Narciso Rodriguez: Narciso (edp)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Postoje ljudi koji, da ne učine ili ne kažu ništa samim svojim prisustvom ispune prostoriju. Nekoliko puta sam naletjela na takve osobnosti i došlo mi je da dodatno još malo trepćem i škiljim, nastojeći proniknuti u čemu je stvar: nisu bili ni po čemu posebni ili važni, a ipak.

Radilo se o samo o snazi prirodne pojave: kao da je sve isto, samo ih ima više.
Kada razmišljam o Narcisu, svaki puta pomislim upravo na to.
I dalje nastojim proniknuti o čemu se radi, kao da snaga Narcisa doista proizlazi iz parfemske čarolije koju izvode cvijet, drvo i mošus.
Kada to napišem tako, zapravo opisujem standarnu konstrukciju floral-woody-muska, žanra koji nepreglednim mnoštvom parfema u širokom rasponu uspješnosti preplavljuje i dizajners i niche unazad već dosta vremena. No, u ovom mnoštvu Narciso je poput osobe koja samim svojim prisustvom učini druge nekako manjima i običnijima: 

Ima ga više.
U srcu parfema je čista, velika, rascvjetala, puna i mliječno bijela gardenija koja se odrekla prizemnog oblika cvjetne opojnosti te solira čistom fizičkom snagom cvjetne pojave.
Njene latice su poput porculanskog tena, dišuće hidratiziranog ružinom vodicom i posve prirodno čistog, bez ikakvih kozmetičkih trikova.
U mnoštvu dodatno namirisanih i ušminkanih gardenija, ova gardenija je aristokratski monumentalna, jednostavna i pomalo hladna.
Kao što se gardenija ne ulaguje cvjetnom profanonošću, tako niti udruženi cedar i vetiver ne rade kompromis sa svojom čvrstom drvenom prirodom i ne podilaze mekoćom.

Prirodne, pročišćene i vrlo snažne drveno-cvjetne karaktere ovija, povezuje i ističe čvrst, gust, mliječan mošus, koji je istovremeno i oblak i krema, ali  i više od toga: on je kreacija za sebe koja obgrljuje cijelu kompoziciju i ne pristaje samo na ulogu bazne i pozadinske note koja mirisom stvara dojam kremaste punoće ili zračne čistoće.
Više od oblaka i kreme, mošus u Narcisu je zaseban entitet – nešto poput mirisne skulpture koja dominira stvarnim prostorom:
Da je ovaj mošus neki odjevni predmet, bio bi dugi veo od slojeva nečeg mliječno-bijelog, prozračnog i paperjasto mekog, ali vrlo gustog i čvrstog te bi poput skulpture ili instalacije uokvirivao porculansko lice gardenije i onda se spuštao i ovijao drveno tijelo parfema te se širio i vukao iza njega, kao metrima dug plašt koji ne možeš ignorirati i ne možeš ga prestati obuhvaćati pogledom kao cjelinu.
Mislim da razlika zbog koje se čini da Narcisa ima više dolazi upravo iz vrhunskog usklađivanja  beskompromisno jasnih nota i čudesnih performansi. Jednostavnost mirisne kompozicije prati iznimno moćno ponašanje: 
Narciso se ponaša kao velik i obao entitet, snažan ali nježan, mek i čvst, topao i svjež te kao da ne projektira širenjem ili prodiranjem, nego kao da prostor zauzima punoćom i onda obgrljuje oblinama.

Da su parfemi pjesme, Narciso bi bio jednostavna tema čiju automatsku razumljivost, jednostavnost i snagu ne možeš izbiti iz glave.

Njegova kompozicija od svega pet tonova – gardenije, ruže, vetivera, mošusa i cedra  – po jasnoći, karizmatičnoj jednostavnosti i snazi usporediva je s bezvremenskom i univerzalnom snagom pet tonova u temi Bliskih susreta treće vrste... samo u sound surroundu, na razglasu. 

U moru cvjetno-drveno-mošusnih parfema, Narciso je bliski susret treće vrste: jednostavan, snažan, skulpturalan, obao i obrljujuć. 
Bez razmišljanja i bez ikakve dvojbe: Narciso je parfem s velikim P.


Pa-pa-pa-pa-pam! I nema dalje. 
  • Parfem je kreirao Aurelien Guichard, a predstavljen je 2014. godine.
  • VRHUNSKO
  • PERFORMANSE – Dugotrajan i vrlo projektivan. U svim vremenskim uvjetima na meni izdrži 12+ sati. Osim snage i široke aure, Nacisov oblak posjeduje specifičnu vrstu punoće i obline kakvu ne susrećem često, a kada ju susrećem, onda je to u pravilu u cjenovnim razredima koji su daleko iznad Narcisovog. Iako u mirisnom smislu nemaju ništa zajedničko, ovako puno, oblo i grleće ogromno, a opet kulturno i prikladno se, primjerice, ponaša Musc Ravageur. 

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

O autorici

Iva

Pišem o parfemima koji predstavljaju autentične kreacije i osobitu mirisnu ljepotu, zarobili su moju pažnju i raspiruju maštu, nude izazovan mirisni iskorak u novo ili drugačije, ili mijenjaju način na koji sam sklona razmišljati.

Prati

Pretplata

Primaj nove objave epoštom

Pridružite nam se!

Scroll to Top