Eau de Gentiane Blanche Hermes

Hermèsovu Eau de Gentiane Blanche imala sam priliku testirati zimi, kroz nekoliko dana, a sada sam ponovila test. Prije prvog susreta doista me  doista zanimalo kako miriše ta gencijana/encijan, a kako sam bila isprepadana raznoraznim opisima smrdljivih, gorkih trava u ovom Hermesovom mirisu, nisam usudila riskirati s blind kupnjom.

Eau de Gentiane Blanche je vrlo nosiva, suzdržana, elegantna na Hermesov način, s Elleninim potpisom. Karakterističan pomak je prisutan, ali bez ikakvog pretjerivanja ili prenaglašenosti.
Ovo je pravi pravcati posve neutralni unisex, koji je , unatoč travi iz naslova,  izgrađen na irisu te bijelom, suhom i čistom (ali zaokruženom i mekom) mošusu.
Nošenjem niti u jednom trenutku nije reska, oštra – suha je, a iris daje zanimljiv više privid nego stvarni osjet pudrastosti.
U muško-ženskom spektru ovaj unisex spada točno na sredinu zajedničke police, bez svojatanja.
Kako pripadam onoj skupini koju užasavaju “sporty-fresh” ili “marine-fresh” vodice, reski citrusi, podivljali vetiveri i agresivni kaloni (morsko-ozonične note) te mi je izbor na parfemskom području kolonjskih voda poprilično sužen, Gentiane Blanche se ispostavio kao dobrodošla mirisna opcija za visoke vrućine:
Nema karakteristične “probadajuće svježine” , što je po meni veliki plus.
Nema citrusa (doslovno – n u l a citrusa), a svjež je, besprijekorno.
Nije zelen, a ipak je jasno biljni.
Iris mu daje dozu mirne elegancije, nema ništa sporty ili ozonično u užem smislu riječi. Naprotiv, ovo je mirna i tiha kolonjska, što je gotovo oksimoron.
Bijeli mošus je mekan i “dobro odgojen”  te vrlo daleko od generičkih white muskova koji grebu u podlozi svega i svačeg ovih dana.
Baza je kompaktna i nekako mi se čini da je Hermes  i ovdje zatajio poneku komponentu, jer uz mošus u dubljem i dubokom drydownu osjećam još ponešto što ne mogu imenovati, neko drvo ili nešto – nešto što daje dodatnu punoću. Što god da jest – diskretno je i sjajno.
“Začudnost” koju mirnoj irisno-mošusnoj kompoziciji u otvaranju i prvom dijelu mirisnog razvoja daje gencijana na neki način poznajem iz Bois Farine, gdje se Ellena (također povrh irisa i drva/mošusa) poigrao s nestandardnim i rijetkim akordima koji vuku na kikiriki maslac i pregorene bademe.
Ne kažem da su mirisi slični – ali rukopis svakako jest: nakon prolaska efekta začudnosti nesvakidašnje note, nastupa ta mirna i meka irisno-mošusna baza kao razrješenje.
Gencijana ovdje meni miriše biljno, pomalo mentolasto, pomalo artemizijasto, ali ne onako kako me bilo strah – trpko ili gorko. Stvarno je dobroćudna.
Pri drugom nošenju, a nakon upoznavanja, i kod Gentiane Blanche mi je, kao i u Bois Farine, bilo kao malo žao što Ellena nije razvukao tu karakterističnu notu malo dulje i dalje u mirisni razvoj.
Eau de Gentiane Blanche je kolonjska voda koja se po posve objektivnim parametrima izdvaja iz mora citrusnih, sporty ili ozoničnih vodica.
Topla preporuka, ali uz prethodno testiranje.
Hermes: Eau de Gentiane Blanche IMG 20190519 141143 01 02
Hvala, J.
  • Parfem je kreirao Jean-Claude Ellena, a predstavljen je 2009. godine.
  • DOBRO
Hermes: Eau de Gentiane Blanche Screenshot 20190519 182603 01
    • PERFORMANSE –  U zimskim uvjetima, kao i sada po umjerenom vremenu, dobivam oko 4 sata na koži. Projekcija je snažnija u prvih 45 minuta, nakon toga se pretvara gotovo skin-scent, iako i dalje  čini ono što kolonjske trebaju činiti: osvježava bez da pobije ili odbije sve u krugu od dva metra.
    • SEZONA: Eau de Gentiane Blanche nosiva je  kroz cijelu godinu kao vrlo diskretan svjež miris. Ipak, čini mi se da pruža više i ponaša se raskošnije u toplije doba godine. 
    DISCLOSURE:

    Kupljeno.