Musc Encense Aedes des Venustas

Musc Encense, koji je za Aedes de Venustas kreirao Ralf Schwieger, ide u grupu moderno-transparentnih parfema napravljenih kako biste varali i zaobišli  “perfume-free” pravila, a “ipak” nosili parfem. 

Radi se o iznimno tihom parfemu, gotovo bez projekcije, svježem i karakterom diskretnom unisexu.  

Musc Encense je kompozicijski moderno jednostavan parfem čija se kompozicija temelji na prezentirajnju različitih aspekata svega nekoliko nota. 
Ovdje su to, točno kako se parfem i predstavio, mošus i tamjan.
No, posve suprotno onome što kaže opis parfema na službenoj stranici, ne radi se uopće o hrabrom spoju, a niti o izvedbama nota tako da budu animalne (mošus) i mistične (tamjan). 

Aedesov marketing se doista zaigrao u opisu Musc Encense, a to samoj kreaciji uopće ne čini uslugu.

Srž parfema čini zapravo vrlo tih komorni dijalog tamjana i mošusa. Glas se ne podiže, svjetlo je prigušeno, drame i sukoba nema, ali nešto dinamike je tu. 
Barem u središnjem dijelu parfema. 

Musc Encense se otvara aromatično, otvaranje okupira značajna količina žalfije i svježeg zelenila, čime nisam posebno oduševljena jer sam sličnu vrstu transparentne, moderne, odmjerene i suštinski nekarakterne zelenkasto-aromatične svježine pomirisala već nebrojeno puta. 
Na neki način me čak i zasmetalo konvenionalno predstavljanje, pa ga možda i pretjerano blagonaklono bez previše pokrića mogu protumačiti samo imperativom cijelog koncepta, a to je – izbjegavanje skretanja pažnje.  

Nakon početne odmjerene (ipak) živahnosti i svježine, parfem se posve primiruje, a njegovu sredinu okupiraju glavni akteri – tamjan i mošus, koji vode tihi dijalog.   

Mošus je blago bucmast i nekako topao i dobroćudan, izgleda domaće-prisno, priča dubokim basom koji mazi.
Tamjan je blago blijed, suhonjav i elegantan, nadvisuje ga za glavu i zapravo je bariton. 

Neko ih je vrijeme zanimljivo mirisati, radi se o vrlo tihoj i vrlo suptilnoj međuigri dvije uzajamno kompatibilne, a ipak teksturom i karakterom različite note. 
Malo dominira mošus, biljno gladak i zapravo uopće ne toliko bucmast i topao  – samo tako djeluje kraj tamjana. Malo dominira tamjan – miriše vrlo blago dimasto s tragom borovih iglica, suh je, elegantan i hladan, ali zapravo i nije toliko, samo tako izgleda kraj mošusa.

Njihovo zanimanje za razgovor i međuigru postupno jenjava, a u trenutku kad iz mrmora uspijem razabrati da su se spojili i napustili pozornicu, na njoj je već drveno-praškasta baza, koja izgleda jednako poznato i nezanimljivo kao i otvaranje. 

Svi šavovi i prijelazi u parfemu su besprijekorno uglađeni, ton je od početka do kraja tih i zvuči kao šapat, nigdje istinskog kontrasta, samo kratka i potencijalno zanimljiva pokazna vježba što su sve mošus i tamjan mogli zajedno, da im je bilo dopušteno punim plućima pokazati svoj karakter. 
I – nigdje poante.    

Nakon što Musc Encense potpuno prijeđe u neraspoznatljivu  drvenkasto-ambrastu i malo praškastu bazu u kojoj jedino jasnije razaznajem kašmiran, još kratko vrijeme traje sjećanje na dvije note koja su se bez snage i inspiracije bavile samima sobom, ogledajući se u onoj drugoj te na momente mirisale kao duet s potencijalom, a onda nestane i to.   

Na kraju trećeg nošenja, već upoznata s tonovima i interakcijom ovih izvedbi mošusna i tamjana, slegnula sam ramenima i pitala se: “čemu?”, a Musc Encense je u cijelosti postao tihi bijeli šum.   

Pretpostavljam da je to i cilj, ako si prisiljen boraviti u sredini iz koje su izgnani i diskretniji mirisi s nježnom projekcijom.
Ali – ja nisam.  

Iako bi me otvaranje i duboki drydown vjerojatno ostavili jednako hladnom i u znatno punokrvnijem izdanju, voljela bih pomirisati točno ovakav pročišćen i kvalitetno postavljen dijalog bar nešto animalističnijeg mošusa i makar malo mističnijeg tamjana u nekoj varijanti Musc Encense koja bi bila – ako ne glasnija – onda doista, kako ističe opis, znatno hrabrija, ili barem izražajnija i intenzivnija.   

Do tada se samo pitam čemu toliko platiti parfemski evivalent ugodnom bijelom šumu. 

DISCLOSURE:

Kupljeno.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

MOGLO BI VAS ZANIMATI