prepoznala prije nego što je dečkima iz ELDO-a potvrdila: “Like This“. Mirisi su posve različiti, ali u sredini razvoja kreiraju srodan ugođaj punoće i domaće topline.
 
Orah isprva u kompoziciji pojavljuje diskretno, i zapravo zrcalno u odnosu na ono kako ga promatramo u prirodi: u parfemu se prvo javlja njegova srž, dok drvenkasti dijelovi slijede tek u bazi. Ovdje je orah i plod i drvo, a njegova srž i njegova ljuska kreiraju razvoj, osiguravaju balans te popunjavaju volumen parfema.
Do sada sam parfemske orahe mirisala u znatno diskretnije prezentiranim izdanjima, kao kolorirajuće, bočne ili prateće note. U prvom mirisanju sam prepoznala samo “neku orašastost”, koju sam primarno percipirala kao kremastu, gotovo mliječnu i mirisom blago jestivu.
Zatno češće nego iznenađujuće bogata i različita buča, orah spada u autohtona, domaća i svakodnevna mirisna iskustva, ili je barem tako ako smo odrasli uz kućna mljevenja svježih oraha i pečenja orehnjača. U svim kasnijim mirisanjima me “orašastost” ploda u sredini razvoja jasno podsjetila na miris koji lebdi iznad posude s netom samljetim svježim orasima: dijelom je mliječno-kremasta i mrvu uljasta, a dijelom kreira dojam svježe hidratantnosti, koji sredinu parfema čini nježnom i svježom,  prirodno-čisto mirisnom, kremastom i laganom, uz blagu i neslatku gurmansku asocijaciju.
 

Drvenastost oraha, na kojoj je izgrađena baza bez oštrine i drvene težine, smještava Bučino u grupu aromatično-drvenih parfema.

Levačić- Levy-perfumes-Bučino-ugođaj
Zreloljetni “infusion des champs”
 
Unutar Levačićevog opusa Bučino je parfem s najkvalitetnije izraženim vrlinama i najvještije utišanim manama. Iako strukturom vrlo jednostavan, iznimno uspješno prestavlja i uparuje različita i dijelom posve nepoznata lica domaćih i prirodnih sirovina.
Dojam parfemski zaokruženog koncepta je tu: postoji odnos vrh/dno, postoji prijelaz, u sredini parfema postoj izrazito skladan suživot dviju nota i podudarnost njihovih lica: jednostavna su i jednakom mjerom i prepoznatljiva i parfemski karakteristična te ne borave isključivo u području mirisne doslovnosti koja u parfemu zna pretegnuti na lošu stranu.
Orah kao nota posjeduje dovoljno snage da ispuni bazu i učini ju svojstveno drvenom te ne dopusti da parfem do kraja postojanja na koži ode u prostor mirisnog neentiteta koji osjećaš, ali zapravo ne miriše ni po čemu, osim po “ostacima otvaranja”.
 
Kvalitetan i karakterističan, Bučino funkcionira i ukoliko ga razmatram i posve izvan hrvatske, domaće i međimurske priče: ovo je miran, topao, otvoren, kremast i mekan dnevni unisex koji miriše na kasno ljeto ili zlatnu i još uvijek toplu ranu jesen, prirodno i opušteno.
Vjeujem da bi Jo Malone, koja voli i ovakve parove i ovakav tip dnevnog, laganog, mirisno punog, a nekompliciranog i univerzalno nosivog uniseksa rekla: “damn!” što par buča/orah nije njen.
 
Edit (14.08.2019.)
 
O ovom parfemu ne postoje nikakvi dostupni podaci na službenim stranicama proizvođača. 
 
Također, na primjerku pakiranja i bočice koje sam ja imala priliku dobro razgledati nije bilo deklaracije u smislu oblika i elemenata označavanja kozmetičkih proizvoda iz članka 6 Zakona o zaštiti potrošača (NN 41/14, 110/15, 14/19). Deklaraciju čini skup podataka o parfemu/kozmetičkom proizvodu koji je stavljen u prodaju, a koji omogućuju informiranu kupnju. Među tim elementima je i sastav parfema. 
 
Ukoliko se želite dodatno informirati o propisima EU i RH vezanim uz sigurnost kozmetičkih proizvoda za upotrebu i dobru praksu proizvođača kozmetike, cjelovit skup propisa dostupan je na: Ministarstvo zdravstva – kozmetički proizvodi .


 

Edit (19.9.2019.)

Nakon malo više od mjesec dana od prethodno iskazanog upozorenja, primila sam mailom odgovor Sanitarne inspekcije RH o zabrani prodavanja ovdje spimenutih parfema dok proizvođač Levy Perfums ne uskladi svoje proizvode s propisima RH/EU.


U međuvremenu, tijekom kolovoza je Dejan Levačić, vlasnik londonske Levy Inc. Ltd. zatražio u Velikoj Britaniji likvidaciju firme za koju je utvrđeno da stoji iza  napravljenih parfema.


Mail Sanitarne inspekcije  donosim ispod:
 

Obavijest Sanitarne inspekcije o zabrani prodaje do usklađenja s propisima  odnosi se na sljedeće parfeme: Urticu, Urticu Black, Canabo, M (Mak), Vanesa, Honeytale (Med), Gold, Gold 2, Bučino i Crveni Božur (Katruža).

 
Prikaz poslanih parfema neposredno po raspakiravanju, kako bih proizvođaču mogla poslati potvrdu da sam sve parfeme iz pošiljke primila točno ustanju u kakvom mi ih je poslao.

 

  • Parfem je kreirao Dejan Levačić 2017. godine.
  • NOTE: Parfem nije prikazan na službenim stranicama i ne postoji služnbeni popis sastojaka. Sastojke prenosim izravno od Dejana Levačića: radi se o noti buče, dobivenoj iz međimurskog domaćeg bučinog ulja te noti oraha, čija su različita lica kreirana zasebno, iz orahovog ulja i svježeg orahovog ploda.

O autorici

Iva

Pišem o parfemima koji predstavljaju autentične kreacije i osobitu mirisnu ljepotu, zarobili su moju pažnju i raspiruju maštu, nude izazovan mirisni iskorak u novo ili drugačije, ili mijenjaju način na koji sam sklona razmišljati.

Prati

Pretplata

Primaj nove objave epoštom

Pridružite nam se!

Scroll to Top