Elie Saab: Le Parfum


Nakon dosta godina, vratila sam mu se opet.
Na prvu, prije četiri-pet godina, Kurkdjianov Le Parfum za Elie Saab nije mi izgledao baš toliko sjajan. 
Definicija naknadne pameti…šta ćeš.
Sada ga gledam drugačije i posve sam sigurna da je, među brojnim neroli/jasmin orijentiranim kreacijama,  Le Parfum izborio svoje mjesto na mojoj polici. 
U kategoriji neroli parfema za toplija razdoblja godine, od svega što je, u međuvremenu, mirisalo s moje kože uz bok mu, po meni, stoji još tek Lutensov Fleur d’Oranger i – doista poseban i posve različit – L’Artisanov Seville a L’Aube.
U odnosu na spomenuta dva, Le parfum Elie Saab je nezahtjevniji i pomalo kompromisno nosiviji: nije tako “cheerfully sumptious” kao Lutensov, i nije tako voskasto svježe/dimasto tjelesan i sjajno iznutra kontradiktoran kao Doucheafourov, ali je zato besprijekorno uglađen, elegantan na klasičan način i znalački uštiman do savršenstva koje ne ostavlja prostor za zamjerku zbog “manjka iznenađenja”. 
Ono što ovdje drži bijelo cvijeće “na uzdi”, da ne provrišti visokim C onako kako to bijelo cvijeće katkad zna te parfemu daje “kičmu” i odmjerenu dozu čvrstoće jest aromatično drvo, jasnije izraženo odmah nakon otvaranja. Drvo je uronjeno u solidnu dozu mirisnog, ali ne i preslatko-ljepljivog meda i pačulija. Oboje kao da “prilijepi” cvijeće i drvo za kožu, baza funkcionira kao mimikrija same sjajne, tople kože po principu “takes one to know one”.
Sjajna vertikalna ravnoteža održana je cijelim razvojem:
Cvijeće nameće melodiju, drva kompoziciji daju kičmu / ritam, uvršćujući ju poput basova, a med i pačuli zaslužni su za mekoću i toplinu, poput pozadinskih harmonika pridonoseći punini aranžmana.  
Nakon uvodnog ubojitog solo “rifa” bijelog cvijeća, zvuče suglasno, kao školski primjer uvježbanosti, nitko ne odustaje, svi odrađuju točno i precizno svoju dionicu, sve dok parfem ne utihne s kože. 
Rezultat je vedar i svijetao (cvijeće), elegantan i odmjeren, čvrst (drvo) i topao (med i pačuli) parfem. Doista znalački.
Manjak iznenađenja i atrakcije, koje sam mu prvotno jače zamjerila, više uopće ne smatram prevelikom manom. 
Šta ti je naknadna pamet… drago mi je da ga imam.

  • DOBRO
  • Parfem je kreirao Francis Kurkdjian 2011. godine.
  • PERFORMANSE –  s kože dobivam oko 6-7 sati – nije sjajno, ali nije ni loše… Nakon prvobitnog “pokušaja ubojstva” reskim nerolijem i jasminom, smiruje se i stišava, istovremeno postajući i transparemtniji i čvršći (divan i ne toliko čest spoj) te aromatičniji i slađi, ali daleko od “prizemne” slatkoće. Tijekom nošenja, kao da “svjetluca” te “grije” i “osvježava” u isto vrijeme. 
  • SEZONA – Meni je davao najviše i bio najljepši u toplijim dijelovima godine (na samim prijelazima iz proljeća u ljeto i iz ljeta u jesen), premda ne i po ljetnim vrućinama. Jedan od onih koje sam stavila u grupu “lipe cvatu” parfema – taman za vrijeme razbujalog, vedrog, sunčanog proljeća, ali i za kraj ljeta kad je sunce blago i gusto-toplo, te ne peče, nego klizi po koži kao med. 
Oznake
Podijeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pretplata

Arhiva objava
Arhiva
Pridružite nam se
Scroll to Top