Stash Sarah Jessica Parker
Recenzija parfema

Sarah Jessica Parker: Stash

Da se cjenovno niži i dostupniji designers i celebrity ne vode isključivo pravilom sigurne isplativosti, odnosno minimalnog rizika te da nastanak parfema i njegovu kasniju sudbinu u startu ne određuje igra na sigurno i pozitivan odgovor na pitanje “možemo li to prodati?”, Stash Sarah Jessice Parker bio bio na tržištu prije Lovelyja, već 2005. godine. No, drveno-aromatični uniseks koji je Sarah Jessica Parker željela pod licencom Cotyja plasirati kao svoj prvijenac, tadašnji je licencni partner ocijenio preriskantnim i potencijalno neisplativim za celebrity ciljanu skupinu potrošača te je plasiran Lovely, koji danas, posve zasluženo, ima status jednog od najboljih celebrity parfema.

Stash je bio “stash”, neplasirana “zaliha” sve do 2016. godine, a predstavljen je tek nakon što je Sarah Jessica Parker raskinula licencu s Cotyjem, celebtrity status pretvorila u beauty brend, osnovala vlastitu kompaniju, SJP Beauty te, uz nove mirise, iznova oživjela i ukinut Covet. SJP Beauty je prodaju cijele palete SJP parfema povjerila izravni retailerima, odnosno većim lanacima parfumerija. Posljedično, Stash je znatno dostupniji i jeftiniji na američkom i australskom tržištu (preko golemog američkog ULTA lanca, odnosno My Chemist/Chemist Warehouse lanca) te u dijelovima zapadne Europe (Britaniji i Njemačkoj), dok je drugdje dostupan putem manjih nezavisnih trgovina, zbog čega se prodaje po znatno različitim i uglavnom višim cijenama te se ne nalazi uvijek u ponudi.

Niti nakon pune dvije godine od lansiranja Stash – za razliku od drugih SJP mirisa – još uvijek nije dostupan u HR parfumerijama. Kako europskim ili američkim cijenama uglavnom treba pridodati i nezanemariv shipping, uporno sam odolijevala zaletjeti se u narudžbu naslijepo, unatoč vrlo pozitivnim recenzijama pa i hvalospjevima onih blogera kojima vjerujem, a s kojima dijelim i parfemske preferencije.

Priliku da testiram i nosim Stash neočekivano mi je pružila draga, pametna i topla ljubiteljica parfema i pripadnica mlade, obrazovane i sposobne generacije koja svoj život premjestila zapadno, gdje je život uređeniji i gdje se znanje, sposobnosti i rad cijene, a njihova se vrijednost dostojno i plaća.
Dekantić Stasha stigao mi je kao pravi, dugo željeni uskršnji poklon i ne sjećam se kada sam se tako razveselila darivanju i zamjeni.

stash1
Poklonjene fotografije Masdevallijine bočice.
Stash me mirisno osvojio i ne bih imala ništa protiv bočice: radi se doista o drugačijem i pravom aromatično-drvenom uniseksu koji se vrlo lako nosi i sjajno funkcionira kao dnevni casual, ali i poslovni parfem. Očekivala sam drveni miris, kako je najavljeno, s blagom “dirty” notom, no Stash me osvojio kao vrlo aromatičan drveni miris, vedar, otvoren i izravan. Čak me u prvom susretu malo i iznenadio – što volim.

Stash je otvoren, vedar, vrlo živahan i doista promišljeno kreiran parfem:

Uz meko drveno srce koja parfemu daje toplu čvrstinu, u Stashu se gotovo od vrha do baze isprepliću na tri sloja: citrusan, laktonično-orašast i blago animalan (“dirty”), a sva tri sloja (zapravo: mirisne vertikale) koriste različita lica istih mirisnih nota.

Citrusno-aromatičan sloj u otvaranju jasno najavljuje akord grejpa i žalfije. Premda nije oštar i uopće ne priziva mirisnu asocijaciju na osvježivač i čistoću, već samo djeluje interesantno pobuđujuće, ovaj sloj duž cijelog drydowna “diže” mirisnu kompoziciju i vibrantno kontrastira toplom mekom drvu, mliječno orašastoj pistaciji i blago dirty mirisu tjelestosti. Citrusnu vertikalu, koju na vrhu parfema uvodi grejp u sredini parfema podržava ginger lily, a u bazi ju osnažuje citrusno lice vetivera, note koja, postavljena u različite odnose, pokazuje vrlo različita lica.

