recenzija parfema

Van Cleef & Arpels: Les Saisons – Hiver

“Zima” je dio Van Cleef & Arpelsove limitirane četverodijelne serije Les Saisons, inspirirane godišnjim dobima, koju su za ovu kuću radili veliki nosevi: Francis Kurkdjian (Automne i Été), Thierry Wasser  (Printemps) i Alberto Morillas (Hiver).
Radi se o toaletnim vodama ponuđenim u bočicama od 125 ml, koje su – bez obzira na ime – nosive kao lagani i diskretni dnevni mirisi.
Suprotno od onog što sugerira ime, Hiver je univerzalno nosiv i kao osvježenje tijekom toplih mjeseci i kao zanimljiv odmak ili predah od težih i punijih parfema u hladnije doba godine.
Otvara se alkoholno-citrusnim udarom karakterističnim za klasične muške/unisex kolonjske vode. Otvaranje me nije oduševilo, ali se primiruje prilično brzo te miris postaje svježe-suh, aromatično-paprast. Začinski akord kardamona i papra istovremeno i osvježava i grije.
U drydownu uz kvalitetan bijeli mošus osjećam i neku drvenastu, suhu notu te pretpostavljam da se radi o amberwoodu, sintetiku koji je tih godina krenuo opsjedati baze u dizajnersu.
Ukoliko poznajete bazu Muglerove Cologne – koju je također radio Morillas, a koja je ipak značajno sterilnija i suša – radi se o istovrsnom akordu koji većinu vremena prevladava na koži, minimalno utopljen i začinjen paprom i kardamonom.  
Hiver je lagan, čist, vrlo prozračan i potpuno nesladak. 
Iako je deklariran kao ženski, bez ikakve dvojbe se radi o unisexu. Zbog minimalne projekcije i osjećaja svježine koji pruža, Hiver je moj izbor za putovanja pri kojima moje rame gotovo dodiruje suputnikovo. Noseći ga u takvim i sličnim okolnostima, kroz nešto više od godine dana potrošila sam znatan dio bočice nabavljene po diskontnoj cijeni. 
No, s obzirom na doista široku paletu kvalitetnih i pristupačnih toaletnih/kolonjskih voda, ukoliko niste kolekcionar nisam sigurna da se preplaćivanje ovog dijela limitirane i iščezle Les Saisons linije isplati.
  • PROSJEČNO
  • Parfem je kreirao Alberto Morillas, a predstavljen je 2004. godine.
  • NOTE – Službena stranica Kuće ne sadrži podatke o Les Saisons Hiver, niti drugim dijelovima serije. Kutija navodi samo podatak “Icy notes”. Neslužbeni pregled nota dostupan je preko Fragrantice i Basenotesa.  
  • PERFORMANSE – Zahtijeva vrlo obilno nanošenje. Hiver ima performanse kolonjske vode, ili vrlo blage toaletne vode: nakon glasnijeg otvaranja, približava se koži te se većinu vremena (do 5 sati) ponaša se gotovo kao skin scent, s minimalnom projekcijom.
  • NAPOMENA – Limitirano izdanje, sada rijetko. Nedostupan u hrv. parfumerijama (uključujući i .hr internetske parfumerije), minimalno izlistan na eBayu uz doista napuhane cijene. 

PODIJELI


MOGLO BI VAS ZANIMATIOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.