recenzija parfema

Tiffany & Co: Tiffany Intense – ili o komercijalnim kalkulacijama


Davno, pred petnaesetak ili više godina preletjela sam preko neke studije koja je egzaktnim analitičkim metodama  ozbiljno i znanstveno analizirala omjere humorističnog, melodramatskog i akcijskog (među ostalim) unutar recentne produkcije blockbustera i došla otprilike do neke konstante – matematičkog omjera koji stoji iza financijskog uspjeha, neovisno o tome koliko su priča i likovi zapravo dobri, novi ili drugačiji.
Bilo bi to nešto poput “scenarističkog zlatnog reza” za nezahtjevne gledatelje – nemoš falit, formula je tu, i ako se scenaristi malo potrude, nezahtijevno oko i mozak neće primijetiti ili barem jako zamjeriti pripremljenu formulu za uspjeh i doslovnu prezentaciju gotovih omjera.
Od tada sam gledala bezbroj filmova drugim očima: filmove katastrofe, akciće, ljubiće…
Lagala bih kada bih rekla da se nisam sjajno zabavila. Jesam. Ali onako… svaki puta mrvicu sve manje. Jer, ma koliko formula za uspjeh bila savršeno postavljena, ponavljanjem obrasca krajnji rezultati postaju
već
dosadni,
brate.
Nešto takvo mi katkad padne na pamet kada njuškam neke parfeme.
Ovaj, recimo.
Ništa mu ne fali.
Stvarno je lijep, dobro napravljen, sve je tu, ničeg previše ni premalo.
Elegantni univerzalac, ni pretežak, ni prelagan, lijepi omjeri cvijeća, začina, voća, balzama, kašmirana i mošusa.
Da bi riječ rekla – lijep je, mogla bih ga imati, ne vidim gdje ga ne bih mogla nositi, samo što…
već
dosadno,
brate.
Štoviše, po meni su zadnja izdanja bivšeg Tiffany partnera Chanela (Gabrielle, edt), i Diora (Joy) pa da ubacim i Tiffanijevog kolegu draguljara Cartiera s Caratom nisu ništa bolja od ovog parfema i – jednako su kalkulantska.
Ali:
Radi se o parfemu koji izdaje Coty (“Hej, za nemalo novca Tiffany više ne proizvodi Chanel! Iza onog &Co je Co-ty!”).
Ovaj &Co samo košta kao Tiffany, onaj Tiffany od prije, Chanelov.
Baš tu leži moj osobni dealbreaker:
Cotyju (i svakoj od kuća pod njegovom ogromnom  kapom) bih  oprostila taj doslovan, premda ovdje lijepo izveden, parfemski “zlatni rez” u kojem je sve  fino, taman i elegantno, ali dosadnjikavo.
Ali, prestižnoj kući Tiffany, i da mogu – ne želim.
Niti inače nemam naviku preplaćivati niti formu, niti sadržaj, a u slučaju ovog izdanja i svih &Co flankera koje Coty izbacuje po Chanel cijenama, preplatila bih i jedno, i drugo.
Zamišljam: kada se radi o ogrlicama ili narukvicama, bi li Tiffany postao Tiffany i imao što danas unovčiti i prodati da je u partnerstvu s nekim bižuterijskim pandanom tipa Coty radio ogrlice i narukvice koje su podsjećale na toliko drugih? Mislim da ne.
Mislim da ni parfemi ne zavređuju manje od nakita, ako već nose ime Tiffany.
Chanel (Tiffanijev prethodni licence partner) ili Dior se barem drže forme.
Formalno.
Stoga ju imaju pravo i naplatiti.
U njihovom slučaju radi se o čistom računu: “Želiš (i) Ime? – Plati (i) Ime!”. 
Čist račun – duga ljubav, kaže se.
A Tiffany?
Meni ovo izgleda kao: “Želiš (i) Ime? – Može pola imena i neko “&Co” pride , ali eksklutivna cijena ostaje!”.
Tiffany je partnera koji mu omogućuje profit sakrio iza &Co.
Jer Coty.
Sve si mislim, to opako miriše na truli kompromis: ti meni lovu i veze, a ja tebi sjajno obiteljsko ime. A i ta priča je
već
dosadna,
brate.

