Sweet Lolita Lempicka
Recenzija parfema

Lolita Lempicka – Sweet

Iako Sweet ni po čemu nije blizak onome što osobno biram nositi te sam ga testirala na nagovor i s popriličnom dozom opreza, nakon nekoliko testnih nošenja o njemu ne mogu reći ništa loše, a  posjeduje i kvalitete koje ga razlikuju od posve generičkog dijela gurmanske ekipe.

Ovo je pravi pravcati sladak, sočan, voćan gurmanac, ali:

  • Bez vanilije.
  • Bez tonke.
  • Bez naglašenog akorda pačuli/karamela, koji su “djeca Angela” klonirajući se iz generacije u generaciju samo pojačala do besmisla i dosade.
  • Sladak i sočan voćni overdose je pažljivo izbalansiran s ostalim slojevima parfema te nije niti pekmezast niti sirupast.
  • Kakao je skoro u tragovima, prisutan je ne zato da “nahrani”, nego da “napravi razliku”, poput začina ili moderatora.
  • Iako vrlo sladak, Sweet nije toliko sladak da trebam detox.

Samo naizgled jednostavan, Sweet nije niti presladak niti preglasan. Radi se o vrlo pažljivo izbalansiranom i nikako ne parfumistički površnom parfemu. 

Koliko čitam, unatoč dobrim kritikama Sweet nije dobro prošao na tržištu.
Ono što je po inerciji naučila mirisati i voljeti velika većina – toga ovdje ima malo, ili uopće nema. A ono čega ovdje ima – za to treba i ponešto strpljenja i ponešto razumijevanja, a i ponešto spremnosti za iskorak iz no-brainer grupe nepomozivih ponavljača među gurmancima.
Špricnula sam Sweet na ruku “samo da zaključim i ovu priču”, očekujući da mi se neće svidjeti, ali sam ipak poslušala savjet koji inače ja dajem: “Molim te, daj pričekaj 10 minuta, prije nego kreneš prat s ruke!”.
I kad ono – iznenađenje: u redu mi je.
Iz “… ali, zašto ne?” glatko i slatko sam u razmaku od nekoliko sati otklizila u “zapravo, ovo bih vrlo rado probala nositi…”.
Trošim 5 ml dekanta, a užasavam se voća – s trešnjicama sam baš jako “na oni”, načelno ni s  kakaom također nisam baš velika prijateljica, plus: rijetko i iznimno sam sklona gurmancima, osobito voćnim ili samo voćkastim (od prve mi je posve legao samo Traversee du Bosphore, ali u njemu se zbiva svašta, svakako).
Unatoč svemu ovom, ipak sam bez puno mudrovanja izvela Sweet u šetnju i na kavu.
Evo u čemu vidim razliku:
Na samom početku prvog susreta zamirisao mi je kao “ah, jedna od onih curica… sve su slične: “cherry-cherry, sweet-sweet, la la la…” , a onda se transformirao: na meni paralelno s utišavanjem sočnih kiselo-slatkih trešanja iz otvaranja ojačava prepoznatljiv iris.
Prvo što me “kupilo” je iris, koji je donekle i svjež (možda zahvaljujući i anđeliki) te staložen i plemenito-ozbiljan pa donosi balans trešnjicama i nekako zauzdava glasnu voćnu girly-graju iz otvaranja.
Ovdje već parfem daje jasno do znanja da neće biti copy/paste-lalala-isti.
Nasuprot slatkim višnjicama, usporedno s irisom osjećam i kakao, a blago gorkast spoj kakaa i cvijeća u sredini razvoja, skupa s utišanom slatkoćom, odsustvom ikakve gurmanske težine i glatkoćom, uz samo tragove voćne sočnosti, podsjetio me donekle na sredinu Van Cleef & Arpelsovog Orchidee Vanille.
Sami mirisi uopće nisu slični, ali središnji dio razvoja Sweet posjeduje dozu gurmanske suspregnutosti i finoće koja u cijelosti obilježava Orchidee Vanille.

