Očekivala bih da u ponudi ima više sočnih, autentično mirisno-slatkih gurmanskih mandarina.

Ali – nema.
Stoga je Mandarina Corsica je bila moj logičan izbor za testiranje čim je do mene stigla vijest o izlasku ovog L’Artisana.

Ispalo je da nije posve ono što bih željela, ali je u cijelosti nešto što mogu preporučiti i što vrlo rado preporučujem ljubiteljima parfemskih slatkiša, u potpunosti gurmanskih, ali nimalo uniformiranih i nikako ne dosadnih. 
Mandarinu Corsicu je za L’Artisan napravio Quentin Bisch, nos koji uistinu zna napraviti pametan, izbalansiran i rafiniran gurmanac, pa ukoliko vam podsjetnik na Van Cleef&Arpelsov Ambre Imperial, Muglerov Angel Muse ili ELDO-v La Fin du Monde nešto znači, ovo je još jedan prilog preporuci.  
L'Artisan Parfumeur - Mandarina Corsica IMG 20190508 182659 02
Mandarina Corsica u prvih par minuta isporučuje točno ono što najavljuje u nazivu: mandarinu. Radi se o vrlo realističnoj, sočnoj, slatkoj, mirišljavoj i svježoj mandarini, koja po intenzivnoj  aromatičnosti gotovo nalikuje na klementinu, ukoliko ih razlikujete.
Miriše razoružavajuće vjerno.
Na otvaranje i nešto manje od prvih 10 minuta stavljala sam uz mandarinu plus do plusa: dojam i volumen / +, miris svježe mandarine kože iz koje pri guljenju pršte sitne kapljice kako bi zamirisale zrak /+, dojam vlažne punoće tijela i kriški pod prstima / +,  združenost citrusno-aromatične mirišljavosti i koncentrirane slatkoće i svježine u okusu /+.
Čista petica za mandarininu gurmansku realističnost.
No, takva – usitinu briljantna, prvoklasna mandarina – polako nestaje i miješa s onim što dolazi poslije: karamelom.
Dok se okus mirisa / miris okusa (što li je prikladnije, kada se radi o gurmancima?) mandarine u drydownu polako započinje miješati s karamelom, osjećaj je kao da u još napola puna usta mandarine utrpate one mekane, posve mliječne karamel bombone iz djetinjstva.
Opaska: ova karamela nije protkana sveprisitnim etil-malatoliziranim okusom zagorene karamele, već doista miriše kao mliječna karamela  iz djetinjstva, puna, meka, nježna, mliječna i jako slatka.
Slatkoće se stapaju, kiselkasta aromatičnost i vodenkasta sočnost mandarine neko se vrijeme usklađuje s mliječnom kremastošću karamele. Nema prevage, teksture i karakteri si isprva ne pašu posve (bar se meni tako čini), osjećaj je doista najbliže onom kao kad pri žvakanju punim ustima malo osjećate više jedan okus i teksturu, a onda malo više onaj drugi. 
Realističnost je tu, ostalo je stvar ukusa.
Kao da je parfumer želio pred nama smiješati gurmanac, ono čemu nos svjedoči početkom drydowna je stapanje i blendanje sastojaka, odnosno vrlo realističan prikaz pretvaranja različitih tekstura i okusa u novi mirisni koncept. 
Tijekom tog preslagivanja, nakratko sam doista uspjela namirisati smilje i razumjeti kako dva njegova različita lica  – citrusnost i sirupasta šećernost – čine most i poveznicu između dva različita mirisa/okusa u stapanju. 
Meni bi ipak bilo draže da pobjeđuje svježa sočna mandarina, ili da barem traje dulje.
Ono što preostaje u drydownu je mješavina mandarine i karamele kao novi mirisni identitet koji nije posve niti jedno, niti drugo:
Ugodna i u odnosu na početak nekako manje slatka kombinacija karamelaste mliječnosti aromatizirane mandarinom korom više nije sočna, već je suha. 
Mislim da suhoću uvodi tonka. Ipak,  parfem zadržava i svježinu. Radi se o nježnoj i vrlo sofisticiranom mirisu suhe citrusne karamele, ne preslatke, koju je ugodno nositi, ukoliko volite obje note i možete ih nositi – dugo.
U dubljem drydownu parfem učvršćuje blaga i, po meni, vrlo dobrodošla količina drva. Note  iz neslužbenih izvora kažu da se radi o sandalovini – a ako je sandalovina tada je osim malo drvene čvrstoće ovom gurmanskom parfemu pružila samo svoje najbolje: mliječnu i meku stranu. Mandarinina svježina se iznova osjeti mrvicu jače, pod njom je karamelasta mliječna slatkoća, a parfem je ušuškan u suhu i toplu tonku.
Mislim da je duboki drydown “potfutran” i s malo mošusa.
Ova finalna faza razvoja parfema u gotovo neizmijenjenom obliku traje satima, vrlo je nosiva i vrlo pažljivo izbalansirana da parfem ne bude niti pregust, niti presladak, niti težak, a da posjeduje puninu i toplu nježnost te aromatičan mandarin karakter.
Ukoliko pripadate mirisnim sladokuscima, voljeli ste sofisticiranu maznost i ne preslatku karamelastost u dubljem drydownu Pradine Candy, tražite gurmanac koji je uspio izbjeći sve klasične stereotipe i pritom ostati do srži gurmanac te želite nositi nešto mandarinasto – Mandarinu Corsicu probati.
Pod obavezno.
L'Artisan Parfumeur - Mandarina Corsica Screenshot 20190508 212105 01
Slika bočice sa službene stranice L’Artisan Parfumeur
  • IZNADPROSJEČNO
  • Parfem je kreirao Quentin Bisch, a predstavljen je 2018. godine.
L'Artisan Parfumeur - Mandarina Corsica pixlr 20190508214102499
  • PERFORMANSE – Parfem je testiran iz semplića. U cjelodnevnom nošenju na umjerenim temperaturama (oko 15 stupnjeva) pokazao značajnu projekciju i ostavljao mirisni trag. Na meni je trajao 10 + sati.
  • SEZONA – Pogodniji za umjereno-svježe i nešto hladnije vrijeme.
DISCLOSURE:

Kupljeno.

MOGLO BI VAS ZANIMATI


Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *