recenzija parfema

Lady Gaga: Eau de Gaga – mirisanje i čitanje intervjua s nosom iza parfema

U hrvatskim internetskim parfumerijama naišla sam na drugi po redu parfem Lady Gage – Eau de Gaga, a kako ga je moguće nabaviti i u iznimno povoljnim bočicama od 15 ml, nisam odoljela pridružiti jednu svojoj narudžbi i provjeriti je li zvijezda rođena i na mojoj polici. Učinila sam to zato jer unisex celebritiji nisu česti, a u ovom trenutku mogu se sjetiti još samo jednog: Pharrell Williams / Comme se Garcons Girl, koji rado nosim u prijelaznim toplo/hladnim danima proljeća i jeseni.

Tražeći više podataka o parfemu, naišla sam na intervju s jednim od kreatora koju stoji iza Eau de Gaga, Ursulom Wandel. Pročitala sam intervju istovremeno miršići parfem s ruke, a ovu vrstu pristupa parfemu volim zbog osjećaja da tako aktivno preispitujem ostvarenost koncepta o kojem nos odgovoran za nastanak govori te, na neki način, ulazim i u izravni dijalog s kreatorom mirisa.
Pomirisavši Eau de Gaga nisam mogla promašiti citruse u otvaranju (ljutkasto su cvježi, ona vrsta koja doista protrese i ohladi), jasnu notu čaja na neslatkoj i blago pudrastoj podlozi i drveno-mošusnu bazu s diskretnom notom kože. 
Kombinacija citrusnog otvaranja koje prelazi u izraženu notu čaja okruženu pudrastom suhoćom, a zatim u kožno-drvenu bazu, donekle me podsjetila na Duel Annick Goutal, koji je, međutim, znatno herbalniji, profiliraniji, slojevitiji i bogatiji u svim etapama svog razvoja. 
U intervjuu autorica kao glavne note navodi: citrus, list i cvijet bijele ljubičice, earl grey čaj, pačuli, sandalovinu i kožu. U drvenom sloju nosam uspjela namirisati sandalovinu, a ako mirišem i pačuli – tada se radi o ekstremno čistoj, ispranoj, obrađenoj i zapravo sterilnoj varijanti ove note. Među nespomenutim notama jasno mirišem bijeli mošus, ne pretjerano pun, svakako suh, ali ne i grebav. 
U cijelosti, nošenje Gagine Eau pruža osjećaj svježe, aromatizirane suhoće kakvu volim kod ove vrste parfema, i ne odvlači u područje potpune mirisne sterilnosti, kakva me u bilo kojoj eau odbija.
Iako se, kada se radi samo o parfemu i mirisnom iskustvu, ne bih složila s time da je L’Eau de Gaga donosi neočekivan koncept, donekle se slažem s da je koncept L’Eau de Gaga neočekivan ako ga se promatra u kontekstu ukupne celebrity produkcije parfema. 
Ali, samo u tom kontekstu.

U svjetlu onoga što miris nudi, mislim da se trebam osvrnuti na pojam “rodne ambivalentnosti” koji kroz intervju naglašava kreatorica Eau de Gaaga:

Sintagma “rodne ambivalentnosti” / “ambivalentne senzualnosti” sugerira društveno, pa i jezično/binarno kontroverzan pojam hermafroditskog postojanja (koji se također spominje u intervjuu), a nisam sigurna da ovaj parfem ostvaruje bilo kakav oblik kontroverze. Radi se o klasičnom unisexu, ispražnjenom od društveno generiranih rodnih kodova koje upisujemo na miris (ili iščitavamo mirišući), a koji su se i kroz mirisnu povijest mijenjali. 
Pojam “rodne ambivalencije”, primijenjen na Eau de Gaga je naprosto – promotivna udica, bačena da zaintrigira.
Čak i u kontekstu kontroverznosti pojave i nastupa Lady Gage, Eau de Gaga je mogla (a možda i trebala) iskoračiti više te je, nakon hrabrog otvaranja, mogla biti i glasnija, i hrabrija, i znatno ambivalentnija. 
Naprosto, netko tko poseže za čistim, rodno neutralnim mirisom, a ovo mu nije prvi susret s unisex osvježavalicama, teško da će u ovom parfemu prepoznati kontroverznu ili ambivalentnu senzualnost.
Prije mi se čini da parfem, suprotno intencijama kreatorice, zaobilazi područje rodne/mirisne ambivalencije i pripada području rodno neutralnog mirisnog koda.

Nakon otvaranja, L’Eau de Gaga je miran, čist i tih i nekontroverzan unisex koji ne postavlja veći mirisni izazov pred onog tko ga nosi. 
Iako Eau de Gaga neće na mojoj polici ispasti “zvijezda je rođena” parfemska priča, ovih 15 ml ću  iznositi rado i lako, jer mislim da je Eau de Gaga, iako značajno drugačiji celebrity parfem, posve nekonfliktna osvježavalica.
Intervju s Ursulom Wanders u cijelosti možete pročitati ovdje.
 • PROSJEČNO
 • Parfem je plasiran 2014. godine, a jedan od kreatora je Ursula Wanders.
 • PERFORMANSE: Radi se o laganoj i prozračnoj L’eau koja se, prvih pola sata nakon naošenja stišava i priljubljuje uz kožu. Ne projicira daleko, ali postojano pruža osjećaj suhoće i aromatizirane svježine. Na mojoj koži traje do 5 sati, što je za koncept eau posve zadovoljavajuće.

MOGLO BI VAS ZANIMATI2 Comments

 1. Hvala na divnom tekstu!
  To je to sto trazim za leto: kozno-cajno-aromaticno, da ne projektuje daleko, da pruza osecaj suvoce.
  Bocica od 15 ml – idealno. Eh, kada bi sve parfemske kuce omogucavale ljubiteljima parfema ovakva izdanja od 15 ml… Mada, u tom slucaju bih osiromasila zbog blind buy-a verovatno :))
  Pozdrav od memento, draga.

  1. Pa ti si moj prvi komentator! Srce mi je zakucalo brže. 🙂
   Molim te, javi ovdje što misliš o toj maloj Gagi.
   Ja bih da sva izdanja postoje u bočicama od 15 ml – bilo bi lakše i jeftinije.
   Inače, ako tražiš kožu u ljetnoj toaletnoj vodi, pokušaj ne propustiti testirati BVL Eau au The Noir (2015), karakterna je, tamna i svejedno svježa i meni ima neku poveznicu s BVL Black. Definitivno odudara od ostale ponude toaletnih voda za ljeto, a mislim da se (ako vrebaš) može uhvatiti i po nesuludim cijenama.
   Spremam recenziju….
   i da: pa ti si moj prvi kimentaaaaatoooor! Wow!
   Topli osmijeh ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.