Dodatno, čini mi se da je Anne Filipo u ovaj središnji dio razvoja Sweet ugradila mirisni lajt-motiv cijele Lolita Lempicka palete: kakao/iris sa zelenim tragom anđelike i pozadinskim prisustvom trešanja jasno priziva asocijaciju na prvu Lolitu Lempicku i njezin spoj pralina/ljubičice sa zelenim tragom bršljana i pozadinskim prisustvom trešanja.

U kasnijem dijelu mirisnog razvoja se uozbiljene i zauzdane, ali i dalje svježe i vedre trešanje skupa s lijepim spojem kakao/iris oblažu kremastim mošusom i solidnom dozom kašmirana, koji miriše drvenasto i pomalo orašasto, da bi u dubokom drydownu iz kašmiransko-mošusne podloge opet u prvi plan istupile trešnje, ovaj puta stilizirane.

Kao da su, u odnosu na girly cika-vika otvaranje, u međuvremenu završile školu lijepog ponašanja.

IMG 20190217 161845 02
Dodatno, u Sweet sam doista i prepoznala taj voćni “lip-gloss” akord s kojim je parfem predstavljen u marketinškim materijalima. Prisutan je u sredini mirisa, kao otvorenija, neformalnija, slađa, mlađa i razigranija te nadasve gurmanska inačica klasičnog lipstick akorda koji poznajem iz Drole de Rose i Lipstick Rose.
Ne vjerujem (a i na tržištu se pokazalo tako) da sam po sebi daj lip-gloss akord ima dovoljno snage odvući ovaj parfem u područje reference, ali zahvaljujući njemu Sweet posjeduje određenu dozu parfumističkog, a ne samo konzumerističkog, i drago mi je da sam to osjetila.
Sweet doista jest drago i nekomplicirano sweet.
Takvo je i ime.
Ne može biti nekompliciranije.

Možda su me i zadnji Kiliani (Kissing Burns 6.4 Calories An Hour. Wanna Work Out?) naveli da preispitam svoje granice kada se radi o imenima parfema, a sve češće sam, nakon Hermann A Mes Cotes Me Paraissait Une Ombre, zahvalna i ELDO-u kad odkomplicira (Yes I do), pa ovo “samo Sweet” započinjem cijeniti koliko i imena Candy i Lovely – sve više.
Nekako si mislim: dok uspijevamo uočiti i ugrabiti ono jednostavno te univerzalno i najdoslovnije jasno, a da ne iskompliciramo do bola – dobro je.
I kod imena parfema.
Kako god, ako ga mogu ja, čini mi se da Sweet ne bi trebao biti veći problem ni drugima sa sličnim parfemskim ukusom, ukoliko imaju volje i snage za “preživljavanje” otvaranja te posjeduju određen stupanj tolerancije ili mogućnosti adaptacije na klasični voćno-cvjetni gurmanac.

IMG 20190217 161833 02
  • PROSJEČNO
  • Parfem je kreirala Anne Filipo 2014. godine.
Screenshot 20190422 181739 01
  • PERFORMANSE – Projektivan: ostavlja dug mirisni trag, a kao blaga aura i u mirovanju se  širi izvan osobnog prostora. Blago bih apelirala na bih uviđavnost pri nanošenju. Na meni traje punih 8 sati. Čini mi se da prijave nezadovoljavajuće projekcije imaju donekle veze s karakterom parfema – ovo nije gurmanski ubojica. Također, moguće je da prigovori na trajnost donekle imaju veze s anosmijom na neke mošuse, pa ukoliko ste primijetili da neki mošusni parfemi na vama “nestaju”, dok drugi javljaju da jasno osjećaju mošusni drydown, Sweet bi također trebalo dulje testirati.
  • SEZONA – Mislim da bi mogao dati najviše u prijelaznim razdobljima godine i da će – ovako zračan, laganiji, a pun i sladak – biti lijep u ranije proljeće i svježiji dio jeseni.

PODIJELI


MOGLO BI VAS ZANIMATI


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.