“Parfem” – BBC-jeva dokumentarna serija

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

U tradiciji svojih najboljih dokumentaraca, BBC je tijekom 2010. godine snimio trodijelnu dokumentarnu seriju Parfem, koja se osvrće na prošlost parfumistike i skreće pažnju na smjerove kojima će ona krenuti u bliskoj budućnosti.  

Serija dokumentira stanje industrije i trendove iz sada gotovo 10 godina stare perspektive, no sva različita lica industrije, njeni pristupi, strategije i naličje svakog od njih još uvijek postoje, a sadašnji trenutak pokazuje kako je ono što je prije 10 godina uočeno kao trend postala stvarnost.
Pogled s odmakom od gotovo desetljeća “Parfem” ne čini niti manje zanimljivim, niti manje aktualnim, nego upravo suprotno. Na procese, tendencije i promjene koje je zabilježio BBC-jev dokumentarac, sjajno se nadovezuje recentan tekst Tanie Sanchez, objavljen u Turin – Sanchez Vodiču iz prošle, 2018. godine, a čiji prikaz stiže uskoro.
“Parfem” donosi rijetke poslastice: nudi nam se prilika razgledati prostore u koje nije moguće tako lako ući, poslušati intervjue s parfemskim ikonama, vlasnicima parfemskih kuća i kreatorima parfema, managerima i kritičarima, a imamo priliku vidjeti i neka lica koja su u trenutku nastajanja dokumentarca bila još posve anonimna, a danas su cijenjeni i ostvareni parfumeri.

Na žalost, HRT (za televizije iz okruženja ne znam) nije otkupio “Parfem”. Serija je dostupna preko YouTube kanala. Režiser serijala je Ian Denyer, a prva epizoda emitirana je 25.10.2011. na BBC Four. 
Ovdje su embedani linkovi, a spojlam samo mrvicu, uz doista najtopliju preporuku:
Prva epizoda – Nešto novo, nešto staro – bavi se parfemskim kućama i stanjem industrije “danas”, odnosno 2010. godine. 
Sadržaj prve epizode izgrađen je na kontrastu:
Kamera bilježi zbivanja oko najstarije francuske parfemske kuće Guerlain – koja i identitetom a i nastupom figurira kao svojevrsno parfemsko plemstvo s bogatom povijesti prepunom uspjeha i zasluga, a nalazi se u krizi i nadomak prijelomnih što planiranih, što neplaniranih promjena. Scenarij dokumentarca nije ih mogao predvidjeti sve, ali ih je kamera uspjela zabilježiti na licima, prateći Thierryja Wassera kako uvodi promjene i kako postaje prvi glavni parfumer Guerlaina koji ne dolazi iz obitelji.
Ovoj priči kontrastira priča o lansiranju novog parfema Tommy Hilfinhera Loud (koji, sadašnja perpektiva pokazuje, nije postigao zapažen uspjeh i nije se održao na tržištu). Hilfginger i “Loud” prikazani su kao prototip middle market brenda i onog što bi se moglo nazvati današnjim “parfemskom plebsom”, a proces stvaranja parfema zorno oslikava točno ono na što se Denyse Beaulieu osvrnula u svojoj knjizi “Perfume Lover” (ulomak sam prenijela ovdje ). Proces stvaranja parfema od ideje pa do bočice na polici robne kuće vodi managerica koncerna Estee Lauder, pod čijom su kapom sva parfemska izdanja svih brendova čiju licencu Estee Lauder ima, te nam se prezentiraju pristupi, vrijednosti i ne manje bitno – mindset, i interpersonalni odnosi u parfemskoj industriji.

Kratki intervjui u obje priče doista na trenutke potresno razolićuju i koncepte i osobnosti: upoznajemo Jean-Puaul Guerlaina i Thierryja Wassera, korporativno-personalne i marketinške odnose u licencom odnosu Lauder/Hilfinger. Također, parfemoljupci imaju gotovo jedinstvenu priliku razgledati rezidenciju obitelji Guerlain te njen moderni, ali stari laboratorij, u kojem je stvaran Shalimar. Nudi se i pogled na staru rukom pisanu knjigu prvih formula i recepata Guerlainovih klasika, nerestauriranu i nezaštićenu, nažalost. 
Precizan i koncizan komentator strategija parfemske industrije , s posebnim osvrtom na vrlo konkuretnski middle market, koji čine srednje rangirani parfemski brendovi je jedan od najpoznatijih parfemskih kritičara današnjice, aktivni kroničar te istraživač i prezentator parfemske povijesti, kolumnist New York Timesa, Chandler Burr. 
2. epizoda