Nasuprot vibrantnoj citrusnoj vertikali, u razini “srednje visoke frekvencije” nalazi se vrlo privlačan laktonično-orašasti akord, koji u sredini parfema uvodi pistacija. Orašasta pistacija stvara mirisnu poveznicu s drvenim notama (cedrom i drvenim aspektom pačulija) koje više dolaze do izražaja nakon otvaranja. U središnjem dijelu razvoja, gdje se parfem, osim kao aromatičan, predstavlja i kao drven, mliječno-orašasta pistacija funkcionira kao moderator: daje mekoću i nježnost toplom drvetu, a parfem se znatnije zaobljuje i zaokružuje, iako je i dalje blago citrusasto vibrantan.

Negdje u sredini parfema pod drvenom i orašastom kremastom mekoćom i citrusastom vibrantnosti započinje provirivati i “lived in” akord ljudske tjelesnosti. On ne asocira na pravu prljavost ili skank, nego na življenu, nesterilnu, neparfemičnu, odnosno “mirisno prirodnu” ljudskost. Čini mi se da ovaj sloj već u sredini najavljuje pačuli, no on u cijelosti dolazi do izražaja tek kroz sinergiju pačulija s vetiverom (koji ovdje uz svoje citrusno lice pokazuje i ono blago slankasto) te kremastim i blago animaličnim mošusom, koji je  i Lovely učinio sjajnim parfemom.
stash3
Foto by Masdevallia.
Nesuđeno prvi parfem Sarah Jessice Parker definitivno iskače iz dizajnerskog mirisnog konformizma i kanona masovnog ukusa. Slažući dojmove nakon nekoliko cjelodnevnih nošenja po umjerenom vremenu i meni je posve jasno zašto je Stash dugo vremena bio “stash”, nerealiziran projekt upitne isplativosti na masovnom tržištu parfema. Također pretpostavljam da će, jednom kada stigne i na naše tržište, dio naslijepo kupljenih bočica vrlo vjerojatno brzo promijeniti ruke, ali se nadam i da će neke senzibilizirati i potaknuti na iskorak iz sigurne zone.
Konceptom, načinom na koji je izgrađen i mirisnim profilom Stash doista upada ravno u niche.
Što se moje mirisne police tiče, pitanje pune bočice se sada svodi samo na tehničko pitanje, a dio njenog sadržaja, kao i do sada kada se radilo o parfemima koje sam smatrala neopravdano izignoriranima ili isključenima iz nemirisnih raznoraznih razloga, pretvorit će se u “blind testing sempliće”, čija je jedina svrha isključivo širenje mirisnih horizonta i razbijanje svih vrsta predrasuda vezanih uz ime, cijenu i rang parfema.
Jer nikad ne znaš, ni kad ti se čini da znaš.
stash2
Hvala, A.
  • IZNADPROSJEČNO
  • Parfem je predstavljen 2016. godine, a iz parfema stoji IFF.
Screenshot 20190503 130303 01
  • PERFORMANSE – Većinu vremena Stash ne izlazi iz osobnog prostora te samo u prvih sat do sat i pol od nanošenja pušta primjetan, ali svejedno blag mirisni trag. S moje kože projicira maksimalno do 6 sati. Radi se o tipu parfema usklađenom sa suvremenom etiketom nošenja. Kako se radi o punom, karakternom i mirisno specifičnom parfemu, čini mi se da je ovakva odmjerenost i poželjna. Kao blagi skin-scent u toplijim vremenskim uvjetima (iznad 20 stupnjeva) na mojoj koži bio je prisutan i nekoliko sati dulje. Nanošenje na odjeću pojačava i trajnost i projekciju.
  • SEZONA –  Iako mirisno zasićen, intenzivan i donekle ekspresivan, teksturom je lagan i prozračan. Čini mi se da Stash dobro funkcionira kao all-rounder, odnosno miris za bilo koje doba godine.  Ipak, ja bih ga zbog citrusne vibrantnosti, te mliječne orašastosti i blage animaličnosti, koje jasnije dolaze do izražaja na umjerenim i višim temperaturama, odabrala nositi u prijelaznim razdobljima (srednje proljeće i jesen) i toplije doba godine.

PODIJELI


MOGLO BI VAS ZANIMATI


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.