Što se samog parfema tiče, sve je kako treba, sve je lijepo, ali…. meh.
Sam vrh otvaranja čini spoj mandarininog lišća i  papra. Dobro su izblendani i čini mi se da su u jednakim omjerima. Daju lijepo svježe-bockasto otvaranje iz kojeg vrlo brzo u prvi plan izlazi voćna nota. 
Parfemski izvori kažu da je to kruška – no, što god da bilo – nije nimalo voćno-juicy, pomalo je tvrdo i “čvrsto” te uopće nije slatko. Taman kada krenem razmišljati o designers stereotipu (crveni papar + voće), otvara se prostor klasičnom cvjetnom aranžmanu:
U središnjem dijelu Intense je posve cvjetan, dominira stiliziran meki iris, ni prehladan ni prepudrast, a dopunjuje ga ruža, koja neće zasmetati ni one koji zaobilaze sve karakterom izraženije izvedbe tog cvijeta. 
Najpojednostavljeniji “safe bet” – cvjetna “Dream Team” ekipa: iris i ruža u svojim najstiliziranijim, najprihvatljivijim konzervativnim izdanjima ostvaraju lijepu, ali vrlo poznatu mirisnu kombinaciju.
Ovakva cvjetna fraza u sredini parfema mogla  je nastati 60-ih, 80-ih, 90-ih, 2000-ih, jednako kao sada, skoro već 2020-ih.
Sredina kao da se trudi sugerirati: “ja sam klasičan, ja sam posh!”, kao da je to – i ne samo kad se radi o parfemima – samo po sebi dovoljno za istinski bitan dojam.
Baza postupno prigušuje cvijeće – meka je i lagana, i to mi se sviđa, ali nekako izostaje očekivani dojam mirisne punoće i dubine koju bi trebala imati.
Donekle jasno osjećam lagani benzoin s nešto vanilične slatkoće, ali ne i proetjerano punine i topline te kašmiran. U dubokom drydownu osjećam gotovo isključivo kašmiran, vrlo popularan u zadnje vrijeme. 
Slično kao i ISO E Super, kašmira volim kao “bočnu”, “podržavajuću” nota, ali ga ne volim baš toliko da bih  odabrala parfem u kojem veći dio drydowna (i veći dio vremena) njušim uglavnom njega.
I to je to.
Intense je lako nosiv, a među zamkama povlađivanja prihvatljivom, poznatom i pomodnom u koje je upao, nije i slatkoća. U kontekstu svega zaslađenog i prezaslađenog što se nudi, Intense posjeduje samo minimalnu dozu prirodne slatkoće cvijeća, voća i balzama.
Vidim to kao vrlinu.
U glavne mane ubrojila bih mu mirisnu predvidljivost u početnom i srednjem dijelu razvoja te nezanimljivu i “tanku” bazu, a u cijelosti mu nedostaju slojevitost i dubina koju sugerira dodatak Intense.
Što se samog ponašanja tiče, parfem brzo prolazi sve svoje faze – od otvaranja, preko sredine do punog drydowna i baze u kojih 45 minuta.
Taman da autom stignete od kuće do posla, ukoliko upadate u neki prosjek. Kakva računica… opet.
Da mi ga netko pokloni, Tiffany Intense bih nosila lako i lijepo, ali imam osjećaj da bih ovaj parfem jednako tako lako, lijepo i zaboravila onog trenutka kad nestane s moje kože.
Meni se čini da je to definicija pravog pravcatog “meh”.
  • PROSJEČNO
  • Parfem je plasiran 2018. godine, a kreirala ga je Daniela (Roche) Andrier.

  • PERFORMANSE: Na koži traje do 8 sati, potpuno zadovoljavajuće. Jače projicira u prvih sat vremena, nakon toga se zadržava u dosegu ruku, uz vrlo blag mirisni trag. Posve prikladan za radno mjesto.

PODIJELI


MOGLO BI VAS ZANIMATIOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.