recenzija parfema

Tom Ford: Jonquille de Nuit

Jonquille de Nuit Toma Forda je jedan od onih parfema koje bih svakome tko makar malo poznaje parfeme dala da ga testira naslijepo.

Jednako tako, ovo je jedan od onih parfema za koje sam posve sigurna da spada u one koji će biti kupovani (i poklanjani) ne zbog toga kako mirišu, nego zbog toga što je:
a) Tom Ford
b) eventualno i: “najnoviji” Tom Ford (Jonquille de Nuit izdan je 2012. u kolekciji Jardin Noir, a ove godine je reizdan, u sklopu kolekcije koja je tautološki nazvana Private Blend Reserve).
Da sam ovaj parfem testirala naslijepo (a nisam, i žao mi je što nisam) svrstala bih ga u tipične predstavnike nametljivih, glasnih bijelocvjetnih 90-ih, barem do drydowna.
Generička sapunasta drvenost u drydownu ga vrlo brzo vraća natrag, u drugu polovicu ovog desetljeća na izmaku, ravno na srednje  police Bipe ili DM-a.
U tom kontekstu, Jonquille de Nuit bolje paše u 2012 nego u 2019. godinu.

Sa službene stranice,
iz kolekcije Private blend Reserve

Jonquile de Nuit otvara se aldehidnim zelenilom koje predvodi narcisa. Djeluje “vrištavo”, a donekle ju primiruju mimoza i ciklama, a okružuje ju zelenilo.

Dubina ne postoji, cvijeće glasno daje do znanja da je c-v-i-j-e-ć-e (prema tome, mora mirisati dobro, to se valjda podrazumijeva).
Narcisa vlada sredinom mirisa, njena cvjetna slatkoća je “tanka” ali snažna, a uz slatkoću se razvija  indoličnost, ovdje maksimalno ispotencirana, a da ne ovlada mirisom potpuno, budući da – osim zelenila – kontrasta, balasta i dubine nema.
Bijelocvjetni buket prožet s jedne strane zelenilom, s druge strane  indoličnošću, a s treće cvjetnom slatkoćom  može davati upečatljiv i nezaboravan efekt ako posjeduje balast i dubinu (kao kod Fracasa, primjerice) ili može mirisati naprosto samo iritantno glasno i vulgarno.
Jonquille de Nuit ne spada na dobru stranu.

Sličan koncept gdje “nuit” predstavlja opojnu i snažno nabildanu i slatku indoličnost bijelog cvijeta s blagim pozadinskim zelenilom predstavio je Lutens s jasminom u A la Nuit.
Razlika je u tome što je Lutens zadržao ideju jednostavnom te ju izoštrio i pojačao do maksimuma: njegov A la Nuit, parfem bez baze, predstavlja samo beskompromisno indoličan  jasmin, gotovo bez podrške, ornamenata, samo s trunkom zelenila i slatkoće koja osim od jasmina dolazi od meda, a rezultat je – upravo zahvaljujući jednostavnosti i zaokruženosti glavne note koja pobjeđuje parfem tako što sama postaje cijeli parfem – vrlo dobar, iako ga osobno ne bih nosila.
Tom Ford je ideju snažne i beskompromisne noćne indoličnosti bijelog cvijeta uspio i razvodniti i horizontalno (drugim cvijećem različitog karaktera) i vertikalno, sapunasto-čistom bazom koja karakterom negira  indoličnu opojnost narcise.
Rezultat je banalan i agresivan.

Na sredini razvoja Jonquille de Nuit me podsjetio na cvjetnu agresiju koju pomislim kada kažem “big white floral 90-ih” (Amarige, Poeme, Cabotine…), ali i na funkcionalne mirse u kojima je ovako izvedeno cvijeće procvalo nakon što je uglavnom ocvalo u parfemima.
Ayax Floral Fiesta je primjer. (I da, Spring Flowers miriše cvjetno i dobro. Sa svježe opranih pločica. I traje.)
Osim načina na koji se ponaša narcisa, zapravo nema ničeg drugog, a onda nastupa baza koja je doslovno razočaravajuće drveno sapunasta, i donosi čistoću steriliziranu od duha i osobnosti.
Dakle opet: popularno i moderno.
Gotovo mi je fascinantno kako je Jonquille de Nuit uspio upariti najgore lice dizajners cvijeća 90-ih s najbezveznijim designers drveno-sapunastim bazama 2015-ih.
Ajax “Private Blend Rezerve” bi čestitao, da postoji.
Tom Ford  – brend koji zadnjih godina pod okriljem Estee Lauder štanca ekskluzivne linije kao da će sutra smak svijeta – trebao bi stati, udahnuti pa uzdahnuti, uzeti pauzu i razmisliti čemu ovo, u parfemskom smislu.
Stvarno ne razumijem i, da, žao mi je jer nekome tko po prvi puta pristupa ovoj kući Jonquile de Nuit ne može prenijeti dobru poruku.
Da ovaj obrazac Toma Forda ne traje već neko vrijeme, rekla bih da je šteta.
Ovako ću dati prvu ozbiljnu nepreporuku, jer nisam uspjela pronaći niti jedan razlog da postupim suprotno.
Osim što je naziv kolekcije Private Blend Reserve tautologija i reizdanje Jonquille de Nuit je tautologija, vulgarna i skupa.
Ne sumnjam da će se prodavati.

  • Parfem je kreirao Rodrigo Flores – Roux. Prvi puta je predstavljen 2012. godine, a 2019. je reizdan u ekskluzivnoj liniji Private Blend Reserve.
  • ISPODPROSJEČNO
  • PERFORMANSE – Projektivan i trajan. Projicira snažno i ostavlja dug mirisni trag. Na mojoj koži traje 8+ sati.

MOGLO BI VAS ZANIMATI