Druga epizoda zasniva se također na kontrastima, ali znatno suptilnijim:

Perspektiva se širi na niche, a dokumentarac predstavlja Christophera Brosiera, na čelu kuće CB I hate perfumes i njegov koncept parfemskog realizma kojem je cilj fiksirati pamćenje u sadašnjem trenutku, ili ga prustijanski vratiti pomoću mirisa stvorenog prizivanjem sjećanja. Kroz ugodne i opuštene razgovore koji tonom posve kontrastiraju nervozi i prenapregnosti u odnosima zabilježenim u prethodnoj epizodi, pratimo potragu za inspiracijom za novi parfem koji Brosier radi za privatnog naručitelja, nostalgičnog anglofila,  a koji bi trebao mirisati kao “Engleska”.

Poslasticu ove epizode donosi priča o najvažnijoj parfemskoj školi današnjice, Givaudanovoj, koju u ovom trenutku vodi Jean Guichard, kreator CK Obsessiona, Cacharelovog LouLou i Edena, Cartierovog So Pretty… da spomenem samo neke. Trećinu svih parfema na svijetu kreirali su parfumeri iz škole ovog najvećeg svjetskog dobavljača parfemskih sirovina.  Imamo priliku saslušati kako Guichard provodi selekciju kandidata, dobiti uvid u način školovanja te očekivanja i zahtjeve, ali i vidjeti kako izgledaju i razmišljaju kandidati, među kojima i mladić koji će gotovo odmah po izlasku iz Givaudanove škole stvoriti nekoliko vrlo uspješnih parfema – Quentin Bisch, u seriji tek na početku školovanja.

Ova epizoda nudi nam priliku i da vidimo i Jean-Claude Ellenu, u to vrijeme još uvijek glavnog parfumera kuće Hermes i saznamo kako izgleda njegov proces stvaranja te upoznamo prostore iz kojih crpi svakodnevnu inspiraciju. Naposljetku, kao šlag na vrh torte, stiže poruka samostalnog Ellene mladim kolegama parfumerima, koje za švicarski Givaudan školuje Guichard kako bi popunili unaprijed utvrđeno mjesto u Givaudanovom sustavu koji kreativnu slobodu određuje u skladu s  korporacijskim interesima.
Treća epizoda bavi se velikim promjenama koje već nastupaju i uslijed kojih glavni predmet interesa parfemske industrije prestaju biti europsko i sjevernoameričko tržište.
Ukazuje se na prilagodbe parfemske industrije probitačnijim i unosnijim tržištima (azijskom i latinoameričkom) koja – uslijed različite geoografkog, povijesnog i kulturnog konteksta – nameću potrebu za udovoljanjem drugačijem ukusu i potrebama.
Dokumentarac prati rad Ann Gottlieb na lansiranju novog mirisa za Axe dezodorans na brazilskom tržištu. Kamera prati rad Ann Gottlieb, čije stručna predviđanja i procjene osjetljivih promjena u ukusu i željama tržišta u zadnjih 20 godina stoje iza uspješnosti i globalne prepoznatljivosti Axe mirisa, a ovaj iznimno zanimljiv prilog, slično kao primjer stvaranja Hilfingerovog Loud iz prve epizode, iznova upućuje na složen mehanizam koji stoji iza mass market mirisa koje počesto uzimamo zdravo za gotovo. 
Ovoj priči suprotstavljena je priča o stvaranju niche parfemske kuće Grossmith koja prezentira mirise elizabetanske engleske, a bračnom paru je savjetnik Roja Dove, kojeg imamo priliku upoznati u ulozi mentora, ali i komentatora zahtjeva i očekivanja na ekskluzivnom niche tržištu. 
O ovoj BBC-jevoj seriji – doista za sada jedinoj dokumentarnoj seriji o parfemima i parfemskoj industriji – parfemska zajednica izrazila se vrlo pohvalno.

Nađite vremena pogledati Parfem, jer doista vrijedi.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

O autorici

Iva

Pišem o parfemima koji predstavljaju autentične kreacije i osobitu mirisnu ljepotu, zarobili su moju pažnju i raspiruju maštu, nude izazovan mirisni iskorak u novo ili drugačije, ili mijenjaju način na koji sam sklona razmišljati.

Prati

Pretplata

Primaj nove objave epoštom

Pridružite nam se!

Scroll to Top